GREŠKA ZA GREŠKOM

Italijanski novinar i humanitarac Klaudio Gerardini kaže da je trebalo primiti Jugoslaviju u EU još početkom devedesetih godina, čime bi se izbeglo krvoproliće dojučerašnjih bratskih naroda. On smatra da je time učinjena velika greška, koja se još jednom ponovila deceniju kasnije.

 

„1990. godine trebalo je primiti Jugoslaviju u EU. Ali to nije učinjeno. Ista greška napravljena je i 2000“, kaže italijanski novinar Klaudio Gerardini.

primiti jugoslaviju u eu

Ovaj novinar i humanitarni radnik je u poslednjih 30 godina izveštavao sa najznačajnijih događaja u Evropi, među kojima su podela Čehoslovačke i pad Berlinskog zida. On takođe smatra i da je međunarodna zajednica samo termin, jer nije ništa učinila da spreči rat u BiH.

On kaže da je francuska vlada, početkom konflikta u SFRJ, gajila simpatije prema Srbiji, a nemačka prema Hrvatskoj, dok je BiH bila prepuštena sama sebi.

Za vreme boravka u Hrvatskoj i BiH Gerardini je izveštavao za medije na italijanskom jeziku. Koliko veruje da je doprineo da se javnost u Evropi zainteresuje za ratove u bivšoj Jugoslaviji?

„Rekao bih da je situacija u tom smislu bila različita u svakoj zemlji u Evropi. Uticaj nisu imali samo mediji. Ogroman uticaj imalo je ono što su govorili intelektualci. U Francuskoj su intelektualci bili na strani Bosanaca, u Nemačkoj su neki, poput Handkea podržavali Srbiju. U Velikoj Britaniji su se manje isticali intelektualci, ali je zato BBC imao najbolje izveštaje o balkanskim ratovima. Rekao bih da je Italija dobro razumela Jugoslaviju mnogo pre nego što je rat počeo. Dan posle Titove smrti u listu „Korijere dela Sera“ osvanuo je tekst u kojem je pisalo: ‘Ako ne budemo oprezni, u Jugoslaviji će se desiti masakr.’ Ipak, kada su počeli konflikti u bivšoj Jugoslaviji, Italijani više nisu razumeli šta se tamo dešava“, kazao je on.

Evropske zemlje nisu učinile dovoljno da spreče rat u Bosni i Hercegovini, tvrdi Gerardini.

„Međunarodna zajednica je termin koji je prihvaćen i toliko se koristi u medijima. U BiH su verovali da će ta divna zajednica spasiti svet, pa i BiH. To je bila velika iluzija. Miteran je otišao u Sarajevo i rekao da će Bosanci biti zaštićeni. Na kraju ništa nije učinjeno. Pa i u Srebrenici se moglo videti šta će se desiti i šta se dešava. Dakle, BiH je uvek bila pod budnim okom, ali nikada ništa ozbiljno nije učinjeno da bi ona bila spašena. Kao da se mislilo da će se stvari rešiti same od sebe. Poslednja šansa da se spasi BiH bila je Srebrenica. To nije učinjeno i rat je ubrzo posle toga bio gotov“, rekao je Gerardini.

Za Gerardinija je Dejtonski sporazum „užasan“ jer je njime BiH podeljena – i „paralisana“, a jedino rešenje za nju jeste, prema njegovim rečima, ulazak u EU.

„Dodik stalno ponavlja kako BiH ne postoji. U Federaciji BiH Bakir Izetbegović ne propušta priliku da izjavama napravi još veći haos, Hrvati hoće svoju državu i tvrde da će katolici nestati iz BiH. Osim toga, siromaštvo je ogromno u toj zemlji. To utiče i na obrazovanje ljudi, a svaki populizam i demagogija hrane se neznanjem naroda. Korupcija je ogromna. Zato je jedino rešenje za BiH ulazak u EU“, kaže Klaudio Gerardini.

On tvrdi da je Evropa učinila dve „ogromne greške“, i to 1990. i 2000. godine.

„Još 1990. godine, kada se već nazirao rat, trebalo je primiti Jugoslaviju u EU, uticati na one koji su hteli da se odvoje da zatraže ulazak u EU. Ali to nije učinjeno. Ista greška napravljena je i 2000. godine. Ako se tada razmatrala mogućnost da u EU uđu Mađarska, Rumunija i Bugarska, što se i desilo, onda je trebalo primiti i sve zemlje bivše Jugoslavije. EU je sve do 2004. godine bila u mnogo boljem stanju i mnogo otvorenija nego danas“, istakao je on.

Uprkos krizi, Evropa „nema pravo da odustane od svog posla“, kaže Gerardini.

„Ulazak BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore u EU jedino je pravo rešenje. Alternative jednostavno nema. Ja uprkos svemu imam nade“, zaključuje italijanski novinar.

Izvor: Dw.com/sr