IZLET PO KIŠNOM DANU

Svako voli da ode na izlet. A šta raditi kada na izletu padne kiša?

 

Prolećni dani su prepuni iznenađenja i kada je u pitanju zabava, i kada su u pitanju spontana drugarstva, ali, nažalost i kada je u pitanju vreme.

Da se našalimo, vremenska prognoza u aprilu promenljivija je od raspoloženja žena u blagoslovenom stanju. Zbog toga nam dugoročna planiranja provođenja vremena na otvorenom često iskrsnu. Proslave praznika poput Prvog maja ili vikend izleti, neretko mogu da se izvitopere zbog kiše, grmljavine, lošeg vremena. Evo šta bi sve trebalo da znate kada su u pitanju prolećna izletovanja. Šta spremiti, kako se pripremiti i na šta posebno obratiti pažnju, već je mnogo puta rečeno, ali nikada nije na odmet da se ključni elementi iznova obnavljaju. Zato smo sačinili ovaj mini podsetnik.

Kabanica i šuškavac ne zauzimaju mnogo

U pojedinim krajevima često čujemo izraze vindjakna ili vetrovka, misleći na “wind jacket”. Vetrovke su odličan način da se na pecanju, plovidbi brodom ili planinarenju zaštitimo od vetra. Međutim, od kiše nas, najbolje brane kabanice. Kabanice od mušema ili šatorsko krilo uvek dobro dođu kada treba raspremiti teren nakon što nas kiša pokuša da “najuri” sa izletišta. Šatorska krila mogu se vrlo lako preobratiti u improvizovanu kabanicu, a parčad mušeme može od kiše zaštiti i nas, ali i važne predmete.

Savetujemo vam ipak, da ukoliko možete, nabavite vodootporni šuškavac ili kabanicu, koje uvek možete spakovati u svoj ranac za piknik. Jer aprili su varljivi…

Plinska boca

Sigurno da efekat uživanja neće biti isti ako spremate kotlić na vatri koju ste dugo pripremali i ako tražite alternativna rešenja. Međutim, zamislite situaciju da vas usred kuvanja svinjskog gulaša, dok vam pljuvačne žlezde rade od mirisa, a meso još nije skuvano, gušt prekine kiša. Najmanji je problem prebaciti kotlić ispod strehe koju ste prethodno napravili, ali paljenje vatre, saglasićete se, nije najpametnije na tom mestu. Male plinske boce mogu vam pomoći da dokuvate svoje jelo, ili makar skuvate kafu i čaj, dok tugujete nad nekuvanim kotlićem. Pa, i to je makar nešto.

Rezervna obuća

Koliko god zvučalo suludo da na piknik nosite dodatne patike, iskustva pokazuju da su prehlade nakon izleta na koji se obrušila kiša, vrlo česta. Ne zbog toga što entuzijastićno plešete po kiši, nego zato što nakon toga sa mokrim nogama provedete još mnogo sati. Savetujemo vam da sa sobom uvek nosite makar par suvih čarapa, jer će vam to sačuvati i zdravlje i raspoloženje. Ukoliko na izlet idete kolima, reklo bi se da vas ništa ne košta da u gepek stavite par drugih patika. Nekom će dobro doći.

Tenda od mušeme

Mušema je sigurno najpraktičnija kada je u pitanju postavljanje tende ili zaklona. Ukoliko ste bar malo skloni veštini pravljenja zaklona, biće vam potrebno nekoliko čvrstih grana između kojih možete razvući mušemu koja će skretati kišnicu sa mesta okupljanja. Osim što je ova opcija povoljna, vrlo je lako mušemu postaviti, ali i razmontirati.

Lako sklopive tende za izlete mogu se i kupiti u gotovom obliku, ali momenat improvizacije često daje izletima posebnu draž. Snalaženje u prirodi je čoveku u biti, i svi bar pomalo vole da se vrate u vremena kada se situacije nisu rešavale “na klik”. Zato, pustite mašti na volju.