DA UMAKNEM BLATU GREHA…

Jedan paša želeo je Mariju za ženu, ali je njena žudnja za devičanstvom bila veća od predavanja strastima, da je i oči svoje iskopala kako bi ostala čista.

 

Sveti ravnoapostolni Kozma Etolski zapisao je istinit događaj o tome kako je jedna devojka Marija sačuvala svoju nevinost, a Gospod i Bogorodica joj zauzvrat pružiše čudo koje svet nije video!

žudnja za devičanstvom

Beše jedna devojka po imenu Marija. Otac joj beše Hrišćanin i htede da je uda. Ali ona nije htela, nego je želela da sačuva devstvenost.

Otac je posla u jedan ženski manastir i predade je igumaniji da joj bude kao njeno sopstveno dete. Kada je otac umro, u tome selu drugi dođe za gospodara, pa izađe jednoga dana i dođe u manastir u kom je bila Marija. I kako je ugleda, srce mu izjede satanska ljubav.

Vrativši se kući, on posla pismo igumaniji u kom je stajalo:

“Odmah mi pošalji Mariju, jer sam je pogledao i ona je pogledala mene, zavolela me je i zavoleh je.”

Igumanija čita pismo, zove Mariju i kaže joj:

“Dete moje, šta si dobro videla na paši, pa si ga pogledala sa ljubavlju? Vidi šta mi ovde piše.”

A Marija joj kaže:

“Ja ništa ne znam. Zbog drugoga sam ga pogledala i rekla: Zar će, Bože, ovu slavu, koju ovde ima, ovaj paša imati i u drugom svetu? A on me je pogledao sa đavoljom namerom. Da sam htela da se udajem, udao bi me otac moj i uzela bih Hrišćanina.”

Tada otpisa igumanija paši:

“Radije ću ti poslati svoju glavu, nego Mariju.”

Paša joj opet napisa pismo:

“Ili ćeš mi poslati Mariju, ili ću sam doći po nju i spaliti manastir.”

Kada je to čula, Marija reče igumaniji:

“Kada dođu poslanici, pošalji ih u moju keliju i ja ću im odgovoriti.”

Dođoše poslanici u Marijinu keliju i ona ih upita šta žele. A oni joj kazaše:

“Poslao nas je paša da te uzmemo, jer je video tvoje oči i poželeo ih.”

Ona im reče da sačekaju dok ne ode u crkvu, a zatim uze nož i tanjir, ode pred Isusa Hrista i kaza:

“Gospode moj, dao si mi čuvstvene oči da idem dobrim putem i nije dolično da ja svojom voljom idem na zlo. I pošto će mi ove čulne izvaditi umne, evo gde ih kopam za ljubav Tvoju, kako bih umakla blatu greha.”

I izvadi nožem oko svoje i položi ga na tanjir. Otide i pred Svesvetu, pa izvadi i drugo oko svoje i stavi ga kraj prvog.

I tako ih posla paši. A on kada ih vide, obrati mu se odmah satanska žudnja u ganuće, pa se podiže, ode u manastir i zamoli monahinje da ga odvedu da se pomoli Bogu da se Marija isceli.

Otidoše svi zajedno i padoše na zemlju da umole Gospoda i Bogorodicu da Mariji vrate vid. I tada se kao munja javi Bogorodica pred Marijom i reče joj:

“Raduj se, Marija! Pošto si pre izabrala da izvadiš oči iz ljubavi prema mome Sinu i meni, evo ti ponovo tvoje oči i da ti se više ne dogodi iskušenje.”

A prisutni, gledajući čudo, silno se uzradovaše i proslaviše Boga i Presvetu. Paša ostavi manastiru mnogo zlata, zatraži oproštaj od monahinja, otide i do kraja činjaše dobro, te se i spase.

Čujete li, braćo moja, šta je Marija uradila silom Presvete? Tako i mi treba da poštujemo Presvetu Bogorodicu dobrim delima – zaključuje sveti Kozma Etolski.