VEŽBE ZA ARTRITIS ŠAKE

Hrskavica koja se godinama kruni u zglobovima prstiju dovodi do stanja koje se naziva artritis šake. Sa ovakvim zdravstvenim problemom susreće se veliki broj vremešnih ljudi, koji trpe jake bolove. Artritis se mora dijagnostikovati i lečiti, uz primenu prirodnih sredstava i vežbe koje ublažavaju simptome ovog oboljenja.

Artritis se definiše kao upala u zglobovima, koja može pogoditi jedan ili više njih. Artritis koji se javlja u rukama pogađa veliki broj sićušnih zglobova šake.

artritis šake

Ljudska šaka sastavljena je od sitnih pregiba da bi se na najlakši način obavljali složeni pokreti, kao što su pisanje ili vezivanje pertle. Upravo zbog toga, kada artritis pogodi zglobove na šaci, normalne svakodnevne aktivnosti postaju bolne i gotovo neostvarive.

Artritis je takvo oboljenje da se mora lečiti, pa ukoliko se zapostavi može izuzetno da napreduje i još više ošteti kosti i pogodi sve njihove funkcije, čime i kretanje postaje trajno otežano i ograničeno.

U uzroke artritisa ubrajaju se bolesti i povrede. Kad je reč o bolesti, najčešći oblik artritisa koji se sreće na rukama je osteoartritis. On je obično karakterističan za starije osobe, pogađa hrskavicu koja počinje da propada, što dovodi do trljanja kosti o kost.

Kada dođe do povrede kostiju, poput frakture ili dislokacije zgloba, ona se može razviti u artritično stanje. Iako se povređeni zglobovi mogu pravilno lečiti, oni i dalje nose rizik od nastanka artritisa.

I pored obavezne terapije koju lekar prepisuje za artritis, nije loše da se primene određena prirodna sredstva koja mogu pomoći u ublažavanju bola u zglobovima.

Ovo su tri potpuno prirodna preparata koje svako može napraviti i pomoći sebi ukoliko ima artritične bolove.

Med i cimet

Kombinacija meda i cimeta je odličan prirodni lek za lečenje artritisa koji pomaže da se ukrućeni zgobovi i mišići u rukama opuste. Cimet ima antioksidativno i protivupalno svojstvo, dok je med spada u jake antiseptike.

Dovoljno je pomešati jednu supenu kašiku meda sa pola kafene kašičice cimeta u prahu. Ovo pojesti svakog jutra pre doručka i već za nekoliko nedelja doći će do primetnog poboljšanja u gipkosti šake.

Epsom so

Većina pacijenata sa dijagnozom artritisa ima potpuno “demineralizovane” kosti, koje u sebi nemaju esencijalne minerale od kojih su sastavljene. Epsom ili gorka so (magnezijum sulfat) sadrži visoku koncentraciju magnezijuma koja pomaže kostima da se bore protiv demineralizacije. Osim toga, magnezijum utiče na senzorne neurone kako bi se smanjio osećaj bola koji dolazi iz zapaljenih zglobova. Na ovaj način, epsom so pomaže u smirivanju upale i krutosti šake.

Kako bi došlo do olakšanja artritičnog bola, potrebno je dve šolje epsom soli sipati u lavor sa toplom vodom i potopiti šake na 20 minuta do pola sata. Ovaj postupak treba ponoviti najmanje 3 puta nedeljno tokom nekoliko sedmica kako bi bolovi popustili.

BioRheuma krema za reumu i zglobove - krema za reumatoidni artritis Priroda na dar

Masaža maslinovim uljem

Korišćenje maslinovog ulja pri masaži korisno je da ublaži bol izazvanu artritisom. Maslinovo ulje sadrži posebno jedinjenje koje se zove oleokantal, a ono sprečava proizvodnju proinflamatornih citokina COX-1 i COX-2.

Preporučuje se u toku odmora nežno izmasirati bolna područja šake maslinovim uljem i to se može raditi svakodnevno.

Vežbe za artritis šake

Vežbanjem šake može se poboljšati opseg njenih pokreta, snage i izdržljivosti.

Navešćemo neke od specifičnih i veoma jednostavnih vežbi koje pomažu u smanjenju artritičnog bola.

  • Pesnica

Može se potcenjivati jednostavnost ove vežbe, ali se ona kod pacijenata sa artritisom ne obavlja tako lako. Pokušajte da stisnete šaku u pesnicu i popuštajte je polako, povećavajući stisak sa svakim narednim pokušajem.

  • Savijanje prstiju

Savijajte svaki prst prema unutrašnjosti i zadržite ga tako nekoliko sekundi, a zatim pustite. Ponovite ovu vežbu sa svakim prstom, jedan po jedan dok ne završite sa svih deset prstiju.

  • Slovo “O”

Pružite otvoren dlan i savijajte palac i ostala četiri prsta istovremeno jedne ka drugima kako biste napravili slovo “O” između palca i ostalih prstiju. Ponovite ove pokrete bar desetak puta sa svakom od dve šake.

  • Pesnica na stolu

Stisnite pesnicu i postavite je tako na sto. Jedan po jedan svaki prst ispravljajte, pa zatim svaki od njih savijte. Ponovite više puta, koliko ste u mogućnosti, i na jednoj i na drugoj ruci.

  • Podizanje prstiju

Spustite svoju šaku okrenutu dlanom ka stolu. Pokušajte da svaki prst odignete od stola koliko je više to moguće. Držite svaki podignuti prst nekoliko trenutaka, a zatim ga pustite. Promenite ruku, pa isto ponovite. Uradite ovu vežbu onoliko puta koliko vam dozvoljava bol u šakama.