UPALNI OTOK U UŠIMA

Svako je nekada imao problem bubuljice u uhu i dobro zna kako ona stvara veoma neprijatan bol, ne samo u ušima, već i u celom području oko njih. Razlozi ovakvih promena na koži mogu biti različiti, ali se one mogu rešiti određenim prirodnim sredstvima.

 

Bubuljice na licu već izgledaju dovoljno loše. Mnogi ih smatraju neprijatnim za videti, cede ih ili pokrivaju šminkom, a svakako su razlog izvesne nelagodnosti u društvu. Iako su manje vidljive, mnogo veći problem, bar kada je njihovo tretiranje ili bol koji izazivaju, stvaraju bubuljice u uhu.

bubuljice u uhu

Koža u ušima je slična koži ostalih delova tela. Ona ima pore koje mogu da budu zapušene, pa na taj način dolazi do stvaranja izuzetno bolne bubuljice u uhu. Iako takva izbočina u uhu može biti teško vidljiva ili sasvim nepristupačna, postoje efikasne prirodne metode koje mogu pomoći u oslobađanju ove neprijatnosti.

Šta izaziva bubuljice u uhu?

Počevši od higijene, još neke loše navike mogu da budu razlog pojavljivanja bubuljica u ušnom kanalu. Na primer, bubuljica može nastati neadekvatnim čišćenjem ušiju ili kada uši dođu u dodir sa prljavim rukama, audio slušalicama ili čačkanjem uha uz pomoć nehigijenskih predmeta, kao što je olovka.

Slično ovome, prljava kosa ili tuđa šminka mogu da izazovu bubuljice na ili u ušima. Sakupljanje mikroorganizama (bakterija) na predmetima koje su ljudi skloni da uguraju u uho sigurno će izazvati upalu ili čak infekciju, koje će dovesti do razvoja bubuljica u ušima.

U ostale uzroke javljanja bubuljica u ušnom kanalu spadaju:

  • Hormonski disbalans usled različitih faktora, kao što je npr. stres
  • Alergija ili reakcija na određene lekove, kozmetiku ili vitamine
  • Loša ishrana, koja uključujuće prerađenu, masnu ili brzu hranu koja je veoma nezdrava
  • Redovno korišćenje kacige (motociklisti, sportisti, vojnici…) može dovesti do ove pojave, posebno na mestima gde je kaciga prljava

Prirodni tretmani za bubuljice u uhu

Alternativni tretmani koji mogu da pomognu u rešavanju ovog zdravstvenog stanja podrazumevaju nekoliko veoma jednostavnih načina lečenja.

bio calendula

BioCalendula je krema na bazi nevena, koja efikasno smanjuje otok za kratko vreme – KLIKNI na sliku i NARUČI

  • Crni čaj

Dovoljno je potopiti jednu kesicu crnog čaja u vruću vodu, a zatim je staviti na područje gde se bubuljica pojavila. Zatim, pokriti krpom natopljenom u toplu vodu. Tanini iz crnog čaja u kombinaciji sa toplotom deluju na smanjenje upale.

  • Mleko

Mleko sadrži alfa-hidroksilne kiseline, koje pomažu da se otpuše pore na koži i pripreme mrtvi sloj kože da bi se lakše uklonio. Za ovaj tretman potrebno je potopiti parče vate u mleko, stisnuti ga direktno na bubuljicu i ostaviti ga oko 10 minuta da deluje. Isprati mlakom vodom i ponoviti tretman 3-4 puta dnevno.

  • Ulje čajevca

Antibakterijska svojstva ulja čajevca tiču se ubijanja bakterija koje uzrokuju bubuljice u uhu i na drugim delovima tela. Takođe, ovo ulje ubrzava i zarastanje bubuljica. Napraviti mešavinu ulja čajevca i vode u preciznom odnosu 1:9. Parče vate potopiti u ovu mešavinu da je upije i onda ga staviti preko bubuljice, držeći ga na njoj nekoliko minuta.

  • Aloja

Dokazano je da ekstrakt aloje ima izuzetne antibakterijske osobine. Ova biljka može da pomogne jednako u lečenju bubuljica kao i pri smanjenju otoka. Alojin gel može se dobiti istiskivanjem lista biljke i dovoljno ga je iscediti direktno na bubuljicu, ostaviti do odstoji oko 20 minuta pre nego ga isprati mlakom vodom. Ponoviti ovaj postupak dva puta dnevno.

  • Jabukovo sirće

Jabukovo sirće sadrži određena antiseptična svojstva koja mogu da pomognu u sprečavanju infekcije i pojave bakterija. Može se koristiti za lečenje bubuljica na uhu, ali i na drugim delovima kože. Natopiti lopticu od vate ovim sirćetom i nežno utrljati na mesto gde se javila bubuljica. Ostaviti da odstoji oko jednog minuta pre ispiranja vodom. Dozvoljeno je ponoviti ovaj tretman 3 do 4 puta dnevno.

  • Rastvor soli

Još jedan od tretmana za problematične promene u uhu može biti i rastvor soli. Ovde nije reč o kuhinjskoj soli, već o tzv. epsom soli ili magnezijum sulfatu. Sipati jednu kašičicu epsom soli u malu posudu, dodati pola šolje tople vode i mešati dok se ne rastvori. Ostaviti da se rastvor ohladi do prijatne temperature. Namočiti komadić vate i njime utrljati bubuljicu. Ostaviti da se osuši pre ispiranja vodom, a preporuka je ponoviti ovaj postupak dva ili tri puta dnevno.