POMAK U TRETIRANJU SIDE

Da li je ovo veliki korak ka medicinskom čudu kojem se teži već odavno? Izlečenje HIV virusa po prvi put desilo se u eksperimentalnim uslovima, kada je virus AIDS-a uklonjen iz ljudskog DNK umetnutog u miševe.

 

Naučnici iz Amerike napravili su veliki korak ka izlečenju virusa HIV-a. Tim naučnika sa univerziteta Pitsburg i Luis Kac škole medicine uspeli su da izleče životinje od virusa HIV-a.

izlečenje hiv virusa

U novom istraživanju, objavljenom ove nedelje, američki naučnici pokazili su da da mogu u potpunosti da uklone virus HIV-a iz ljudskog DNK umetnutog u miševe, kao i da spreče dalju infekciju. To je prvi put da je nauka uspela da u potpunosti da eliminiše virus iz životinja i time utre put ka kliničkom testiranju za ljude. Nadu daje to što su u studiji učestvovali humanizovane životinje, odnosno miševi kojima su umetnute ljudske ćelije koje su potom inficirane virusom, piše Dejli mejl.

Studiju je predvodio doktor Venhui Hu, koji je sa svojim timom, godinu dana ranije, sporoveo sličnu studiju tokom koje su uspeli da uklone virus iz većine tkiva. Sada su otišli korak dalje.

Tim predvođen doktorom Huom testirao je tri grupe miševa. Miševe iz prve grupe inficirali su virusom HIV-a. Miševe iz druge grupe inficirali su virusom EcoHIV-a (mišiji ekvivalent ljudskog HIV-a), dok je treća grupa miševa bila „humanizovani model“, odnosno miševi kojima su ubrizgane ljudske ćelije zaražene HIV-om. Testiranje druge grupe imalo je i dodatni izazov: virus ima tendenciju da se brže širi.

„Kod miševa zaraženih EcoHIV-om mogli smo da testiramo CRISPR/Cas9 da se blokira replikovanje virusa i potencijalno spreči sistemska infekcija“, rekao je Hu.

Njihova strategija omogućila je da se elminiše 96 odsto EcoHIV-a iz miša zahvaljujući CRISPR/Cas9, tehnici koja naučnicima dozvoljava da prave precizne izmene na samoj DNK.

Kod treće grupe miševa, koja u sebi nosi i ljudski DNK i T ćelije gde se virus krije nakon samo jednog tretmana CRISPR/Cas9 virus je u potpunosti uklonjen.

„Sledeći korak je da sprovedemo studiju na primatima, mnogo pogodnijem modelu gde HIV virus uzrokuje bolest, u želji da eliminišemo HIV-1 iz T ćelija i moždanih ćelija“, rekao je Hu i dodao da je kranji cilj kliničko testiranje na ljudima.

Izvor: Blic.rs