KORISNA, A MI JE BACAMO

Dobro je poznato da se banana svrstava u zdravo voće. Kada se to kaže, obično se misli na ukusno meso tog ploda. Međutim, i kora od banane, tačnije njena unutrašnjost je jestiva, zdrava i veoma korisna u otklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba.

 

Verovatno nikome i ne padne na pamet da pojede unutrašnjost banane, ali možda se bude predomislio kada sazna koliko zdravstvenih prednosti ima kora ove voćke.

kora od banane

Svakako da je najpoznatija uloga kore od banane njena primena na koži. Ovde ćemo to svojstvo pomenuti pre svih, iako ono nije povezano sa ishranom. Dovoljno je uzeti koru od banane i iseći je na komadiće. Prethodno oprati kožu (lica ili tela) hladnom vodom, a zatim mlekom za telo očistiti mrtve površinske ćelije. Komadiće kore od banane koristiti za masiranje oko 10 minuta ili dok kora ne postane braon boje. Oprati posle 20 minuta i ponoviti isti postupak dva puta dnevno.

Jestivi deo kore od banane može dosta pomoći u šest slučajeva izvesnih zdravstvenih stanja.

Popravlja raspoloženje

U današnje vreme teško je nositi se sa stresom, što može dovesti do ozbiljnih stanja poput depresije. Ovakvo stanje osobu može da pogodi na sat ili dva, ali može da se javi hronično i bude trajnija. Dobar saveznik u borbi protiv lošeg raspoloženja može biti i konzumiranje mesnate kore od banane. Možda zvuči neverovatno, ali ona pomaže jer sadrži serotonin koji efektno radi na podizanju raspoloženja. Zapravo, kora od banane deluje kao prirodni lek za anksiozna stanja. Studije pokazuju da konzumiranje dve cele banane dnevno tokom samo tri dana mogu da povećaju nivo serotonina za fantastičnih 15 odsto. Dakle, kada se osećate pomalo depresivno pokušajte pojesti unutrašnjost kore od banane.

Štiti srce

Pošto je kora banane odličan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, njeno uključivanje u ishranu pomoći će i u snižavanju holesterola. Držeći nivo holesterola na niskim vrednostima bićete u stanju da držite na odstojanju i srčane probleme. Takođe, kora banane sadrži i druge hranjive materije koje pomažu u sprečavanju moždanog udara i srčanih napada.

Pomaže oslobađanju od zatvora

Zahvaljujući prisustvu vlakana, jedenje mesnatog dela kore banane pomaže u lečenju zatvora i drugih probavnih problema. Uvođenje banane u ishranu zajedno sa korom može doprineti i smanjenju telesne težine. Bananina kora može da poboljša varenje, pa čak i da poveća broj dobrih bakterija u crevima.

biolaksativ kapi

BioLaksativ kapi čiste creva i savršene su u borbi protiv tvrde stolice i zatvora – KLIKNI na sliku i NARUČI

Povećava nivo kalijuma

Omotač banane sadrži niz hranljivih materija, među kojima je najznačajniji kalijum. Povećanjem unosa ovog minerala može se pomoći u izgradnji mišića i poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja. Kalijum pospešuje električnu aktivnost srca i istovremeno razbija ugljene hidrate kako bi se olakšala proizvodnja energije.

Smanjuje upalu u telu

Jedna od mnogih prednosti kore od banane je da se njom kroz ishranu povećava unos antioksidanata. Ona snabdeva organizam karotenoidima i polifenolima, koji imaju antioksidativna svojstva. Direktnim jedenjem antioksidanata može se smanjiti upala u telu i zaštititi ga od oksidativnog oštećenja. Važno je napomenuti da manje zrele banane imaju više antioksidanata u odnosu na one zrele.

Poboljšava vid

Kora banane bogata je luteinom, jedinjenjem koje poboljšava noćni vid i generalno štiti čulo vida. Redovna konzumacija banane sa korom može da spreči nastanak katarakte i drugih degeneracija oka. Lutein se takođe ponaša kao antioksidant i smanjuje oksidativni stres u različitim organima, uključujući i kožu. Čoveku je potrebno od 6 do 10 miligrama luteina dnevno, pa je preporuka da se u svakodnevnu ishranu uključi banana i njena kora kako bi se postigao taj cilj.