ROBNE MARKE SA SERTIFIKATOM

U službi osvešćivanja sve većeg broja ljudi o tome šta su etički brendovi, govorimo o njihovoj svrsi u modernom dobu. Takođe, nudimo i mogućnost da lakše dođete do komada garderobe iza kojih ne stoje suze, krv i težak fizički rad.

 

U prošlom tekstu koji smo objavili mogli ste više da saznate o Fashion revolution week, zašto se obeležava i zašto je važno da prilikom kupovine odeće vodimo računa o njenom etičkom poreklu.

etički brendovi

Preporučili smo da ukoliko imate poverenja u istraživače pogledate poslednji izveštaj o etičkim brendovima u Australiji. Koristimo priliku da vas informišemo o nagradnoj igri i mogućnosti da osvojite vredne i etičke nagrade u vrednosti od 100 australijskih dolara, najetičnije kompanije u Australiji iz oblasti mode „Etiko“. Odgovor je veoma lak, samo treba malo pročitati uslove nagradne igre.

Nagradna igra se završava 12. maja po australijskom vremenu. Evo linka i želimo vam sreću.

http://ecowarriorprincess.net/2017/05/ethical-fashion-giveaway-win-a-100-etiko-e-voucher/

Ako želite da sledite rezultate istraživanja i u to imate najviše poverenja na našem tržištu nema mnogo brendova koji su ocenjeni najboljom ocenom A (Adidas, Reebok, Zara brendovi, Patagonia i Jockey).

Ukoliko pak, želite da budete sigurniji u proceni, pouzdaniji i manje zavisni od istraživanja, odnosno da li će se skupiti sredstva za njihovo finansiranje, drugi način je da poverujete u sertifikate koji su održiviji imaju stabilno finansiranje i godišnji monitoring prema određenim kriterijumima (a jedan o važnih je i da nema dečijeg rada i radne eksploatacije). Za svaki pojedinačni brend vi možete pronaći ocenu iz poslednje i ranijih kontrola i da li je bilo primedbi naročito na poštovanje radničkih prava. Nepoštovanje standarda povlači suspenziju iz članstva.

Jedan od takvih je Fairwear i danas ćemo malo više o modnim i sportskim brendovima koji se mogu naći na tržištu regiona, a poseduju taj sertifikat (https://www.fairwear.org/brands/). Upoređujući stanje na tržištu sa listom, možemo zaključiti da se od sertifikovanih brendova mogu kupiti:

Deuter (uglavnom samo rančevi)
Jack Wolfskin (dosta stvari preko http://www.sportdepot.rs/rs/jack_wolfskin/brand-97, nešto ima i u Intersportu u Mercatoru).
Kjus u prodavnicama Beosporta http://www.beosport.com/brendovi/748/kjus/
Mammut u prodavnicama http://www.iglusport.rs/
Ortovox u prodavnicama http://www.iglusport.rs/
Takko ima dosta prodavnica i povoljne cene.
– Ponekad se mogu pronaći i promotivne majice za štampanje u regionu (SOLs, Continental i BC). Evo primera stranice brenda gde se često sa ponosom ističe da imaju sertifikate http://www.bc-collection.eu/en/inside/certifications

Ukoliko se zainteresujete za kupovinu ovih etičkih brendova neka vas ne iznenadi cena – uglavnom je veća, jer se radnici korektno plaćaju. Za one koji bi želeli da kupe i nose etički brend i garderobu, a nisu u mogućnosti da kupe ili ne žele da plaćaju skuplje nego negde drugde, preporučujemo akcije, odložena plaćanja, čekove i ostale pogodnosi kod nas ili što je najbolje, odlazak u „etički šoping“ kolima, autobusom ili virtuelno preko sajtova.

U sledećem članku napravićemo analizu etičkih brendova sertifikovanih sa Fairwear popularnog sajta za kupovinu sportske opreme iz Velike Britanije i etičke ponude u šoping centru Parndorf.

Kao što ne biste želeli da živite u stanu sa „lošom“ energijom i sećanjem, verujemo da ne bi želeli ni da nosite odeću koja je nastala eksploatacijom dece i radnika. Zato polako u istraživanje „pozitivne“ garderobe.

Razvijajte pozitivne misli, preduzimajte dobra dela i činite dobro sebi i drugima.

Simeon*

*Insajder iz modne industrije upoznat sa problemom eksploatacije dece i siromašnih koje čine korporacije širom sveta

Pročitajte i nastavak teksta: Etička moda: Odeća i obuća popularnih brendova sa sertifikatom „Fairwear“