SIMBOLIKA LJUPKOG SUVENIRA

Maca koja maše jednom šapom, dok u drugoj drži novčić, ribu ili dragulj, u dalekoistočnoj tradiciji poznata je pod imenom Maneki Neko. Prema verovanju, ova interesantna amajlija vesnik je radosti i simbol blagostanja.

 

Ko god je ikada posetio kineski ili japanski restoran, azijski šoping centar ili prodavnicu finih dalekoistočnih talismana, mora da je primetio figuru mačke koja je pružila šapu i maše.

maneki neko

Ovaj suvenir veoma je popularan u japanskoj i kineskoj kulturi, jer se veruje da on privlači sreću i bogatstvo. Zbog toga se ova maca često sreće u izlozima prodavnica ili restorana, odakle jednom podignutom šapom maše prolaznicima.

Na japanskom jeziku, ova svojevrsna atrakcija popularna širom Azije, ali i sveta, zove se Maneki Neko, što bi u prevodu bilo “mačka koja doziva”. Drugi uobičajeni nazivi za ovu macu su “mačka sreće”, “mačka novca” ili “mačka dobrodošlice”.

Dve legende

Maneki Neko je uvek fino obučena mačka koja na sebi ima portiklu, kragnu ili okovratnik sa zvoncem. Nekada je u Japanu bilo uobičajeno za bogate ljude da ovako oblače svoje kućne ljubimce, a zvonce su im oko vrata vezivali kako bi u svakom trenutku znali gde im se mačke nalaze.

Niko ne može sa sigurnošću da kaže kako je Maneki Neko postala jedan od simbola istočnjačkih civilizacija. Ipak, većina je saglasna s tim da se ona prvi put javila u Japanu do sredine 19. veka.

Postoji nekoliko popularnih legendi o poreklu ove amajlije.

Prva govori o tome da je postojao neki bogati čovek koji se jednom sklonio od oluje pod krošnju drveta u blizini hrama. On je u tom trenutku primetio mačku koja mu se činila da ga doziva da krene za njom, a on je prateći nju ušao u hram. Ubrzo nakon toga, grom je udario u drvo pod kojim je čovek sve do malopre stajao. Zbog toga što mu je mačka spasla život, on je želeo da se zahvali, pa je postao dobrotvor hrama. Kada je preminuo, statua mačke je napravljena njemu u čast.

Prema drugoj (i neverovatnijoj) legendi, neka gejša je imala kućnog ljubimca – mačku koju je obožavala. Jednog dana, mačka je svoju vlasnicu povukla za kimono, što je razljutilo vlasnika bordela u kom je gejša “radila”, pa smatrajući da je mačka opsednuta, on joj je mačem odsekao glavu. Gejša je bila toliko uzrujana zbog smrti svog ljubimca da je jedan od njenih klijenata napravio statuu mačke kako bi je razveselio.

Simbol svega pozitivnog

U zavisnosti od toga šta joj je namera, Maneki Neko može da maše levom ili desnom šapom. Ako je u pitanju leva šapa, onda je ovakvoj mački namera da privuče kupce. Maca sa podignutom desnom šapom, prema verovanju, priziva sreću i novac.

Ova maca najčešće se sreće u beloj boji sa narandžastim i crnim tačkama po sebi, ali postoji dosta varijacija raznih boja u kojima se oslikavaju ove skulpture i svaka od njih ima posebno značenje.

Bela boja simbolizuje sreću, čistoću i pozitivne stvari, zlatna bogatstvo i prosperitet, crna znači izbegavanje zlih duhova, crvena predstavlja uspeh u ljubavi i vezama, dok se zelena boja smatra simbolom dobrog zdravlja.

Neretko se dešava da figurice ovih mačaka drže i neke predmete u šapi kojom ne mašu, što opet ima neku svoju simboliku. Ukoliko ona drži japanski novčić iz Edo perioda smatra se da takva figura privlači bogatstvo. Kada u šapi drži ribu (najčešće je to šaran), onda simbolizuje obilje i sreću. Mačka sa kristalnom kuglom ili draguljem smatra se, takođe, magnetom za novac, dok neki veruju da ta kugla predstavlja i mudrost.

Ove mace drugom šapom mogu da drže i knjige, tikve, rotkvice ili šipurke, što sve na neki način simbolizuje bogatstvo i sreću. To je praktično i generalna simbolika Maneki Neko mačke, da bez obzira koju je šapu podigla i šta u drugoj drži, ona uvek predstavlja simbol sreće, prosperiteta i blagostanja.