POHODI BEZ PREMCA

Osveta je stara koliko i svet. Dosadašnje čovečanstvo spoznalo je i izvesne najbrutalnije osvete, pred kojima nedostaju reči da opišu njihovu bezočnost.

 

O osveti govori i najstariji skup zakona na svetu, Hamurabijev zakonik, u kome se spominje princip osvete „oko za oko“. Ovo su neki od najbrutalnijih primera tog surovog principa.

najbrutalnije osvete

Predsednik protiv guvernera

Aleksandar Hamilton i Aaron Bar bili su vođe američke revolucije i borbe za samostalnost, ali nisu podnosili jedan drugog. Bar je bio uveren da ga je Hamilton koštao izbora za američkog predsednika 1801. godine, a kada se Hamilton upleo u izbore za guvernera Njujorka, Baru je bilo previše.

Izazvao je Hamiltona na dvoboj, koji godinama nisu mogli da dogovore. Na kraju su ga ipak zakazali 1804. godine i Bar je tada ubio Hamiltona.

Osveta dužda

Enriko Dandolo, 42. mlečanski dužd, oslepeo je tokom posete Vizantijskom carstvu 1171. godine. Legenda kaže da su mu uzeli vid po naredbi cara Manojla Komnina, ali se neki istoričari ne slažu sa tim.

Bilo kako bilo, Enriko je žudeo za osvetom nad Vizanijtom, pa je naveo krstaše u Konstantinopolj 1204. godine. Krstaši su iza sebe ostavili desetine hiljada mrtvih i skoro uništen grad.

Sestre Trung

Trak i Ni Trung bile su obične seoske devojke u Vijetnamu, u prvom veku. Nakon nasilnog gušenja pobune, kada je Trak silovana a njen suprug ubijen, sestre su uzele stvar u svoje ruke.

Legenda kaže da su okupile vojsku od 80.000 žena i, na kraju, osvetile se kineskim okupatorima.

Kralj Šarl IX

Francuski verski ratovi XVI veka bili su neverovatno brutalni, a Šarl IX Valoa predvodio je sukob između katolika i francuskih protestanata hugenota.

Tokom mirovnih pregovora u Parizu, njegovi podanici ubili su nekoliko vođa hugenota što je rezultiralo masakrom hugenota u kome je desetine hiljada ljudi ubijeno.

Kraljica Budika

Priča o keltskoj kraljici Budiki i njene dve kćeri je skoro neverovatna. Rimsko carstvo je u njeno vreme počelo sa invazijom na britansko ostrvo, a ona je odlučila da pruži otpor nakon što je njen suprug ubijen.

Budika i njene kćeri su silovane i bičevane na ulici zbog pobune protiv Rimljana, ali su se na kraju ipak osvetile. Osvojile su i spalile nekoliko rimskih gradova u Britaniji, a pretpostavlja se da je u njima ubijeno oko 80.000 ljudi.

Dante Aligijeri

Firenca je nekad bila mesto velikih političkih prevrata, a Dante je bio jedan od lokalnih političkih moćnika. Posle još jednog političkog sukoba, Aligijeri je otputovao u Rim da bi širio priče o nesposobnoj vladavini pape Bonifacija VIII.

Bonifacije je za to vreme organizovao vojni udar i brojni Aligijerijevi prijatelji su ubijeni. Zbog toga je Dante u „Božanstvenoj komediji“ papu Bonifacija smestio u osmi krug pakla.

Pravi grof Monte Kristo

Pjer Piko je u ranom 19. veku uživao u životu. Živeo je u velikoj kući na francuskoj rivijeri, bio je u srećnoj vezi, ali njegovi prijatelji to nisu mogli da podnesu. Optužili su ga da je špijun, što ga je strpalo u zatvor na nekoliko godina. Tamo se sprijateljio sa još jednim zatvorenikom koji mu je ostavio veliko nasledstvo.

Nakon što je izašao iz zatvora, Piko je krenuo u osvetnički pohod. Najgoru osvetu spremio je za nekada najbližeg prijatelja Lupena. Piko je naveo Lupenovu ćerku da se uda za jednog kriminalca. Nedugo nakon venčanja, novopečeni suprug je uhapšen. Lupenova kći je navodno od šoka umrla, ali je za Pikoa to bio tek početak. Uništio je Lupenove poslove, a potom uhvatio sina i na kraju ga izbo na smrt.

Američki vojnici u logoru Dahau

Dahau je bio jedan do koncentracionih logora u nacističkoj Nemačkoj u kome je ubijeno više od 30.000 ljudi. Američka vojska ga je oslobodila 1945. godine i zarobila SS-ove čuvare logora. Kad su pripadnici američke 45. pešadijske divizije otkrili hiljade tela izvan logora, izgubili su kontrolu.

Pohvatali su sve SS-ovce koji su se zatekli u blizini i postreljali ih mitraljezima. Nekim oslobođenim zatvorenicima su dali puške da muče SS-ovce. Incident je završio u svim novinama pošto je i to i tada bio ratni zločin. Počinioci, međutim, nikada nisu procesuirani, zato što su dokumenti o tom događaju otkriveni tek početkom ovog veka.

Jevrejski osvetnici

Preživeli su holokaust, a onda su odlučili da se osvete onima koji su im naneli zlo. Nakam, kako je bilo ime grupe Jevreja osvetnika posle Drugog svetskog rata, ubijala je bivše SS-ovce u posleratnim godinama.

Najveći uspeh postigli su trovanjem hleba za nemačke ratne zarobljenike u američkim zatvorima. Više od 400 SS-ovaca je tada umrlo od trovanja ovom osnovnom životnom namirnicom.

Izvor: Express.hr