BEZ OPASNOSTI

Izložba Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu pokazuje zašto vulkani u Srbiji neće proraditi milionima godina, ali i kako funkcioniše Zemlja kao planeta i kakva je njena unutrašnja dinamika.

 

U modelu vulkana Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu, visine 10 metara, postavljena je izložba, koja je otvorena knjiga o vulkanima, iz koje se može saznati, zašto u Srbiji neće izbiti erupcije vulkana u narednih nekoliko miliona godina.

vulkani u srbiji

„Izložba je informaciona baza, fotografije, skice, animacije, otvorena knjiga o vulkanima, možete provesti 15 minuta i saznati nešto što je frapantno, recimo da razumete razlog zbog čega ovde neće biti vulkana narednih milion godina, iako neke novine svaki dan pišu kako će ga biti, ali i da razumete kako nekim vulkanima negde drugde erupcija sledi, ali nas od toga deli i hiljade godina“, izjavio je profesor Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta Beograd dr Vladica Cvetković.

„Na ovoj izložbi vidite kako funkcioniše Zemlja kao planeta, kakva je njena unutrašnja dinamika“, rekao je Cvetković, novinarima ispred modela vulkana, na dan otvaranja izložbe.

„Što se tiče prirodnih nauka, sa velikom sigurnošću mogu da kažem da je Prirodnjački centar jedno od prvih nekoliko mesta u Srbiji. Imate Prirodnjački muzej Srbije, ali on ima vrlo slab izložbeni prostor, a mnogo predmeta koje može da pokaže i koji su od izuzetne važnosti, ali šta ćete, to je civilizacijski nivo Srbije danas. To nije dobro“, istakao je Cvetković.

Postoje muzeji u Austriji, u Beogradu, na našem fakultetu i još na brojnim mestima, ali ovo je, bez ikakve sumnje, jedan od najboljih u Evropi, rekao je on.

Cvetković je istakao da je Prirodnjački centar u Svilajncu jedini u Srbiji, a u Evropi, „ovako nešto ima svaki grad od 200.000 stanovnika“.

„Što se tiče makete vulkana, ne mogu da ne naglasim koliko je izuzetno dobro urađena. Obišao sam više muzeja u Evropi, nigde nisam našao ovako veran model vulkana i sa ovako sadržajnom unutrašnjosti. Bio sam u muzeju u Londonu, Madridu, Briselu… gde se može štošta naučiti, ali ovakvog nema, garantujem“, zaključio je Cvetković.

Izvor: Tanjug.rs