STID LICA I ĆUTANJE USTA

Značajni ruski pravoslavni svetitelj i duhovni pisac Ignjatije Brjančaninov ostavio je zapis koji je nazvao „Molitva progonjenog čoveka“, u kojem se osoba obraća Svevišnjem kroz slavljenje i hvaljenje.

 

Blagodarim Ti, Gospode i Bože moj, za sve što se događa sa mnom! Blagodarim Ti za sve brige i iskušenja, koje si mi Ti poslao radi očišćenja grehova kojima sam uprljao, grehova kojima sam ranio moju dušu i telo!

molitva progonjenog

Pomiluj i spasi oružja koja si Ti upotrebio za moje lečenje: te ljude, koji su me žalostili. Blagoslovi ih u ovom i u budućem veku! Uračunaj im u vrlinu to što su učinili radi mene! Odredi im obilne nagrade od Tvojih večnih blaga!

A šta sam Ti ja prinosio? Kakve blagougodne žrtve? Ja sam prinosio jedino grehe, jedino narušavanje Tvojih božanstvenih zapovesti. Oprosti mi Gospode, oprosti krivome pred Tobom i pred ljudima! Oprosti neodgovornome! Daruj mi da se iskreno uverim i saznam da sam ja grešnik! Daruj mi da odbacim lukava opravdanja! Daruj mi pokajanje! Daruj mi skrušenost srca! Daruj mi krotost i smirenje! Daruj ljubav prema bližnjima, ljubav neporočnu, istu prema svima, i onima koji me teše i onima koji me žaloste! Daruj mi trpljenje u svim mukama mojim! Umrtvi me za svet! Uzmi od mene moju grehovnu volju, i nasadi u srce moje Tvoju svetu volju, da tvorim jedino nju, delima, rečima, pomislima, i osećanjima mojim.

Tebi priliči slava za sve! Tebi jedinom priliči slava! Jedino što je moje – stid lica i ćutanje usta. Stojeći pred strašnim Tvojim sudom u mojoj ubogoj molitvi, ne nalazim u sebi nijedno dobro delo, nijednu vrlinu, i stojim, odasvud okružen jedino nebrojenim mnoštvom mojih grehova, kao gustim oblakom i maglom, sa jedinom utehom u mojoj duši: sa nadom na neograničenu milost i dobrotu Tvoju.

Amin.

„Asketski ogledi“ svetog Ignjatija Brjančaninova