REMONT PRED LETO

Generalno čišćenje organizma uoči leta ne odnosi se samo na besomučno držanje dijete ili svakodnevni trening snage. Najvažnije je očistiti unutrašnjost od brojnih toksina, koji su se nataložili tokom zime. Pet jednostavnih saveta mogu učiniti čudo od kvalitetne pripreme pred letnju sezonu.

 

Proleće je doba kada priroda oživljava iz dugih i hladnih zimskih meseci, pa ni naše telo nije izuzetak. Ono i samo po sebi zna da je sezona za obnovu i podmlađivanje blizu, što ga čini idealnim za brzu i efikasnu detoksikaciju.

čišćenje organizma

Spremiti telo za prolećni remont znači očistiti ga od posledica svih praznika iz prethodnog perioda, a dobra stvar je što se u tom procesu pribegava vrlo jednostavnim koracima.

Ovi koraci mogu dati rezultate za svega nekoliko nedelja, odnosno do početka leta kada prolećno čišćenje organizma treba da bude obavljeno.

1. Sveži sok od celera odmah posle buđenja

Celer je povrće bogato antioksidantima, a ima veoma malo kalorija, ugljenih hidrata i masti. On sadrži flavonoide koji drže određene loše stomačne bakterije na odstojanju. Osim ovoga, gotovo 95 odsto celera čini voda, tako da je njegov sok jedna od najboljih stvari za organizam koja se može popiti ujutru kako bi se od početka dana telo rehidriralo. Ovaj sok može da se meša i sa drugim vrstama voća i povrća, kako bi se još više uticalo na ukupno zdravlje. Ananas, šargarepa, cvekla, limun i đumbir su najbolji u kombinaciji sa celerom, samo treba imati na umu da svaka kombinacija daje drugačiji zdravstveni podsticaj.

2. Jesti hranu bogatu prebioticima i probioticima

Probiotici se već dugo povezuju sa zdravim varenjem, a prema istraživanjima sa čuvene američke klinike Majo, probiotici mogu da drže crevnu floru pod kontrolom. Za razliku od ovih materija, prebiotici se svrstavaju u hranu koja čini da probiotici “prorade”. Obe vrste nalaze se u jogurtu, kefiru i drugim fermentisanim mlečnim proizvodima. Fermentisano povrće, kao što je kiseli kupus, veoma su bogat izvor probiotika. Uključivanjem ovih materija u ishranu tokom proleća može neizmerno da se poboljša varenje.

BioGast kapi

BioGast kapi su tradicionalno sredstvo za stomak koje će pomoći efikasnijoj detoksikaciji organizma – KLIKNI na sliku i NARUČI

3. Biti vegan bar neko vreme

Životinjskim proizvodima kao što su meso, jaja i mlečni proizvodi potrebno je više napora da bi bili svareni. Namerno uzdržavanje od ovakvih namirnica pruža izvestan odmor digestivnog trakta. Osim ove hrane, istovremeno treba izbegavati i prerađene namirnice pune hemijskih materija, što će sve za posledicu imati olakšanje na stomaku. Fokusiranjem na organske biljne namirnice osiguraće se dovoljna količina hrane kojom će crevna flora dobiti pauzu koju zaslužuje.

4. Odmor od glutena i soje

Čak i ljudi koji nisu osetljivi na gluten ili soju mogu imati koristi od pauziranja od ovih proteina, koji su teži za varenje i ponekad mogu izazvati iritaciju u stomaku. Preporuka je da se odmori od glutena i soje na neko vreme, jer će ta pauza pomoći jačanju efekata prolećne detoksikacije.

5. Odvojiti vreme za meditaciju

Naučna istraživanja otkrivaju jaku vezu između gastrointestinalnog trakta i mozga, tačnije da mozak i stomak direktno utiču jedno na drugo. Mozak i stomak su duboko povezani, tako da će čišćenje uma ujedno značiti i čišćenje stomaka. Meditacija može pomoći da se osoba oseća moćnije, pa će uz trening mišića i misli, telo efikasnije apsorbovati hranljive materije iz namirnica.