SO ZEMLJE

Fascinantan biografski dokumentarni film Vima Vendersa „So Zemlje“ kojim je predstavio život, rad i fotografije koje je napravio poznati brazilski fotograf Sebastião Salgado koji i učestvuje u ovom filmu.

 

I to smo sve gledali na RTS 3, što je sjajno jer je film snimljen 2014. godine.

so zemlje

A priča o brazilskom fotografu i njegovim slikama je vrlo, vrlo emotivna i duboka. Bili smo hipnotisani gledajući fotografije iz svih delova sveta koje pokazuju ogoljeno ono najintimnije i najdublje u životu ljudi i prirode. Salgado je briljantan fotograf čije slike nose snažnu umetničku crtu, ali pre svega nose jaku emociju.

U jednom delu ovog poetičnog filma se susrećemo sa uznemirujućim i šokantnim slikama smrti, genocida i stradanja po Africi, slike koje nikada ne vidimo u medijima, koje samo bledo zamišljamo kroz kratke novinske vesti.

Nižu se briljantne crno bele fotografije koje vas opčine svojom harizmom i neposrednošću. I time kako fotografija ume da predstavi ljude i njihove karaktere, kako fotografija slika život.

I na kraju, kao šlag na torti ovog sjajnog filma, poduhvat koji je fotograf sa svojom suprugom izveo, zaista zapanjujuće i divno, ali o tome saznajte kada i ako nekada pogledate ovaj dokumentarac.

Mnogima će ovaj film promeniti pogled na svet.

U prilogu evo i link za film za koji nema prevod ni za srpski, a ni za engleski ali se može videti suština filma i fotografije.

Zlatko Šćepanović