JAGODOM PROTIV TUMORA

Novije medicinsko istraživanje pokazuje da jagoda ima odlične efekte u sprečavanju raka dojke. Antikancerogena svojstva jagode dokazana su na životinjama, a naučnici napominju da efekti zavise od sorte ovog voća.

 

Jagoda je odlično sezonsko voće, bez kog se proleće praktično ne može ni zamisliti. Mnogo je važnih vitamina i antioksidanata sadržanih u ovoj sočnoj voćki, koja često bude i pod budnim okom medicinskih istraživača u cilju proučavanja njenih zdravstvenih prednosti.

antikancerogena svojstva jagode

Jedna od novijih medicinskih studija na životinjama pokazala je da koncentrovani ekstrakt jagode, što je ekvivalentno broju od 10 do 15 plodova, može smanjiti rast ćelija raka dojke. Zbog toga autori ovog istraživanja tvrde da je ishrana koja je bogata jagodama može potencijalno prevenirati i lečiti rak dojke.

“Po prvi put pokazali smo da ekstrakt jagode, koja je bogata fenolnim jedinjenjima, inhibira proliferaciju ćelija raka dojke u “in vitro” i “in vivo” modelima”, kaže Mauricio Batino, koautor pomenute naučne studije.

Doktor Batino je detaljnije objasnio kako su došli do ovakvih rezultata. Ćelije veoma agresivne i invazivne A17 tumorske linije tretirane su različitim koncentracijama ekstrakta jagode sorte Alba, u periodima od 24, 48 i 72 sata. Batino i njegov tim su došli do toga da su sve maligne ćelije pokazale smanjenje svoje vitalnosti, dok je ta promena zavisila od primenjene doze i proteklog vremena. Osim toga, zabeleženo je da je ekstrakt jagode smanjio ekspresiju nekoliko gena povezanih sa invazijom i metastazom ćelija raka.

U “in vivo” modelu, tim je koristio ženske laboratorijske miševe. Kada su ove ženke navršile mesec dana, bile su podeljene u dve grupe. Jednoj grupi davana je standardna ishrana, dok je drugoj davana obogaćena ishrana ekstraktom 15 odsto jagoda. Prateći pojedinačno ove ishrane za još mesec dana, svim miševima je data injekcija sa malignim ćelijama raka dojke. Ovi tumori su praćeni, a Batino i njegov tim su ih onda izdvojili posle pet nedelja i analizirali njihovu specifičnu težinu i zapreminu. Podaci koje su tada zabeležili kažu da je ekstrakt jagode zaustavio širenje ćelija raka i na susedno zdravo tkivo, dok su tumori kod tih miševa primećeni znatno manji tumori, i težinski i zapreminski.

Uprkos ovim pozitivnim rezultatima, istraživači su naglasili da se modeli životinja ne mogu sasvim pretpostaviti sličnim i za ljude, jer kako je dr Batino naglasio, “većina bolesti, uključujući i kancer, kompleksna je i uključuju složene interakcije između ćelijskih i molekularnih sistema koji i određuju razvoj neke bolesti”.

“Ovi rezultati su bez sumnje važni za razumevanje potencijalnih efekata jagoda kod raka dojke, ali oni moraju biti dopunjeni kliničkim i epidemiološkim studijama koje bi proverile da li i ljudi doživljavaju iste pozitivne efekte kao što je to slučaj kod miševa”, istakao je dr Batino.

Drugi faktor koji valja napomenuti, kažu autori, jeste da se koncentracija fenolnih jedinjenja u jagodama, za koje se zna da su katalizator korisnih zdravstvenih efekata, značajno razlikuje od sorte do sorte. Ipak, istraživači su u studiji zaključili da jagode generalno pozitivno utiču na zdravlje ljudi.

Jagode su odličan izvor različitih antioksidanata i sadrže esencijalne hranljive sastojke i vitamine, kao što je kalijum, mangan i magnezijum. Takođe, one su prepune vitamina C.

Ostale zdravstvene prednosti jagode

Brojne dosad objavljene studije na jagodama pokazale su da konzumiranje dovoljne količine ovog voća smanjuje krvni pritisak tako što potiskuje efekte koje izaziva natrijum u ​​organizmu.

Jagode spadaju u hranu izuzetno niskog glikemijskog indeksa, što znači da veoma pomažu u regulisanju šećera u krvi.

Postoji zanimljivo istraživanje koje tvrdi da konzumacija oko 37 jagoda dnevno može da smanji komplikacije povezane sa dijabetesom, kao što su bolesti bubrega i neuropatija.

Jedna studija sa Harvarda zaključila je da redovno konzumiranje antocijana, posebne vrste flavonoida koja se nalaze u jagodama, može da smanji rizik od srčanog udara za 32 odsto kod mladih i sredovečnih žena. Istraživači su zapazili da su žene koje su jele tri porcije jagoda nedeljno pokazale najbolje rezultate.