ČISTAČI I REVITALIZATORI

Tegobe koje ukazuje na to da jetra ne radi kako treba znak su da, bar u prvi mah, treba videti koje su to namirnice dobre za jetru, njenu regeneraciju i bolje funkcionisanje. Sva uneta hrana ne može da mimoiđe procese u jetri i zbog toga je zdravlje ovog organa od presudnog značaja za ukupno zdravlje čoveka.

 

Zdravstveni problemi s jetrom kao što su masna jetra, fibroza, ciroza ili druge bolesti ovog organa često su uzrokovane lošim životnim navikama. Zbog toga, pozitivne promene u ishrani predstavljaju ogroman korak ka poboljšanju zdravlja jetre i oslobađanju od otrova.

namirnice dobre za jetru

Prihvatanje zdravijih navika u ishrani može pospešiti zdravlje jetre. Sve što pojedemo profiltrira se kroz našu jetru i to je glavni razlog zbog čega svako od nas treba da izbegava hranu koja je puna aditiva, konzervansa, masti i rafiniranih šećera. Jedenje manjih obroka i izbegavanje “noćnog grickanja” su dobre navike u ishrani, jer pružaju jetri dovoljno vremena da obave svoje zadatke.

Treba imati na umu da svaka pozitivna promena može ojačati našu jetru i naše opšte zdravstveno stanje. Jetri je potrebno mnogo hranljivih materija da bi pravilno funkcionisala.

Među namirnice koje se smatraju odličnim za održavanje jetre zdravom ubrajaju se one koje u sebi sadrže visok nivo hranljivih materija pogodnih za pravilno funkcionisanje jetre. Navešćemo 7 takvih namirnica.

Beli luk

Čak i malo čeno belog luka može da bude veliki izvor zdravlja. Alicin je jedinjenje sumpora koje se nalazi u belom luku i ono je ključno u detoksikaciji jetre od žive, estrogena i pojedinih prehrambenih aditiva. Ovo lekovito povrće je poznato i po svojim antigljivičnim, antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima.

Kurkuma

Kurkuminoidi koji se nalaze u kurkumi imaju blagotvorna dejstva na jetru i njene funkcije. Ova jedinjenja podstiču regeneraciju jetru, smanjuju upale i pomažu pri detoksikaciji ovog organa. Kurkuma može da zaleči bolesnu i oštećenu jetru kada se redovno uzima u dovoljnim količinama. Ovaj začin čini čuda i za bubrege i odličan je za proizvodnju žuči.

Tamno lisnato povrće

Slično kao i beli luk, tamno lisnato povrće bogato je sumporom koji efikasno brine o jetri. Ovo povrće može da ispere toksine iz krvotoka i neutrališe pesticide, teške metale i druge hemikalije koje se talože u telu. Spanać, kelj, blitva, prokelj, kupus i drugo slično povrće su pravi izbor za revitalizaciju jetre. U ovu grupu, iako joj sasvim i ne pripada, može se svrstati maslačak koji u sebi sadrži taraksacin, hemijsko jedinjenje za koje se veruje da pokreće rad jetre i žučne kese.

Bioliver kapi

BioLiver kapi regulišu rad enzima jetre, stimulišu žuč i pomažu revitalizaciju jetre kod bolesti – KLIKNI na sliku i NARUČI!

Zeleni čaj

Antioksidanti prisutni u zelenom čaju pomažu funkciju jetre i štite je od dejstva toksičnih materija. Zeleni čaj se ranije pokazao odličnim u regulisanju nagomilanih masti, što znači da se ovaj napitak preporučuje onima koji pate od bolesti masne jetre da ga uvrste u svakodnevnu rutinu.

Brokoli

Brokoli je još jedna dobra namirnica koja odlično može da pomogne masnoj jetri, jer je ovo povrće u stanju da pospeši izlučivanje masti i da blokira njihov novi unos. Pošto brokoli spada u krstašice, kao i druge vrste povrća iz te grupe on sadrži fitonutrijente, kao što su indol i flavonoid, koji pomažu jetri u neutralisanju hemikalija, lekova i kancerogenih supstanci.

Ananas

Ovo tropsko voće prebogato je hranljivim materijama kao što su magnezijum, kalijum i vitamini C i B1, a svima im je zajedničko da mogu smanjiti upale. Protivupalni digestivni enzimi pomažu u smanjenju stresa kojem je podložna jetra u procesima metabolizma hranljivih materija.

Borovnica

Fitohemikalije su ono što borovnice čine prijateljski nastrojenom hranom prema ljudskoj jetri. One su izuzetno bogate antioksidantima, kao fitohemikalijama koje efektno brane jetru od oksidativnog stresa i slobodnih radikala. Polifenoli i antocijani u borovnicama sposobni su da inhibiraju maligne ćelije u jetri.