PUNA KUĆA BLAGA

Kineski simbol bogatstva koji donosi novac i bogatstvo u našoj kući. Feng shui žaba.

 

Kad ne znaš ni sam koliko si bogat i blagosloven zbog tašte.

Uzmem kosilicu za travu da ošišam podivljalu travu. I koseći tako dodjem do jedne stare gume koja je uz malo betona postala mojoj tašti stalak za suncobran. Taj gumeno betonski stalak, čist ručni rad, stoji naslonjen delom na travnjak a delom na pešačku stazu.

Pošto mi je taj točak-stalak smetao da ošišam travu oko njega, uzmem da ga pomerim, kad ono – žabe ispod njega!

Debele žabe! Njih 5 komada!

Ju, radosti moja!

simbol bogatstva

Moje debele žabe u dvorištu

Našle žabe kuću ispod gume, posebno što pored te gume stalno stoji posuda sa vodom za mačke, posudu sa vodom koju moja tašta svakodnevno menja, da bi njene cica mace i ostale ulične mace iz kraja imale svežu vodu da piju.

Ali, izgleda i da bi žabe imale svakodnevno svežu vodu za brčkanje i uživanje

Sad, zanimljivo je da naše mačke, inače rodjeni lovci, često tašti vrlo ponosno donesu nekog miša, pticu, zmiju, ali nikada žabu, jer žabu ne diraju. Zašto, ne znam. Mora da se gade sluzave kože koju žaba ima.

Mene je pojava tih 5 debelih žaba tako razveselila da sam odmah supruzi preko mobilnog telefona poslao ovu fotografiju sa porukom kako nam tašta u tajnosti radi na sticanju velikog materijalnog bogatstva, jer ko ne zna, žabe su u Kini simbol bogatstva. Zapravo, u feng shuiu tronoga žaba koja drži novčić u ustima i sedi na novčiću je simbol bogatstva. A kod mene još 5 žaba, koja je to milost sa neba.

Zašto su kinezi izabrali žabu ne znam, mada kod njih ima više simbola za bogatstvo: vezani novčići, ribice, bambus, žad, vodopad, zmaj, itd. Znam samo da njihova narodna mudrost kaže da je u Kini mudar i bogat čovek nalik na žabu – uhranjen je (kinezi su stalno kroz istoriju bili gladni pa se debljina vezuje za bogate ljude), bogataš je neprimetan kao žaba (jer mudri i bogati kinezi su izbegavali da se prikazuju kao bogataši pred masom siromašnih kineza) i bogat čovek mirno sedi na blagu (ne pokazuje skriveno blago za koje samo njegovi ukućani znaju da ne bi pobudio ljubomoru komšija).

tronoga žaba

Tronoga feng shui žaba je simbol bogatstva u Kini

U našoj tradiciji žabe nemaju neko značenje, ali sve ima značenje ako mu pridaš značaj, tako sam i ja prihvatajući kinesku mitologiju i narodno sujeverje pridao značenje mojim debelim žabama iz dvorišta :)

Naravno, moja supruga je odmah insistirala da se naši novi kućni ljubimci odstrane i udalje na neko njima prikladnije mesto.

Međutim, kada sam joj objasnio praktično i kosmičko značenje žaba u smislu materijalnog bogatstva, i da bi uklanjanjem istih mogla da poremeti ko zna šta sve a posebno priliv njene državne plate (malo pa se državne plate smanjuju), potpala je pod uticaj mog agresivnog uvoznog dalekoistočnog sujeverja i pomirila se da žabe ostaju gde jesu, uz nadu da će zaboraviti da tu postoje.

Inače, te žabe smo videli prošle godine, stalno su kao male skakutale po travnjaku i pravile šumove, obično kad padne mrak, no mislili smo da će preko zime nestati. Medjutim, ne nestadoše žabe, već se i ugojiše! Tašta im je napravila prijatnu kućicu i još ih svežom vodom pojila, uz mnoštvo insekata i glista koje po travnjaku žabe tamane.

Kakav blagoslov od strane moje tašte. Nismo ni znali koliko smo bogati.

Zlatko Šćepanović