Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Žudnja za devičanstvom: Devojka je oči iskopala da sačuva čast, pa je bila nagrađena

DA UMAKNEM BLATU GREHA…

Jedan paša želeo je Mariju za ženu, ali je njena žudnja za devičanstvom bila veća od predavanja strastima, da je i oči svoje iskopala kako bi ostala čista.

 

Sveti ravnoapostolni Kozma Etolski zapisao je istinit događaj o tome kako je jedna devojka Marija sačuvala svoju nevinost, a Gospod i Bogorodica joj zauzvrat pružiše čudo koje svet nije video!

žudnja za devičanstvom

Beše jedna devojka po imenu Marija. Otac joj beše Hrišćanin i htede da je uda. Ali ona nije htela, nego je želela da sačuva devstvenost.

Otac je posla u jedan ženski manastir i predade je igumaniji da joj bude kao njeno sopstveno dete. Kada je otac umro, u tome selu drugi dođe za gospodara, pa izađe jednoga dana i dođe u manastir u kom je bila Marija. I kako je ugleda, srce mu izjede satanska ljubav.

Vrativši se kući, on posla pismo igumaniji u kom je stajalo:

“Odmah mi pošalji Mariju, jer sam je pogledao i ona je pogledala mene, zavolela me je i zavoleh je.”

Igumanija čita pismo, zove Mariju i kaže joj:

“Dete moje, šta si dobro videla na paši, pa si ga pogledala sa ljubavlju? Vidi šta mi ovde piše.”

A Marija joj kaže:

“Ja ništa ne znam. Zbog drugoga sam ga pogledala i rekla: Zar će, Bože, ovu slavu, koju ovde ima, ovaj paša imati i u drugom svetu? A on me je pogledao sa đavoljom namerom. Da sam htela da se udajem, udao bi me otac moj i uzela bih Hrišćanina.”

Tada otpisa igumanija paši:

“Radije ću ti poslati svoju glavu, nego Mariju.”

Paša joj opet napisa pismo:

“Ili ćeš mi poslati Mariju, ili ću sam doći po nju i spaliti manastir.”

Kada je to čula, Marija reče igumaniji:

“Kada dođu poslanici, pošalji ih u moju keliju i ja ću im odgovoriti.”

Dođoše poslanici u Marijinu keliju i ona ih upita šta žele. A oni joj kazaše:

“Poslao nas je paša da te uzmemo, jer je video tvoje oči i poželeo ih.”

Ona im reče da sačekaju dok ne ode u crkvu, a zatim uze nož i tanjir, ode pred Isusa Hrista i kaza:

“Gospode moj, dao si mi čuvstvene oči da idem dobrim putem i nije dolično da ja svojom voljom idem na zlo. I pošto će mi ove čulne izvaditi umne, evo gde ih kopam za ljubav Tvoju, kako bih umakla blatu greha.”

I izvadi nožem oko svoje i položi ga na tanjir. Otide i pred Svesvetu, pa izvadi i drugo oko svoje i stavi ga kraj prvog.

I tako ih posla paši. A on kada ih vide, obrati mu se odmah satanska žudnja u ganuće, pa se podiže, ode u manastir i zamoli monahinje da ga odvedu da se pomoli Bogu da se Marija isceli.

Otidoše svi zajedno i padoše na zemlju da umole Gospoda i Bogorodicu da Mariji vrate vid. I tada se kao munja javi Bogorodica pred Marijom i reče joj:

“Raduj se, Marija! Pošto si pre izabrala da izvadiš oči iz ljubavi prema mome Sinu i meni, evo ti ponovo tvoje oči i da ti se više ne dogodi iskušenje.”

A prisutni, gledajući čudo, silno se uzradovaše i proslaviše Boga i Presvetu. Paša ostavi manastiru mnogo zlata, zatraži oproštaj od monahinja, otide i do kraja činjaše dobro, te se i spase.

Čujete li, braćo moja, šta je Marija uradila silom Presvete? Tako i mi treba da poštujemo Presvetu Bogorodicu dobrim delima – zaključuje sveti Kozma Etolski.

Ostavite komentar

Ostavite komentar