PRONALASCI

Određena tehnološka otkrića nastala su istraživanjima vasionskog prostora od strane američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

 

Među pronalascima koja su na neki način proizvod svemirskih istraživanja ubrajaju se memorijska pena, nevidljiva proteza, ali i kamera na telefonu. Predstavljamo 7 tehnoloških otkrića koje dugujemo istraživanju i postojanju svemira.

tehnološka otkrića

1. Memorijska pena (1966. godine)

Ključni sastojak u vašem udobnom jastuku je razvijen da apsorbuje udar i poboljša udobnost sedišta u avionu, a danas se koristi da poboljša sve, od kaciga za američki fudbal do dušeka, sedišta u automobilima i sedla.

2. Sočiva otporna na ogrebotine (1983. godine)

Ova sočiva teško mogu da se ogrebu i oštete zahvaljujući Nasinom istraživanju prečišćavanja vode. Tanak, plastični film je razvijen i iskorišćen na određenom filteru u procesu prečišćavanja i iskorišćen ponovo u Nasinom istraživanju da zaštiti vizire na odelima astronauta. Foster Grant je licencirao ovu tehnologiju 1983. godine.

3. Nutrijenti bebi formule (1985. godine)

Kad je Nasi bilo potrebno da pronađe način da astronauti jedu u toku dugotrajnih misija u svemiru, razvili su alge bogate nutrijentima koje sadrži dokozaheksaenoinsku i arahidonsku kiselinu, koje su zapravo polinezasićene masne kiseline. Prvobitna ideja je bila da astronauti uzgajaju svoju hranu. Baš zato što ovi nutrijenti mogu da se nađu u majčinom mleku i pomažu razvoj beba u materici, DHA i ARA su ključni za vizuelni i kognitivni razvoj zemaljske upotrebe koja je uskoro pronađena.

4. Nevidljive proteze (1989. godine)

Proteze, idealne za ispravljanje zuba svoju supersilu duguju providnoj polikristalnoj plastici, koja je superjaka i supernevidljiva. Prvi put je razvijena za grejanje raketne tehnologije, a NASA je pomogla njenu primenu u dentalnoj tehnologiji.

5. Termometar za uši (1991. godine)

Senzori termometra su prvi put razvijeni za satelite kako bi proverili temperaturu zvezda i drugih nebeskih objekata očitavanjem infracrvenog zračenja. Osnovna tehnologija je modifikovana da meri energiju koja se emituje iz bubne opne kod ljudi što svima olakšava da vidi da li beba ima temperaturu.

6.  Kamera na telefonu (1995. godine)

Najpopularniji izum među ljubiteljima selfija dugujemo Nasi. Kamere na telefonima koje koriste senzor s komplementarnim metal-oksid poluprovodnikom nisu nova tehnologija, ali revolucija u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon je napravila manji, lakši senzor koji može da napravi čistiju sliku. Sasvim slučajno, pojam digitalne kamere je nastao upravo u ovoj laboratoriji 1960-ih godina.

7. Srčane pumpe (1996. godine)

Ova tehnologija pomaže održavanje u životu srčanih bolesnika dok čekaju srce donora. Ideja je nastala iz razgovora između inženjera Nase i dva kardiologa. Nasa je iskoristila svoje iskustvo da simulira protok fluida kroz raketne motore i razvije tehnologiju za proticanje krvi kroz ljudsko telo.

Izvor: Nationalgeographic.rs