OPASNOST SRČANOG UDARA

Mnogi ljudi veoma lako pribegavaju analgeticima kada ih razara određeni bol. Istraživanja otkrivaju da jedan aspirin dnevno može naneti veću štetu nego korist, jer njegovim uzimanjem povećavaju se šanse za izazivanje srčanog udara. Savet je obavezna konsultacija sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe ovog leka.

 

Redovno uzimanje aspirina kako bi se regulisala određena zdravstvena tegoba može učiniti više štete nego koristi.

aspirin dnevno

Prema nedavnim studijama sa Univerziteta Sautempton u Velikoj Britaniji i sa Univerziteta Mastriht u Holandiji otkriveno je da jedan aspirin dnevno može dovesti do povećanja šansi od srčanog udara.

Istraživači su ispitivali 30.000 pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom, stanjem koje karakteriše brz i često nepravilan rad srca. Otkriveno je da su pacijenti koji su svakodnevno uzimali aspirin imali 1,9 puta veću mogućnost da pate od akutnog infarkta u poređenju sa onima koji su za svoj zdravsteni problem koristili druge lekove.

Studija je takođe otkrila da lekovi koji se smatraju direktnim oralnim antikoagulansima, povećavaju šanse za dobijanje srčanog udara kod bolesnika sa atrijalnom fibrilacijom.

Upotreba nesteroidnih protivupalnih lekova, koji su poznatiji kao analgetici kao što su ibuprofen ili aspirin, a koriste se za lečenje prehlade i gripa, povezana je sa većim rizikom od srčanog udara. Analiza više od 9.000 pacijenata pokazala je da su oni koji su uzimali lekove protiv bolova, kao što je aspirin kako bi ublažili respiratorne infekcije, više od tri puta su češće doživljavali srčani udar od onih koji ih nisu uzimali. Istraživači su takođe otkrili da intravensko ubrizgavanje analgetika može još više da podigne rizik od srčanog udara, i to za više od sedam puta.

Biocapillary kapi i prirodni lek za bolju cirkulaciju

Biocapillary kapi su prirodni preparat za bolju cirkulaciju – klikni na sliku i NARUČI!

Istraživači su zaključili da lekovi protiv bolova kao što su aspirin ili ibuprofen mogu da povećaju vodu i zadržavanje soli u organizmu, što rezultira povećanjem krvnog pritiska. Pacijenti treba da se konsultuju sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što posegnu za nekim lekom kako bi se odbranili od respiratornih infekcija, kažu istraživači. Preporuka je da se uzme u obzir i zdravstveno stanje pacijenta i njegove već postojeće bolesti kada se propisuju lekovi protiv bolova u slučaju respiratornih infekcija.

Ovi navedeni nalazi ukazuju na korelaciju između upotrebe lekova protiv bolova kod respiratornih stanja i povećanog rizika od srčanog udara kod pacijenata. Međutim, oni ne pokazuju dublju povezanost, smatraju istraživači i tvrde da je potrebno više istraživanja kako bi se razjasnila očigledna veza između upotrebe lekova protiv bolova i srčanog udara i kako bi se ovakvim stanjem moglo efikasno upravljati.

Drugi ozbiljni štetni efekti koji nastaju kao posledica upotrebe aspirina u lečenju određenog zdravstvenog problema obuhvataju unutrašnje krvarenje, čir na želucu, astmu i bolesti bubrega.