U TANJIRU POZNATIH AUTOKRATA

Pojedini svetski tirani, osim po nemilosrdnosti, bili su manje-više poznati i po brutalnim zahtevima kad je reč o hrani. Na jelovniku svetskih diktatora nalazile su se mnoge čudne stvari, a neki nisu prezali ni od kanibalizma.

 

Neobični kuvar pod naslovom „Diktatorova večera: Vodič za zabavljanje tiranina“ donosi prehrambene navike pojedinih najvećih diktatora 20. veka i recepte za neka od tih jela.

na jelovniku svetskih diktatora

Kim Džong Il voleo je supu od peraja morskog psa, ali još više supu od ‘običnog’ psa. Navodno je imao i grupu žena koje su bile zadužene da u jelima od pirinča sva zrna budu iste veličine. Ne treba puno mašte da zamislite šta im se dogodilo ako ne bi bilo tako.

Adolf Hitler je bio vegetarijanac. Neki veruju da je to bilo iz ideoloških uverenja, ali je verovatnije da se okrenuo ishrani bez mesa jer je patio od zatvora i gasova. Do kraja Drugog svetskog rata, Hitler je jeo samo bistru supu i pire krompir. Paranoično se bojao trovanja i u timu je imao čak 15 kuvara. Ako niko od njih nije umro 45 minuta posle obroka, Hitler bi prionuo na ručak.

Josif Staljin je voleo tradicionalnu gruzijsku kuhinju – orašaste plodove, šipak, šljive, beli luk i dobra vina. Uživao je u dugim obrocima koji su nekada trajali i po šest sati, a voleo je i pijanke u kojima bi ostao poslednji na nogama. U njegovom timu kuvara bio je i deda Vladimira Putina – Spiridon.

Benito Musolini obožavao je beli luk, maslinovo ulje, limun, a francusku kuhinju smatrao je beznačajnom. Uvek je ručao s porodicom i za stolom su obavezno pre njega već morali da sede supruga i njihovo petoro dece.

Ugandski diktator Idi Amin navodno je dnevno jeo 40 pomorandži, a za vreme azila u Saudijskoj Arabiji najviše je uživao u pohovanoj piletini. Prihvatio je i britanski običaj ispijanja „čaja u pet“.

Pol Pot je uživao više u ‘muškoj’ hrani u mesu divlje svinje, srnetini, konjaku, kineskom vinu, ali i gulašu od kobre. Dok je potlačeni narod mogao da jede samo raskuvani pirinač, on je uživao u luksuznim večerama.

Najdraže jelo Nikolaja Čaušeskua bile su vegetarijanske lazanje, ili obična salata od paradajza i luka s malo feta sira i šnicla. Međutim i on je bio opsednut mogućnošću da će ga otrovati, pa je na službenim večerama hranu bacao na pod.

Prvi predsednik Gvineje, Francisko Marsias Ngema, voleo je da pije čajeve od halucinogenih biljaka. Malo se zna o njegovim prehrambenim afinitetima, ali se šuškalo da je kanibal i da je skupljao lobanje u svom frižideru.

Haićanski diktator Fransoa Divalije ‘Papa Dok’ jeo je uglavnom laganu hranu zbog brojnih zdravstvenih problema – dijabetesa, problema sa srcem i artritisa koji mu se toliko pogoršao da je supruga morala da ga hrani. Ipak, ova lagana jela bila su uvertira u monstruozne zabave. On je naime imao podzemnu tamnicu obojenu u krvavo crvenu boju gde su mučili njegove neprijatelje, a Papa Dok je uživao da gleda kako ljudi pate.

Izvor: Express.hr