KOROV KOJI LEČI

Tušt je veoma izdržljiva biljka koja raste praktično svuda – u baštama, dvorištima i uz ulicu i trotoare. Većina nas je čupa, jer narušava izgled betonskih površina, ne znajući da tušt spada u retku grupu korisnih korova.

 

Izvestan broj medicinskih studija pokazao je efikasnost tušta u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Ova biljka je zapravo prepuna zdravstvenih koristi, uprkos tome što se smatra korovom. U zavisnosti od krajeva, tušt nazivaju još i tušanj, tušnjak, tušac ili portulak.

tušt

Tušt je poznat po tome što sadrži visoke nivoe karotena, antioksidanata, a takođe i vitamina A, C i E. U ovoj korovskoj biljci nalaze se i esencijalni minerali poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, cinka, fosfora i mangana. Sve ovo čini da se tušt smatra posebno korisnim za kožu, urinarni i digestivni sistem.

Biljka se odlikuje svojim sočnim zelenim listovima, crvenom stabljikom i žutim cvetovima. Tušt obično raste u područjima sa toplom klimom, poreklom je iz Azije, ali je široko rasprostranjen u našim krajevima i na Mediteranu.

Najveća korist ove biljke leži u njegovim mesnatim jestivim listovima koji sadrže visoke nivoe omega 3 masnih kiselina. Zapravo, tušt sadrži najviše ovih zdravih masnih kiselina u odnosu na sve postojeće lisnato zeleno povrće koje svakodnevno jedemo.

Medicinska studija iz 2015. godine koja je proučavala koristi tušta pokazala je da je ova korovska biljka u stanju da poboljša glikemijski status i lipidni profil kod pacijenata sa postavljenom dijagnozom dijabetesa tipa 2. Kao deo ove studije, istraživački tim je pregledao 48 pacijenata obolelih od pomenutog tipa dijabetesa i otkrio da su oni koji su bili tretirani semenom tušta pokazali značajno smanjenje telesne težine i smanjen nivo glukoze u krvnoj plazmi. Ovi pacijenti su takođe imali i smanjenje sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska i nivoa triglicerida u krvi, a u njihovim analizama primećen je i značajan pad dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska.

Bioliver kapi za masnu jetru

BioLiver su prirodne biljne kapi za regulisanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi – KLIKNI na sliku i NARUČI

Druga studija koja se bavila ovom biljkom objavljena je četiri godine ranije, a i ona je potvrdila da uvođenje tušta pored redovne terapije značajno smanjuje nivo holesterola u krvi. Kao deo studije, tim istraživača pregledao je hiperholesterolemične pacijente (sa izrazito povišenim ukupnim holesterolom i lošim LDL holesterolom) kojima je u ishranu uključen osušen i smrznut list tušta. Istraživački tim je utvrdio da se ukupni nivo holesterola kod ovih pacijenata smanjio za 15 odsto tokom četiri nedelje, a koncentracije LDL holesterola opale za 27 odsto u istom periodu. Osim toga, nivo dobrog HDL holesterola povećan je za 9 odsto tokom te četiri nedelje.

Kako uzgajati tušt?

S obzirom na to da tušt ima neverovatne medicinske koristi, a savremeni ljudi sve više pate od povišenog holesterola u krvi, ne bi bilo loše da se ovaj korov uzgaja u kućnoj varijanti ukoliko se imaju uslovi za to. Ovo je nekoliko važnih naznaka koje treba imati na umu ako se upustite u gajenje tušta:

– Tušt je zahvalna biljka koja može da raste pod raznim okolnostima. Savet je da se biljka u korenu ne iščupa na mestu pored puta i presadi u kućnu saksiju, jer je ona najverovatnije već kontaminirana izduvnim gasovima. Zgodnija i zdravija opcija je da se kupi seme tušta u semenarnici ili poljoprivednoj apoteci.

– Što se tiče zemljišta, tušt raste praktično u bilo kojoj vrsti zemljišta koje je čisto i izorano. Biljka odlično napreduje tokom veoma vlažnih letnjih perioda.

– Sadnja biljke može se uraditi na tri načina: setvom semena, sadnjom reznice ili presađivanjem sadnice. Ako koristite seme, jednostavno ih pospite preko zemljišta i čekajte da nikne. Nema potrebe da se semena pokrivaju, jer tušt zahteva sunčevu svetlost da bi kvalitetno rastao. Reznice tušta se direktno mogu zasaditi u zemlju, a uz redovno zalivanje one će pustiti koren već za nekoliko dana. Presađivanje sadnica obavlja se na isti način. Kada je biljka zasađena na bilo koji način od ova tri, nije joj potrebna neka naročita briga oko održavanja. Tušt dostiže svoju zrelost između 4 i 6 nedelja od sadnje.