KAD PUKNE NA KOMADE

S prekidom velike ljubavi ide i velika bol. Slomljeno srce raspukne se u hiljadu delića. Stanje je opasno, ali da li se može i umreti od slomljenog srca? Nauka je dala odgovor na ovo pitanje.

 

Ljubav je najlepša stvar na svetu. Zaljubljivanje je osećaj koji dokazano može na nas uticati kao narkotik, a kada smo zaljubljeni u našem telu se pokrecu jedinstveni procesi i te periode smatramo najlepšim delovima života. Ali šta se dešava kada se sve završi?

umreti od slomljenog srca

Iza raskida stoji tužna priča i tamni dani, a retko se koja veza završava a jedan od partnera, ili oba, ne prežive veoma teške trenutne. Bol ponekad zna biti neizdrživ, labilniji padaju u depresije, a neretko je potrebna i pomoć stručnjaka u prevazilaženju rastanka.

Postavlja se pitanje: da li patnja može biti tolika da izraz ’slomljeno srce’ zaista dobije realnu dimenziju i završi se smrtnim ishodom? Prema tekstu koji je psihološko-motivacioni sajt Pick the brain nedavno objavio odgovor je – da. Iza ove tvrdnje ranije je stala i Američka zdravstvena asocijacija.

Kako se u tekstu navodi, ovo se veoma retko dešava ali je moguće. Dugoročni emotivni disbalans, stres i psihičko posrnuće u velikoj meri utiču na fizičko zdravlje. Poznato je da ljudi koji imaju mnogo tenzije i stresa na poslu obično završe kod doktora te da se ceo problem odrazio na telo. Isto je i sa ovim vidom psihičke tegobe. Čak iako je bol samo u umu i duši on je stvaran i može biti poguban.

Ovo stanje nedavno je dobilo i naziv takotsubo cardiomyopathy, a bavi se povezanošću stresa i ispoljavanjem istog na srčani mišić. On je takođe poznat kao sindrom slomljenog srca. On se u najvećoj meri može javiti kod žena u menopauzi koje su izložene iznenadnom, neočekivanom emocionalnom i fizičkom stresu.

Disfunkcija srčanog mišića izazvana ovim sindromom dolazi sa sledećim simptomima: izuzetno otežano disanje, bol u grudima, smanjen protok krvi i osećaji slični onima pre srčanog udara. Dakle, sve su ovo simptomi ozbiljnih zdravstvenih i srčanih poremećaja i moraju biti sanirani u zdravstvenim ustanovama što pre.

Ukoliko osobe kojima se ovo dogodi na vreme stignu u bolnicu, mogu da se oporave za nekoliko dana i da ponovo izađu na kraj sa stresom za malo više od mesec dana. Oni drugi, kojih je samo jedan posto, završe fatalno.

Za kraj se navodi da ipak nijedan doktor ne može da izleči slomljeno srce pre nego što ono to učini samo. Zapamtite, vreme leči sve. Okružite se dragim ljudima i radite na sebi.

Izvor: Bizlife.rs