TEGOBA U GORNJIM LEĐIMA

Interskapularni bol, tj. bol između lopatica može biti rezultat širokog spektra raznih zdravstvenih stanja – od nepravilnog držanja tela i mišićnog naprezanja, preko diskus hernije, GERB-a ili embolije pluća, pa do raka i infarkta. Sve ovo znači da ovakav bol ni u kom slučaju ne treba zanemariti.

 

Lopatica je parna trouglasta pljosnata kost u predelu ramenog zgloba svima nama vidljiva s leđa, naročito u određenim položajima ruke. Veoma je važna u funkciji pokretanja celog prednjeg ekstremiteta.

bol između lopatica

Interskapularni bol se javlja u gornjem delu leđa između lopatica (na lat. scapula) i on može biti rezultat mnogih stanja.

Obično se za uzrok ovog bola uzima istegnutost mišića ili kakva prolazna tenzija među njima, ali isto tako on može biti pokazatelj i nečeg zaista ozbiljnog. Ukoliko bol između lopatica potraje, treba se obavezno obratiti lekaru, jer postoji mogućnost da je to znak kancera jednjaka, nastupajućeg srčanog udara ili infarkta koji traje.

Šta sve izaziva bol između lopatica? Veliki je spektar zdravstvenih stanja koja ga mogu prouzrokovati – od nepravilnog držanja tela i mišićnog naprezanja, preko diskus hernije, GERB-a ili embolije pluća, pa do raka i infarkta, kao što je već rečeno.

Nepravilno držanje tela

Ako vaše telo ima tendenciju da stoji pogrbljeno, a ne uspravno, u prilici ste da pod ogroman teret stavljate veliki broj mišića koji se nalaze u gornjem delu leđa. Kada imate loše postavljen torzo, mišići su napeti kao strune, osećaju se pod jakim stresom i umorom tokom celog dana, pa čak postaju i upaljeni od neuravnotežene mase koja ih stalno pritiska. Celokupno ovo stanje svakako može da izazove veliku neprijatnost između lopatica, od trnećeg do ozbiljnog bola. Ako se taj bol javlja zbog nepravilnog držanja, onda je to i najmanja briga. Ispravljajte leđa u svakoj prilici kada vas bol među lopaticama opomene na iskrivljen položaj.

Diskus hernija

Bol među lopaticama karakteristična je kod stanja diskus hernije koja se javlja u predelu vrata, tako da on najčešće i ide zajedno u korak sa bolom izazvanim diskus hernijom. Uzrok nastanka vratne diskus hernije može biti fizička povreda ili određene bolesti koje je izazivaju.

Nastupajući srčani udar

Znak predstojećeg srčanog udara je bol u gornjem delu leđa. Ova indikacija češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, ali nije uvek sasvim pouzdana. Međutim, ako je taj bol prilično iznenadan, širi se od grudi do ruku, a potom se probija do leđa i ka ramenima, treba ga smatrati ozbiljnim predviđanjem skorog infarkta. Nema čekanja ni odugovlačenja, hitno se uputite lekaru na pregled!

Spinalna stenoza

Spinalna (kičmena) stenoza dešava se kada regije kičmene moždine postanu izuzetno uske. Ova bolest najčešće se javlja u gornjem delu vrata ili nižim delovima kičme. Rasplinjavajući bol može da se prostire sve do nogu. Ukoliko se ovo zdravstveno stanje ne leči, može biti sasvim ozbiljno i dovesti do toga da operacija bude neodložno rešenje.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Ova specifilna bolest obično je praćena brojnim simptomima, među kojima su gorušica, osećaj vraćanja kiseline i želudačnog sadržaja, kašalj, promuklost, bol u grudima i problemi s gutanjem. Takođe, za GERB je karakterističan i bol između lopatica. Ako se ne leči, ovo stanje može dovesti do raka jednjaka. Simptom gastroezofagealne refluksne bolesti takođe su i probadajući bolovi u stomaku, grlu i pankreasu.

BioGast kapi

BioGast biljne kapi su odlično pomoćno sredstvo za GERB – KLIKNI na sliku i NARUČI

Osteoartritis

Ako osećate ukočenost u gornjem delu leđa i bol u predelu ramena, moguće je da patite od osteoartritisa. Još jedan od važnih pokazatelja ovog stanja je i bol koji se pogoršava tokom dana i tera da se probudite usred noći. Jako je važno da se ovaj izluđujući bol ne meša sa bolom koji donosi umor. Lekari uvek savetuju da svaki neuobičajeni bol treba ispitati.

Naprezanje mišića

Mišićno naprezanje je najčešći krivac bolova u gornjem predelu leđa između ramena. Može biti uzrokovan podizanjem velikog tereta, lošim držanjem, dugim stajanjem u jednom mestu, lošim položajem pri spavanju ili dugim sedenjem. Takođe i rekreativni sport, kao što je tenis ili golf, pošto veoma aktivno angažuju mišiće ramenog pojasa, mogu da izazovu ovaj bol.

Embolija pluća

Kada se krvni ugrušci formirani u sudovima nogu raspadnu, njihovi komadi mogu da putuju kroz celo telo, završavajući u drugim vitalnim organima. Kada dospeju do pluća i svoj put završe u njima, nastaje plućna embolija. Za ovo medicinsko stanje karakterističan je ekstremno kratak dah, bol u gornjem delu leđa baš između lopatica i nelagodnost u predelu ramena. Svi simptomi ukazuju na to koliko je ovakvo stanje opasno po život, tako da je poseta lekaru imperativ.

Bolest žučne kese

Bolesno stanje žučne kese često pogađa gojazne osobe. Iako je u pitanju veoma mali organ koji se nalazi u predelu abdomena i pomaže u procesu varenja, žučna kesa može da izazove bol u gornjem delu leđa kod osoba koje imaju zdravstveni problem. Napadi žučne kese obično su praćeni probadajućim bolom između lopatica i teskobom u predelu grudnog koša.

Srčani napad (infarkt)

Već je bilo reči o nastupajućem srčanom udaru, ali ovde ćemo se osvrnuti na infarkt koji se trenutno dešava. Gledajući filmove, rekli bismo da je jedina indikacija infarkta bol u grudima, jer se glumci najčešće hvataju za prsa kako bi što uverljivije dočarali taj bol. U stvarnom životu, međutim, srčani napad nije uvek tako očigledan. Često se u toku napada pružaju upozorenja poput pritiska u grudima, mučnine, nagle vrtoglavice, neobjašnjivog nestanka daha i iritirajućeg bola u gornjem delu leđa. Iz nekog razloga, žene su sklonije da osete bol između lopatica dok je srčani udar u toku. Bilo koja vrsta od navedenih bolova mora neizostavno da znači pružanje hitne medicinske pomoći.