NEVEROVATNE PRIRODNE LEPOTE NA GRČKIM OSTRVIMA

Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija na evropskom kontinentu. Jedna od najstarijih država na svetu ima nešto u ponudi za svakoga. Kulturno nasleđe Atine, destinacije za mlade poput Kavosa i Laganasa, i neverovatne prirodne lepote Grčkih ostrva sa divnim pejzažima i predivnim peščanim plažama grčkih ostrva.

Pored plaža, grčka ostrva imaju razne prirodne atrakcije, od pećina do kornjača. Evo 7 top prirodnih lepota na grčkim ostrvima.

#1 Ostrva Lihadonisia – Evia

Lihadonisija ostrvo Evia prirodne lepote Grčkih ostrva

Arhipelag ostrva Lihadonisia na ostrvu Evia su mala, nenaseljena ostrva koja su nastala nakon velikog zemljotresa i sada su glavna letnja destinacija. Imaju prelepe plaže koje su takođe organizovane. Netaknuta priroda i male plaže su savršene za opušteno uživanje. Pristup ostrvima je moguć brodovima a usput ćete moći da vidite i potopljeni nemački ratni brod iz Drugog svetskog rata, na svega 3 m dubine.

Ova ostrvca su sa razlogom dobila naziv “Grčki Sejšeli”, a iako su nenaseljena još od kraja 19. veka, jedan lokalac se dosetio, zakupio komad ostrva koji je inače zaštićeno prirodno dobro, i potom je napravio pravi mali raj za jednodnevne izlete. Ne propustite da posetite ova ostrva na Evii, a pravi trenutak može biti ovog leta, ako rezervišete aranžman Evia ljetovanje 2017.

#2 Paleokastrica – Krf

Paleokastrica ostrvo Krf

Paleokastrica je verovatno najpoznatije slikovito seoce na ostrvu Krf koje se nalazi 25 km severo-zapadno od grada Krfa. Reč Paleokastrica doslovno znači stara tvrđava, i svedoči o postojanju takvog dvorca na kamenitoj pećini u kojoj se sada nalazi manastir Bogorodice. Selo Paleokastrica ima mnoštvo lokalnih taverni sa pogledom na plavi zaliv i šest pješčanih i šljunkovitih plaža koje su rasute po celom području.

Te plaže su okružene šumama maslinovog drveća koje stvaraju prelep pejzaž. Ovaj kosmopolitski centar prostire se duž obalnog puta oko prekrasnih zaliva i luke odakle brodovi polaze na ekskurzije ka obližnjim i izolovanim plažama. Samo naselje zadržalo je tradicionalni šarm i karakter, i danas se smatra jednom od glavnih turističkih atrakcija u Krfu sa velikim brojem hotela, barova i restorana.

Na kraju puta, odmah posle glavne luke je manastir Bogorodice koja dominira nad selom. Manastir poseduje interesantnu kolekciju post vizantijskih ikona, knjiga i drugih predmeta. Glavna plaža u Paleokastrici je prilično mala, ali poznata po svojoj hladnoj vodi i prijatnoj sredini. Smatra se jednom od najboljih plaža na grčkim ostrvima. Ona je okružen mnogim barovima i tavernama, tako da je retko mirna tokom dana. Područje nudi odličan pogled na more.

#3 Dimisoara vodopadi – Lefkada

Dimisoara vodopadi Lefkada

Lefkada ima izobilje podzemnih voda koja je jedan od glavnih razloga zašto je veliki deo ostrva pod bujnim zelenilom. Visoke planine u Lefkadi su izvor za mnoge vodopade koji klize preko planinskog terena i završavaju se u moru. Jedan takav divan kaskadni vodopad je Dimosari, vodopad koji se može naći na periferiji Nidri.

Završava se u klisuri koja je prepuna belih stena. Ime Dimosari je izvedeno iz reči Dimos, a to je bila drevna državu u kojoj su pronađene brojni vodenice. Tokom letnje sezone, kada temperatura postane veoma visoka, turisti dolaze na Dimosari vodopad da se oslobode od letnje toplote i mnogi od možete videti ljude kako se kupaju u kristalno čistim vodama jezera koje se mogu naći među stenovitom konturom.

Pešačka staza do vode duž siluete borova je sjajna. Vrlo blizu vodopada je primorsko mesto Nidri. Idealno, poseta Dimisoari vodopadu bi trebalo da se poklopi sa posetom ovom živopisnom selu Lefkade, koje je prepuno kvalitetnih hotela, restorana i taverni koje vešto ugađaju probirljivim putnicima.

#4 Pećina i jezero Melisani – Kefalonija

Pećina i podzemno jezero Melisani na Kefaloniji

Jezero Melisani koje ispunjava pećinu Melisani je neverovatno mesto koje privlači ogroman broj turista. Voda u jezeru je slankasta, mešavina morske i slatke vode. Pećina je na oko 500m od mora, a nivo vode je za metar viši od nivoa mora, a slankasta voda potiče od 30m dubokog pećinskog sistema na jednoj strani pećine i kroz uske pukotine teče tiho na drugi kraj pećine, nazad u more. Here vodu iz Katavothres na drugoj strani ostrva se ponovo pojavljuje.

Pećina je duga 100 metara i jezero se prostire na oko jedne trećine njene dužine. Otkrivena je 1951. godine i otvorena je za javnost 1963. godine. Pećine se nekad sastojala iz dve velike komore, ali se obrušila pre nekoliko hiljada godina. Danas pećina ima oblik ‘B’, sa dve velike dvorane ispunjene vodom i ostrvom u sredini. Prva sala ima veliki ovalni otvor ka površini odakle sunce sija. Druga je ogromna pećina sa lučnim krovom i brojnim stalaktitima i stalagmitima. Najbolje vreme za posetu pećine je u sred sunčanog dana. Ture se vrše brodovima koji vas vode na putovanje kroz obe dvorane.

#5 Zaliv Laganas – Zakintos

Zaliv Laganas ostrvo Zakintos

Zaliv Laganas je čuven po prirodnom bogatstvu i lepotama. U ovom regionu ugrožene Kareta Kareta kornjače polažu jaja na plažama. Zbog zaštite regiona, ovde je osnovan prvi Nacionalni morski park u Grčkoj. Morske kornjače su sve više ugrožene zbog komercijalizacije mediteranskih plaža, a u Laganasu se nalazi jedno od njihovih poslednjih utočišta. Ako posećujete ove plaže, obratite posebnu pažnju na okolinu.

Tu je i ostrvo Maratonisi koje se nalazi preko puta plaže Keri. To nije jedno ostrvo, ali takođe uključuje još dva ostrvca. Brodovi česte vrše maršrute do ostrvca. U svakom slučaju, posetioci moraju biti veoma oprezni tokom putovanja u Maratonisi jer je ovo jedno od mesta gde morske kornjače polažu jaja u letnjoj sezoni.

#6 Laguna Giola – Tasos

Giola prirodni bazen Tasos

Na prelepom ostrvu Tasos, leži osamljena laguna u blizini sela Astris po imenu Giola. Ovaj dragulj mora je prilično nepristupačan, ali za one koji su spremni na put, nagrada je neverovatni prirodni bazen u kojem mogu da upijaju predivan pogled na more.

#7 Akrotiri arheološko nalazište i Crvena plaža

Santorini crvena plaža

U blizini modernog sela Akrotiri, 12 kilometara jugozapadno od Fire, drevno naselje Akrotiri je bilo zatrpano ispod lave nakon vulkanske erupcije 16. veka pne. Iskopavanja su pokazala da je Santorini bilo napredno i prosperitetno ostrvo pre erupcije i verovatno je živelo od transporta i trgovine. U blizini je čuvena Crvena plaža ispod spektakularnog zida crvenih litica. Do plaže se dolazi stazom od grada Akrotiri.

Najbolje od svega je što možete otići na bilo koje od ovih ostrva i uživati u odmoru iz snova, izbor uopšte nije težak.