O-RUK ZA DRUGARE

Učenici završnog razreda novosadske gimnazije su ispit solidarnosti položili zasukanih rukava. Na taj način su maturanti obezbedili novac za još dvojicu učenika, kako bi celo odeljenje otputovalo u Grčku na matursku ekskurziju.

 

I pre ispita zrelosti, maturanti IV-5 novosadske gimnazije „Svetozar Marković“ položili su onaj najvažniji – iz humanosti i brige o bližnjima.

maturanti obezbedili novac

Zasukali su rukave, na dan odložili knjige i latili se motika i radili u rasadniku nadomak Iriga. Ništa im nije bilo teško, jer su došli da obezbede novac za dva đaka, pa da kompletan razred 24. aprila otputuje na matursku ekskurziju u Grčku.

Ne hajući na žuljeve, orni su zasukali rukave i prionuli na posao predvođeni odeljenskim starešinom Brankom Bukaricom, profesorkom književnosti. Jedni su kopali jame, drugi u njih stavljali sadnice i nosili zemlju… Lepo vreme im je išlo naruku, pa se sve orilo od pesme i šale.

„Zaista sam ponosna na decu. Od prvog dana su složni“, iskrena je profesorka Bukarica, dodajući da su ovim pokazali da su naučili i pokazali kako treba da brinemo jedni o drugima.

Gimnazijalcima je najvažnije da i na maturskoj ekskurziji budu zajedno, pa im fizički posao u nadnici nije bio težak.

„Ovo što su maturanti uradili trebalo bi da bude primer mnogima“, kaže ponosna profesorka Bukarica i dodaje: „Svi oni će jednoga dana, posle završenih škola, nešto postati, ali najvažnije je da su naučili da pre svega treba da budu ljudi. I da je važno pomagati drugima“.

Maturanti IV-5, po uspehu najbolje odeljenje u gimnaziji i sa najmanje izostanaka, smatraju da nisu uradili ništa spektakularno, i da je radna akcija bila još jedna prilika da se još više zbliže.

Sara Ilić, učenica ovog odeljenja, ne krije radost što su na ovaj način pokazali da nije teško biti human i činiti dobra dela.

„Svima nam je bilo lepo u rasadniku. Prvi put smo doživeli da fizički radimo osam sati, ali nam nije bilo teško. Razbili smo i stereotip o mladima da nisu solidarni i da su okrenuti samo sebi“, kaže Sara.

Izvor: Novosti.rs