TRN KOJI HRANI I LEČI

Ekstrakt izvučen iz stabla, lista i korena artičoke koristi se kao prirodni lek. Artičoka se pokazala odličnom u pomaganju jetri da pravovremeno obavlja svoju svakodnevnu ulogu, jer u sebi ima jedinjenja koja su veoma retka u prirodi.

 

Ljudski organizam oslanja se najviše na rad jetre, jer je ona odgovorna za više od 400 osnovnih životnih funkcija. Ovaj vitalni organ naporno radi svaki dan na filtriranju toksina i otpada iz tela, ali i u stotinu drugih namena, kao što je prečišćavanje krvi, proizvodnja žuči koja je potrebna za varenje, apsorbovanje masti i vitamina, razbijanje hormona i deponovanje esencijalnih minerala.

artičoka

Da bi se jetra na pravi način “brinula” o telu, ona mora biti u stanju da funkcioniše neprekidno na najbolji mogući način. Dobro zdravlje čoveka zavisi od toga kako se toksini uklanjaju iz njegovog tela. Čak i kod zdrave osobe postoje načini da se poboljšaju funkcije jetre.

Zbog svega navedenog, jetra mora da radi besprekorno svojim ustaljenim tempom. Sporiji rad ili neaktivnost jetre mogu da stvore probleme sa tim organom.

Među korisnim biljkama koje imaju tu moć da pomognu u sporom radu jetre nalazi se artičoka. Većina je smatra povrćem, iako je ona zapravo jedna vrsta trna koji se gaji za ishranu.

Stablo, list i koren artičoke koriste se za proizvodnju ekstrakta koji sadrži visoku koncentraciju određenih jedinjenja koja se nalaze u biljci. Ovi ekstrakti se koriste kao prirodni lek.

Travari širom sveta koriste artičoku kao digestivni tonik. Savremena naučna istraživanja utvrdila su da ekstrakt ove biljke može da pospeši funkciju varenja kroz sposobnost da podstiče zdrav protok žuči i varenje masnoća. Osim toga, ekstrakt artičoke sadrži flavonoide luteolin i apigenin koji su podrška zdravom vaskularnom sistemu, jer iskorenjuju slobodne radikale i deluju protivupalno.

Bioliver kapi za masnu jetru

BioLiver su biljne kapi za nesmetan rad jetre – KLIKNI na sliku i NARUČI

Zaštitna funkcija jetre, povećanje efekta žuči i snižavanje masnoća su potvrđene koristi ove biljke u nekoliko studija. Ekstrakt lista artičoke ima dokazano pozitivne efekte na gastrointestinalni sistem i podsticanje protoka žuči.

Dva jedinjenja koja su pronađena u artičoki su cinarin i silimarin čine da se poboljša sveukupno zdravlje jetre smanjenjem prisustva toksina i pomažu njihovom uklanjanju iz jetre i tela.

Artičoka je zaista snažan antioksidant i pomaže kod hroničnih bolesti jetre, jer je moćni regenerator jetre i korisna je za različite poremećaje jetre i žučne kese. U studijama na životinjama tečni ekstrakt korena i lista artičoke pokazao je sposobnost zaštite jetre, sa mogućnošću regeneracije njenih ćelija.

Artičoke se u svetu uglavnom primenjuju pri detoksikaciji tela i generalnom poboljšanju zdravlja jetre. Druge zdravstvene koristi od njih su zaštita protiv nekih oblika raka, podsticanje imunog sistema, smanjenje holesterola, kao i zaštita od dijabetesa, ateroskleroze, infarkta, moždanog udara i slično.

Takođe, artičoka pomaže kod probavnih problema kao što su zatvor, loše varenje, gorušica, sindrom lenjih creva i dijareja. Osim toga, ova neobična mala biljka može sniziti krvni pritisak, eliminisati mamurluk, smanjiti loš holesterol i stimulisati mokrenje.