SMRTONOSNI OTROVI

Četiri hiljade supstanci nalazi se u cigaretama, a 40 od njih izaziva rak. Sve ove materije u cigaretama imaju svoju negativnu ulogu po zdravlje čoveka. Deset hemikalija pripadaju samom vrhu tihog samoubijanja cigaretom.

 

Dok su nam dobro poznati efekti nikotina koji stvaraju zavisnost o cigaretama, retko pomišljamo na to da one sadrže oko 4.000 drugih hemikalija. Dokazano je da je najmanje 40 od njih kancerogeno, a za drugih 400 je utvrđeno da su otrovne do određenog stepena.

materije u cigaretama

Ove hemikalije su samo vrh ledenog brega. Svaka od njih ima svoju jasnu ulogu u cigaretama: neke pojačavaju efekat nikotina, druge boje zube u žuto, treće otežavaju disanje…

Ovo je lista od deset najtoksičnijih supstanci koje se nalaze u cigaretama. Možda će ovaj pregled učiniti mali korak kako bi neki pušač bolje razmislio pre nego zapali svoju sledeću cigaretu.

Benzen

Kod ljudi, benzen je povezan sa leukemijom, anemijom, genetskim oštećenjima i preteranim krvarenjem. On je jedna od osnovnih hemijskih supstanci koja se koristi u petrohemijskoj industriji i prisutna je u sirovoj nafti, benzinu i pesticidima.

Formaldehid

Ova hemikalija koristi se za očuvanje leševa i uništavanje mikroba. Međutim, formaldehid može izazvati iritaciju očiju i kašalj, a te zdravstvene tegobe jednako se javljaju i kod pušača i kod onih koji su u njihovom društvu i udišu dim, tzv. pasivnih pušača.

Katran

Katran je crno i lepljivo jedinjenje koje se dodaje materijalu za asfaltiranje puteva, a nastaje pri sagorevanju duvana. Najstrašnija stvar u vezu sa katranom su brojni naučni dokazi koji ga ozbiljno povezuju sa nastankom određenih oblika kancera, a takođe katran je i materija najodgovornija za bojenje zuba u žuto.

Arsen

Još jedna od opasnih materija koja se nalazi u cigaretama je arsen. Ova supstanca ima sposobnost da se akumulira u organizmu tokom vremena. Posledica ovakve moći arsena je da može uticati na sposobnost tela da popravi DNK, a takođe može i pojačati dejstvo drugih hemikalija koje oštećuju zdravlje.

Kadmijum

Kadmijum se koristi u proizvodnji baterija, a to je otrovni metal koji se nalazi i u cigaretama. Ne samo da je kadmijum povezan sa nastankom karcinoma, već je utvrđeno i to da izloženost ovoj hemijskoj materiji može oštetiti bubrege i krvne sudove.

Hrom

Hrom je metal koji je najčešće poznat u industriji izbeljivača, boja i metalnih legura. Kada se udiše, ovaj hemijski element deluje kao lepak između kancerogenih materija i DNK, uzrokujući potpuno oštećenje DNK koje može da izazove rak i druge zdravstvene probleme povezane sa njim.

BioImunitet kapi za jačanje imuniteta

BioImunitet kapi koristite za za jačanje imuniteta pluća – klikni na sliku i naruči!

Hidrogen cijanid

Postoji više vrsta cijanida, a najsmrtonosniji od njih je hidrogen cijanid. Ovo jedinjenje je poznato po kancerogenim karakteristikama, jer šteti trepljama u plućima. Treplje su čekinjaste strukture koje se nalaze u organu disanja, a kojie potpomažu disanju i čiste disajne puteve od otrova. Kada se ove strukture u plućima unište pod dejstvom hidrogen cijanida, toksini preko pluća mogu brže da dospeju u krvotok.

Ugljen monoksid

Ugljen monoksid je gas bez boje, mirisa i ukusa, a oslobađa se svaki put kada se spaljuje gorivo ili upali cigareta. Duvanski dim sadrži od 3 do 5 procenata ovog gasa. Ugljen monoksid utiče na celo telo vezivanjem za crvena krvna zrnca, što za posledicu ima manjak kiseonika koji se transportuje kroz celo telo.

Azotni oksid

Jedinjenja iz grupe azotnih oksida su veliki zagađivači vazduha, a takođe se nalaze i u duvanskom dimu. Ona mogu da izazovu upalu pluća, a kod dugogodišnjih pušača azotni oksidi su direktno krivi za otežano disanje.

Amonijak

Amonijak je izuzetno jako hemijsko sredstvo koje se naširoko koristi za čišćenje sanitarija, a takođe se nalazi i u cigaretama. Ključna uloga koju amonijak ostvaruje kod cigareta je pospešenje zavisnosti efekta nikotina.