DA BRZO PROĐE BOL

Određena potpuno prirodna ulja protiv zubobolje deluju trenutno umirujuće na nesnosni bol u vilici. Visok nivo koncentracije biljaka u ovim uljima utiču na to da zubobolja umine dok se sasvim ne reši problem odlaskom kod zubara.

 

Nema osobe na svetu koja nije osetila muke kada zub zaboli. Zubobolja toliko parališe sve naše misli, da bukvalno zaboravimo na sve ostalo.

ulja protiv zubobolje

Kada nas zadese takvi strahoviti bolovi, potpuno je prirodno da posetimo zubara. Ali, šta ako se nađemo u situaciji da nam zubar iz nekih razloga nije dostupan u tom trenutku? Nešto bi svakako morali da učinimo, jer sam od sebe bol neće prestati. Za vreme dok ne odemo stomatologu možemo koristiti esencijalna (eterična) ulja, koja imaju moć da ublaže nesnosni bol u vilici bar na kratko vreme.

Eterična ulja imaju lekovita svojstva i pomažu kod smanjenja bola i zarastanja povreda. Ovo su neka od eteričnih ulja koja su sjajni saveznici u privremenom eliminisanju tegoba kada zaboli zub.

Nana

Kada je reč o zubobolji, uvek se možete odlučiti za eterično ulje nane. Ono ima jaka antiseptička svojstva i ostavlja efekat hlađenja na celo područje oko problematičnog zuba. Eterično ulje nane odlično utiče na smanjenje upale desni. Ulje na bazi nane korisno je da se upotrebljava i mimo zubobolje, jer ono savršeno dezinfikuje usnu duplju i njegova redovna upotreba otkloniće uobičajene oralne neprijatnosti.

Cimet

Ako niste ljubitelj ulja na bazi mentola, odluka može da padne na etarsko ulje cimeta. Ono je pogodno za oralnu negu i čuva zube i desni zdravim. Redovna upotreba može zapravo da spreči razvoj gingivitisa ili bolesti desni. Ovo ulje ima jaka antigljivična i antibakterijska svojstva koja ga čine efikasnim protiv naslaga na jeziku i usnoj duplji. Istraživanja su pokazala da je etarsko ulje cimeta veoma efikasno protiv razvoja bakterije Streptococcus mutans, koja uzrokuje karijes. Dovoljno je da uzmete malu flašu vode, u nju sipate nekoliko kapi ulja cimeta i tu tečnost koristiti dnevno za ispiranje usta.

Karanfilić

Karanfilić ima antiseptička i protivupalna svojstva. Ulje karanfilića pruža veoma jake efekte u popuštanju bola, zbog čega se svrstava u jedno od najboljih eteričnih ulja protiv bola u zubu. Uz svoja snažna svojstva pri otklanjanju bolova, ovo ulje deluje skoro odmah kako bi ublažilo zubobolju. Jednostavno, naneti nekoliko kapi ulja karanfilića na prst i laganim masiranjem utrljati ga u obolele desni. Neposredno olakšanje osetiće se veoma brzo.

Lavanda

Ako osećate bol u zubu, verovatno je da u njemu postoji infekcija. Zbog toga morate da koristite neko od eteričnih ulja koje deluje striktno na infekciju. U tom smislu preporučuje se ulje lavande, jer ova biljka ima jaka antibakterijska svojstva i može uništiti određene vrste bakterija. U većini slučajeva, ulje lavande primenjuje se direktno na obolelo područje usled čega će u zubu polako popuštati neizdrživ bol i nelagodnost. Savet je da se ulje lavande ne koristi u slučaju postojanja bilo kakve alergijske reakcije.

Čajevac

Eterično ulje čajevca ima snažne antiseptičke osobine koje savršeno ubijaju infekciju. Ono je efikasno protiv infekcija koje izazivaju bakterije skrivene duboko unutar zubnih šupljina. Takođe, ulje ove biljke smanjuje upalu i služi kao blagi anestetik. Kombinacijom svih ovih osobina nastaje odličan saradnik u olakšavanju zubobolje. Od nekoliko kapi ulja čajevca i vode napravite sredstvo za ispiranje usta, kojim ćete ispirati grlo u cilju što bržeg otklanjanja bola. Ulje će prodreti u šupljine desni i osloboditi zub od bola, samo pazite da ovu tečnost ne gutate.

Timijan

U odlične oslobodioce zubnog bola spada i eterično ulje timijana. Ovo ulje ne samo da pomaže u otklanjanju infekcije, već pomaže i u tome da se izborimo sa brojnim stomatološke problemima koji su aktuelni ili će tek nastati, kao što su karijes, plak, gingivitis…

Crni kim

Crni kim je biljka koja je naširoko korišćena još u starom Egiptu, a danas je znamo i pod imenima crni kumin ili čurukot. Ulje ove fantastične lekovite biljke pravi je spas kad zub zaboli. Jednostavno, nanesite nekoliko kapi ulja crnog kima na bolni zub i desni oko njega. Masaža može da potraje oko petnaest sekundi i tako ostaviti da deluje. Ovo ulje može se koristiti i tako što se razredi pola kašičice u čaši mlake vode čime se ispira grlo.