O AUSTRALIJSKOJ „DŽEPNOJ VENERI“

Kajli Minog je bez dileme najpopularnija australijska pevačica svih vremena, koja je „prešla rampu“ najudaljenijeg kontinenta i time dokazala da za svetski uspeh nikakvu prepreku ne predstavljaju ni kilometri ni granice.

 

Rođena je 28. maja 1968. godine u Melburnu. Svetskom auditorijumu postala je poznata preko TV ekrana 1986. godine, glumeći brzopletu i impulsivnu devojku Šarlin u australijskoj megapopularnoj seriji „Komšije“ (Neighbours). Njena glumačka karijera nije dugo potrajala, jer je Kajli želela da postane planetarna muzička zvezda.

kajli minog

Ona je u tome sasvim uspela, postavši ikona pop muzike, uz čije se ime svrstavaju i najveće dive tog žanra poput Madone, Maraje Keri i Vitni Hjuston. Apsolutni je sinonim za istinskog muzičkog superstara koji dolazi iz jedine države-kontinenta.

U danu kada Kajli Minog slavi svoj rođendan napravili smo listu od osam skoro sasvim nepoznatih činjenica o ovoj „džepnoj Veneri“.

# 8

Kajli Minog je 1988. godine otputovala u Veliku Britaniju kako bi započela muzičku karijeru, gde su je čekali producenti kojima je najavljen dolazak mlade glumice. Trojica britanskih muzičkih producenata dočekali su je potpuno nepripremljeni. Jednostavno, zaboravili su da im ona stiže na ugovoreni sastanak i ništa za nju nisu imali spremno. Ipak, trebalo im je samo 40 minuta da napišu „I Should Be So Lucky“, kako bi imali bar nešto da joj ponude da ona proba i otpeva. Ispostavilo se da je ova njena prva pesma postala evergrin pop zvuka, koja i novim generacijama lako podiže raspoloženje svojom vedrinom.

# 7

U filmskom megahitu „Delinkventi“ iz 1989. godine, Kajli je igrala tinejdžerku Lolu, a u to vreme zabavljala se sa frontmenom popularnog australijskog benda INXS Majklom Hačinsom. Kajli i njena plava kosa poslužile su Majklu kao inspiracija za „Suicide Blonde“, pesmu ovog benda koja je lansirana naredne godine i vrtoglavo brzo zaposela vrhove top lista širom sveta.

# 6

„The Loco-Motion“ bio je treći singl po redu koji je sa svog debi albuma Kajli lansirala u Velikoj Britaniji, ali je zapravo ta pesma bila prva koju je čula njena rodna Australija. Sedam nedelja ovaj hit bio je na mestu broj jedan na najdaljem kontinentu, a ispostavilo se da je taj singl bio ubedljivo najprodavaniji tokom 80-ih godina na australijskom tržištu.

# 5

Jedna od njenih najomiljenijih pesama je „A Sunday Kind Of Love“. U pitanju je čuveni bluz standard koji je 1960. godine otpevala znamenita plavokosa afroamerička soul diva Eta Džejms.

# 4

Svoj veliki povratak na muzičku scenu koji joj se dogodio 2000. godine Kajli je obznanila planetarnim hitom „Spinning Around“. Ova pesma slučajno je završila u njenim rukama, jer je bila namenjena sasvim drugoj pevačici. Pola Abdul, kao saradnica u nastanku te pesme, imala je nameru da sa njom oživi svoju karijeru, ali je na kraju ispalo tako da je „Spinning Around“ pomogao Kajli da se vrati u fokus svetske pop muzike u nastupajućem milenijumu.

# 3

2005. godine Kajli je bila iznenađena medicinskom dijagnozom koja je šokirala njene obožavaoce. Tada tridesetsedmogodišnja pevačica saznala je da boluje od raka dojke. Tokom njene bitke, koju nije krila od prvog trenutka neprijatne spoznaje, zabeleženo je da je broj mamografskih pregleda u Australiji povećan za čak 40 odsto. Ovaj fenomen, koji je podstakao australijske žene da pregledaju svoje dojke, nazvan je „Kajli efekat“.

# 2

U najčuvenijem muzeju voštanih figura „Madam Tiso“ Kajli Minog ima čak četiri svoje statue! Jedina osoba koja ih ima više od australijske zvezde je britanska kraljica Elizabeta Druga.

# 1

Njena veza sa Australijom posebnija je nego što se to može u prvi mah misliti. Kajlino ime na jeziku australijskih domorodaca u prevodu znači „bumerang“. Tako Aboridžini zovu drveno oružje koje im je oduvek služilo za lov.