SLIKE PROSTORA, VREMENA I EMOCIJE

Glavni grad Jermenije ugostio je slike Mirjane Tomašević. Pod okriljem Počasnog konzulata Republike Srbije upriličena je izložba grafika ove umetnice iz Beograda, iz ciklusa od 32 dela koja su nastala u poslednjih pet godina.

 

U organizaciji Počasnog konzulata Republike Srbije i Centra narodnog stvaralaštva „Ovanes Šarambejan“ u Jerevanu je u četvrtak 6. aprila otvorena samostalna izložba Mirjane Tomašević iz Beograda, pod nazivom: Grafičke slike.

slike mirjane tomašević

Za svoje prvo predstavljanje jermenskoj publici ova priznata akademska umetnica odabrala je 32 grafike velikog formata, iz ciklusa nastajalog poslednjih pet godina, u tehnikama suve igle, linogravure, akvatinte, linoreza i kombinovane tehnike, među kojima su „Ćilibar“, „Ostrva“, „Buđenje“, „Green, green grass“, „Proleće“, „Korali“…

Delima nastalim u klasičnim tradicijama, ali uz upotrebu boje, Mirjana Tomašević teži da demistifikuje predrasude o grafici kao isključivo crno-beloj predstavi. Iznenađujuće mali tiraži ovih radova se kreću najčešće do tri, ponekad do sedam primeraka, čime autorka teži da sačuva osnovnu misiju grafike kao slike a ne komercijalnog proizvoda.

Mirjana Tomašević svoje radove karakteriše kao slike prostora, vremena i emocije, inspirisane okružujućim svetom, pretstavljenim isključivo kroz lične impresije, nikada direktno. Povod su uvek priroda, materijalno i opipljivo, ali su uvek proživljeni i dati kroz liču prizmu.

Brojna publika je na otvaranju izložbe pokazala značajan interes za stvaralaštvo Mirjane Tomašević, podjednako kao i jermenski štampani i elektronski mediji. Publici su se obratili gospodin Babken Simonjan, počasni konzul Republike Srbije u Jermeniji, najzaslužniji za organizaciju ove izložbe, potom gospodin Ovik Ovejan, direktor Centra „Ovanes Šarambejan“, gospođa Jevgenija Kalantarjan, istoričar umetnosti kao i sama umetnica. Prvi put boraveći u Jermeniji, ona je istakla oduševljenje ljudima i kulturno-istorijskim nasleđem ove drevne civilizacije, koje ju je duboko inspirisalo za nov ciklus grafika. U revijalnom delu programa publiku je, na svoj način, pozdravio gospodin Rade Pilipović, mađioničar.

Izložbu Grafičke slike prati katalog na srpskom i jermenskom jeziku, za koji je dr Irina Subotić, istoričar umetnosti, zapisala:

„Mirjana Tomašević svojim grafičkim opusom vrlo svesno ostaje – i opstaje – u sferi onoga što je pre od prilike pola veka nazvano Beogradskom grafičkom školom. Ona i jeste dobra učenica i nastavljač jednog od korifeja Beogradske grafičke škole, profesora Božidara Džmerkovića. Istovremeno je nasledila i njegovo profesorsko mesto i tako formirala zatvoreni krug u kojem ima dovoljno prostora za dela novog zvuka, modernijih poetika i aktuelnijih tehničkih i tehnoloških dostignuća. Za tim tehničkim savršenstvom su čeznule generacije beogradskih, pa i svih drugih grafičara… Pojedinci su ga osvojili. I to ističu gotovo svi koji o Mirjani Tomašević pišu.“

Mirjana Tomašević (Beograd, 1967) je vanredni profesor na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je prethodno diplomirala i magistrirala. Član je ULUS-a. Izlagala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i svetu. Ovenčana je sa više nagrada i priznanja. Njeni radovi se nalaze u brojnim muzejskim i privatnim zbirkama.

Autor: Gordana Krstić-Faj