ZLU NE TREBALO

Nesvakidašnji poklon od ministra dobile su indijske neveste odmah posle masovnog venčanja. Drvene palice koje inače služe za pranje veša podeljene su svim mladama, kako bi ih imale pri ruci u slučaju samoodbrane od nastrljivih i pijanih supružnika.

 

Indijski ministar Gopal Bhargava uručio je tek venčanim Indijkama stotine drvenih palica, pozvavši ih da ih koriste kao oružje u slučaju da im se muževi okrenu alkoholu ili počnu da ih zlostavljaju.

indijske neveste

Ministar je palice duge 30-ak centimetara, koje se inače koriste za pranje veša u tradicionalnim perionicama, namenio za oko 700 nevesti, a uručene su im na masovnom venčanju koje je organizovala vlada središnje indijske države Madhja Pradeš u subotu. Na palicama su ispisane poruke poput „Za batinanje pijanica“ i „Policija ne mora da interveniše“.

Bhargava je mladama savetovao da najpre porazgovaraju s muževima, dodavši da bi trebalo da „puste palice da govore“ ako muževi ne budu hteli da ih slušaju.

Ministar je rekao da ovim potezom želi da skrene pažnju na nedaće s kojima se suočavaju ruralne žene, često izložene maltretiranju od strane muževa alkoholičara.

Nije reč o nameri da se žene isprovociraju niti da se podstaknu na nasilje, već palice imaju za svrhu upravo da spreče nasilje„, objasnio je on, dodavši da se žene žale kako im muževi postaju nasilni kad se napiju, da im uzimaju ušteđevinu i troše je na piće.

Ministar je poručio oko 10.000 palica za raspodelu nevestama.

Inače, mnoge indijske države uvele su oštre mere protiv alkoholizma proteklih godina, zabranjujući ili ograničavajući prodaju alkohola u pokušaju da smanje nasilje podstaknuto konzumiranjem alkoholnih pića.

Izvor: Beta/Youtube