MNOGO VIŠE OD POVRĆA

Plavi patlidžan izgleda kao obično povrće, ali on zapravo ima mnogo drugih, između ostalog i zdravstvenih prednosti. Ovo povrće sadrži mnogo vitamina i minerala, hrani mozak, snižava loš holesterol u krvi, oslobađa od stresa…

 

Konzumiranje bilo kog povrća doprinosi smanjenom riziku od zdravstvenih problema vezanih za određeni nezdrav način život. Takav slučaj je i sa plavim patlidžanom koji je u stanju da smanji rizike povezane sa gojaznošću, dijabetesom i srčanim problemima.

plavi patlidžan

Svako ko bi želeo da se posveti zdravom načinu života trebalo bi što pre da plavi patlidžan uključi u ishranu.

Može se izdvojiti devet neverovatnih zdravstenih koristi plavog patlidžana.

Gubljenje težine

Plavi patlidžan je povrće koje ima visok sadržaj vode i veoma malo kalorija. Ova njegova osobina čini ga idealnim u ishrani koja je namenjena gubitku kilograma. Sunđerasta tekstura ovog povrća olakšava ove njegove karakteristike, pa se stoga ono može konzumirati u svom prirodnom obliku, što se i preporučuje kad god je to moguće.

Srce

Iz sličnih razloga kao i kod eliminacije kilograma, plavi patlidžan je odličan i za naše srce, jer on aktivno radi na poboljšanju zdravlja celog organizma. Studija o efektima soka plavog patlidžana pokazala je da on može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola, poboljšanju zdravlja zidova arterija i opuštanju krvnih sudova.

Mozak

Visok nivo fitonutrijenata u plavom patlidžanu pomaže moždanim funkcijama tako što poput zaštitnog omotača štiti mozak od slobodnih radikala i različitih vrsta povreda. Kompleks vitamina B pomaže u olakšanju od fizičke i mentalne napetosti. Uključivanje ovog povrća u nedeljni režim ishrane omogućava nam da mislimo mnogo brže i dinamičnije.

Zatvor

Osobe koje proživljavaju hroničnu opstipaciju stomaka mogu osetiti izuzetne benefite od upotrebe plavog patlidžana u svakodnevnoj ishrani. Vlakna koja ima ova biljka podstiču pražnjenje creva i dodatno ispiraju njihovu unutrašnjost, što ih održava čistim od otrova. Plavi patlidžan dodatno pruža pomoć u tretiranju hemoroida i kolitisa.

biolaksativ kapi

BioLaksativ su biljne kapi za pražnjenje creva i protiv tvrde stolice – KLIKNI na sliku i NARUČI

Kalorijski unos

Iako možda niste pobornik brojanja kalorija, mora se priznati da su one mnogo važne, jer sve namirnice imaju različit broj kalorija u sebi. Ovo povrće svrstava se u prave rekordere kada je reč o kalorijskom sastavu, jer je neverovatno da je toliko mnogo hranljivih materija zbijeno u tako malo kalorija. Jedna šolja plavog patlidžana ima svega 35 kalorija, što je zapanjujuće mali broj u odnosu na druge vrste povrća.

Izvor kalijuma

Kalijum je neophodan za održavanje normalnog krvnog pritiska, ali u slučaju plavog patlidžana pokazuje se da ovaj mineral može pomoći u sprečavanju bolesti zuba i desni. Kalijum je ključna komponenta u borbi protiv upale desni i arterija.

Visok nivo gama aminobuterne kiseline

Gama aminobuterna kiselina (GABA) je aminokiselina koja ima sposobnost da smanji anksioznost, poboljša san i umiri zahuktali um. Ovom aminokiselinom bogat je plavi patlidžan, pa je zbog toga savršen kao hrana za relaksaciju tokom napornih radnih dana.

Prevencija raka

Istraživanja u Japanu pokazuju da sok plavog patlidžana može da smanji rizik od raka jer ovo povrće sadrži tripsin, koji je inhibitor proteaze, a smatra se komponentom koja pomaže pri neutralizaciji ćelija koje izazivaju rak.

Dijabetes tip 2

Plavi patlidžan sadrži veliku količinu biljnih vlakana uz veoma malo šećera, što ga čini povrćem sasvim poželjnim u ishrani dijabetičara koji boluju od šećerne bolesti tipa 2. Vlakna i ugljeni hidrati iz plavog patlidžana smanjuju nivo šećera u krvi kod obolelih. Konzumiranje ove vrste povrća umanjuje opasnost od visokog nivoa šećera, jer fenoli u plavom patlidžanu pomažu u “nadgledanju” nivoa glukoze. Ovo povrće ima nizak glikemijski indeks te je stoga idealno za dijabetičare.