„OK, GOOGLE“

Poznati američki proizvođač brze hrane emitovao je reklamu koja traje samo 15 sekundi, ali dovoljno da na sebe navuče gnev internet korisnika! Ovakva reakcija govori u prilog tome da se veštačka inteligencija može vrlo lako zloupotrebiti, ali i o tome da ljudima ne treba davati povod da budu „šaljivi“, jer će ga sigurno iskoristiti.

 

Držeći jedan od sendviča, radnik Burger Kinga govori o tome kako u 15 sekundi nema dovoljno vremena da kaže šta je sve deo „sočnog Whopper burgera“. I tu nastaje haos! On izgovara rečenicu: „OK, Google, what is the Whopper burger?“.

gnev internet korisnika

Ne samo da je aktivirao stotine hiljada Google Home, Android telefona i drugih uređaja na kojima je instalirana i aktivirana Google aplikacija s „OK, Google“ frazom, nego je indirektno naterao i Wikipedia stranicu da zaključa sve podatke o tom burgeru!

Naime, „OK, Google“ je komanda koja pokreće Google Assistant, Google Home ili nekog drugog Google asistenta, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, koji nakon upita daje tražene informacije. U ovom slučaju, Wikipedia stranicu o Whopper burgeru. „OK, Google“ je deo Google aplikacije koja radi na telefonima, računarima, tabletima, Apple ili Windows pametnim uređajima, što sasvim dovoljno govori o tome kolike su razmere ove invazivne reklame!

Na primer, Google Home je kućni uređaj, koji non-stop čeka „OK, Google“ komandu i automatski počinje da traži odgovor zadatog upita, u ovom slučaju – čita Wikipedia stranicu o traženom burgeru, koja se u sekundi pretvorila u opštu sprdnju.

Protivnici brze hrane, protivnici načina na koji Burger King priprema svoje obroke, internet šaljivdžije i oni koji su samo hteli da iskoriste situaciju za svoje sitne pakosti izmenili su Wikipedia Whopper burger stranicu, pa je Google Home čitao kako je sendvič napravljen od mesa pacova, sadrži otrove, nije zdrav i slično. U neslanu šalu su uvučeni Google i Wikipedia, koji u njenom kreiranju nisu ni učestvovali.

Reklama je emitovana na najvećim internet stranicama, na nacionalnim i najgledanijim televizijama širom SAD i dovela je do takvog haosa da je Google morao da povuče „OK, Google, what is the Whopper burger?“ frazu iz memorije Home i Assistant servisa, a Wikipedia je prvo povukla, a onda vratila stranicu o spornom burgeru. Međutim, brzo ju je zaključala za izmenu.

Da stvar bude gora, izgleda da je šef marketinga Burger King kompanije i sam izmenio Wikipedia stranicu, kako bi išla na ruku reklami, ali ovo još uvek nije potvrđeno.

Čitava ova situacija govori u prilog tome da se veštačka inteligencija još uvek može vrlo lako obmanuti i zloupotrebiti, ali i o tome da ljudima ne treba davati povod da budu „šaljivi“, jer će ga sigurno iskoristiti. I to milioni njih.

Izvor: Mondo.rs