POPUŠTANJE ČVORA

Ako ste se ikada upitali zašto se pertle odvezuju dok hodamo ili trčimo, nauka je pokušala da odgonetne u čemu je trik. Trojica inženjera zabeležili su ovaj proces kamerom, znatno ga usporili i proučavali kadar po kadar.

 

Uprkos tome što se svakodnevno odveže nekoliko miliona pertli, naučnici se nikada do sada nisu ozbiljnije pozabavili uzrokom ove pojave. Iako ovaj problem deluje bezazleno, u svetu se neretko događaju nesreće čiji su uzrok upravo odvezane pertle.

zašto se pertle odvezuju

Tako je u poslednjih nekoliko dana saopšteno da je jedan vozač ubio motociklistu kada mu se pertla obmotala oko papučice za gas, da su pokretne stepenice zgrabile nogu dečaka kada se odvezana pertla na njegovoj patici zaglavila u mehanizmu za pokretanje, a jedan biciklista je iz istog razloga uleteo naglavačke u saobraćajnu gužvu.

Kako bi konačno otkrili uzrok ove pojave, trojica inženjera sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju zabeležili su ovaj proces kamerom, znatno ga usporili i proučavali kadar po kadar.

“Čvor popušta za nekoliko sekundi, a jednom kada se razlabavi, taj proces je nemoguće zaustaviti“, navode naučnici.

Snimci su pokazali da na odvezivanje čvora utiču dve glavne sile – ona koju vrši nagli udarac stopalom u tlo, u kombinaciji sa zamahom stopala napred koji sledi odmah nakon toga.

“Kada trčite, vaše stopalo udara u tlo sedam puta snažnije od sile gravitacije, što uzrokuje istezanje čvora, a vremenom i njegovo opuštanje. U trenutku dok se čvor opušta, osoba pravi zamah stopalom napred, što vrši dodatni pritisak“, kaže naučnica Kristin Greg.

Ovaj proces vremenom dovodi to odvezivanja čvora i slobodnog landaranja pertli.

Dodatni testovi pokazali su da su neke pertle kvalitetnije od drugih, u smislu da je manja verovatnoća da će se čvor odvezati. Ipak, nijedna pertla nije otporna na odvezivanje, pa je zato vrlo bitno na koji način se vezuju.

Rezultati su pokazali da je najjači tzv. kvadratni čvor, koji je simetričan, dok se slabim smatra ’lažni čvor’. Oba čvora odvezuju se na isti način, s tim što je kvadratni čvor znatno trajniji u odnosu na lažni.

Istraživanje je objavljeno u magazinu ”Proceedings of the Royal Society A”.

Izvor: B92.net