ZNACI PASJEG INTELEKTA

Za svakog vlasnika psa, njegov ljubimac je najslađi, najbolji i najpametniji. A da li je baš tako? Ipak, mnogi se katkad pitaju da li im je pas inteligentan onoliko koliko i sami veruju u to. Evo načina da se to proveri!

 

Najpre, prenosimo stav stručnjaka koji će vas možda i iznenaditi, a on glasi: „Pazite šta želite. Inteligencija često ume da bude veliki teret!“

pas inteligentan

„Vlasnici veoma inteligentnih pasa imaju mnogo više obaveza, jer moraju da paze da se mezimci ne dosađuju. Njima je potrebno znatno više pažnje i aktivnosti, treninga, učenja trikova i mentalne stimulacije da bi bili zadovoljni i ispunili svoju predispoziciju. Međutim, prvo pitanje koje bi sebi trebalo da postavite je: Zašto želim da moj pas bude prepametan? Koji to zadatak želite da obavi, jer baš kao i kod ljudi – neki imaju socijalnu inteligenciju i lako sklapaju prijateljstva, dok drugi na primer fenomenalno pamte. Nije stvar u psu i njegovoj inteligenciji, već o tome pred kakav ih izazov stavite“, objašnjava Debi Mekmalen, poznati trener i bihejviorista za pse iz Pensilvanije.

Ipak, evo kako možete da proverite da li je vaš pas inteligentan, odnosno, navodimo listu svari koje čine izrazito inteligentni psi.

1) Brzo kapira, žargonski rečeno. Ako vam deluje da vaš pas u trenutku razume šta ste mu rekli ili ako mu je potrebno veoma malo vremena da prokljuvi kako funkcioniše nova igračka – vaš pas je zasigurno veoma pametan. Ako je dovoljno da mu jednom pokažete šta treba da čini, a on to odmah pogodi, čestitamo – imate veoma inteligentnog mezimca. Prema rečima Mekmalenove, svi psi su pametni, ali brzina razumevanja je ta koja pravi razliku.

2) Ako se uvek trudi da s vama komunicira. Na primer, ako vam pokazuje da želi napolje i oglašava se, kao i kada želi maženje, pažnju. Ako vam se čini da vaš pas ne komunicira s vama, moguće je da vi ne razumete njegov način komunikacije, kaže Mekmalenova.

3) Nevaljac. Nemirni i nestašni psi koji na primer kopaju po vašim plakarima ili kanti za smeće, verovatno se dosađuju i fali im mentalne stimulacije. Iako nevaljali, ovi psi su zapravo veoma inteligentni i zahtevaju više pažnje baš iz tog razloga. Zabavite ih igrom potrage, slagalicama za pse, lopticama s hranom…

4) Obožava igračke u kojima su skrivene poslastice, i veoma brzo ih savladava. To je odlika inteligentnih pasa. Oni neće biti frustrirani već posvećeni tome da „provale“ kako da dođu do hrane. Nemojte biti tužni ako vaš pas nije u ovoj grupi i ako morate da mu pomognete da se domogne poslastice. To znači samo da ima razvijeniju neku drugu vrstu inteligencije.

5) Testirajte ga uz pomoć igre „šibicarenja“. Pokažite mu poslasticu, a potom je smestite ispod jedne od tri plastične čaše koje ćete promešati.

6) Vešt je u rešavanju problema. Najočigledniji primer je kad želi da nešto dohvati s visine. Inteligentniji psi neće skočiti na sto i srušiti šapom predmet koji žele da dohvate, već će pažljivo i spretno pokušati da pronađu način da ga privuku sebi, bez pravljenja nereda.

Izvor: Petmagazine.rs