POZIV NA IZLET

Gornjačka klisura je „kapija“ Homolja, a stenoviti vrh Vukan pruža predivan pejzaž na planinske visove. Homoljski kraj nalazi se pomalo izvan glavnih puteva, pa su u njemu najbolje sačuvana obeležja stare balkanske kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture.

 

Gornjačka klisura označava ulazak u Homolje i usečena je između Malog (752 m) i Velikog Vukana (825m) sa desne i vrha Ježevac (675m) sa leve strane toka Mlave, koja njome protiče.

vrh vukan

Na kapiji Homolja, na ulazu u klisuru, pošavši od donje Mlave, nalaze se ostaci srednjevekovne Mitropolije. Posedovala je rezidenciju za 400 monaha koji su se bavili pisanjem i prepisivanjem rukopisa, a bili su u sastavu manastira Manasije pri čuvenoj Resavskoj školi. U neposrednoj blizini Mitropolije nalazi se isposnica Blagoveštenje uzidana u vertikalne stene. O isposnici u kamenu se kaže da je u njoj boravio prepodobni Sv. Grigorije. Nedaleko od Blagoveštenja je manastir Gornjak sagrađen u 14. veku, zadužbina Kneza Lazara. Na liticama klisure nalaze se i ostaci utvrđenja starog srpskog grada koji je prestao da živi posle pada Smedereva, kao i razrušene stražarske kule, koje su nekada služile za odbranu rimskog vojnog puta (Via militaris) koji je prolazio ovuda vodeći za Niš.

Homoljski kraj nalazi se pomalo izvan glavnih puteva, tako da su u njemu najbolje sačuvana obeležja stare balkanske kulture, narodnih običaja, starih zanata i tradicionalne arhitekture.

Uspon do vrhova Mali i Veliki Vukan prolazi kroz živopisne predele bogate šumom, divljači, cvetnom faunom najrazličitijih sorti i zelenim usamljenim livadama. Osim prirodnih bogatstava, ovaj kraj ima prebogatu, ali na žalost, malo poznatu istoriju koja datira još iz 5. milenijuma pre nove ere.

Sa stenovitog vrha Vukana pruža se predivan pejzaž na homoljske visove. Na ovom mestu pauza i odmor su prava nirvana za dušu i telo. Četinarska šuma kroz koju se prilikom uspona, ali i silaska sa vrha prolazi odaje utisak nestvarnog prostora sa filmskih ekrana u kome još samo nedostaju Hobiti. Put do vrhova i nazad je po “težini” pristupačan i onima sa manjkom kondicije i dobra je rekreacija za sticanje iste.

Popodnevni sati su rezervisani za relaksaciju tela i mišića posle rekreativne šetnje. Tačnije u bazenima sa termalnom lekovitom vodom i aqua parkom u hotelu Mlavske terme u Banji Ždrelo. Njene termalne vode imaju konstantnu temperaturu od oko 40 C tokom cele godine. Tako se bazeni u banji koriste svih 12 meseci u godini. U sklopu bazena nalazi se salon za masažu, sauna i đakuzi. Postoje takođe mali bazeni sa podvodnom masažom – masažne kade. Svaki bazen je sa različitom temperaturom vode. Voda je inače dobra za hronične reumatske, ginekološke i kožne bolesti.

Za treking/planinarenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu).

Obući se prikladno pešačenju tj. obuću (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu. Rezervne stvari, kao i one za bazen će ostati u busu dok smo na trekingu.

Cena izleta je 1700,oo dinara. Prijave na mail ili telefon koji je naveden na kraju ove stranice.

Za rezervaciju mesta uplata akontacije je na račun 160-5100101807706-93

Polazak iz Beograda je 08. jula u 7 sati. Minibus će biti ispered glavnog ulaza železničke stanice.

„Sportski klub Alti“ – Beograd

Vodič: Dragana Rajblović

064/1600 522; 062/837 5540

Mail: [email protected]

www.alticlub.org.rs