SIMBOL STRADANJA

Omran Dakniš je sirijski dečak koji je prošle godine preko noći postao simbol napada na grad Alepo. Njegov otac sada otkriva da je sve to bilo delo propagande pobunjenika, koji su želeli da preuveličaju dečakove povrede.

 

Otac trogodišnjeg dečaka Omrana Dakniša, čija je fotografija kako sedi povređen nakon vazdušnog napada u Alepu 2016. godine obišla svet, ispričao je kako su sirijski pobunjenici pokušali da iskoriste patnje njegovog deteta.

sirijski dečak

Muhamed Heir Dakniš rekao je novinarima televizije RT kako je njegov sin lakše ranjen u bombardovanju, ali da su pobunjenici preuveličali dečakove povrede.

„Oni su više puta tvrdili u njihovim medijima da je on mrtav, zatim su počeli da govore da je ipak živ. Njima ne treba verovati“, upozorio je otac dečaka.

Prema njegovim rečima, pobunjenici su počeli da snimaju njegovog sina dok je bio u kući, a kada je izašao i pitao gde su deca, ispostavilo se da su u bolnici.

Dakniš tvrdi da su mu dete odveli u bolnicu samo da bi ga fotografisali.

„Bio sam zauzet, spasavao sam porodicu, a (pobunjenici) su za to vreme snimali kako moja porodica izlazi iz kuće (da bi iskoristili snimke za propagandu). Govorim vam kao pred bogom – da sam znao da ću se izvući, fotografisao bih ljude iz organizacija koji su mi se obraćali. Nikada ranije nisam video takve organizacije“, rekao je Dakniš.

Otac malog Omrana je dodao da se, nakon što je sirijska vojska oslobodila Alepo, njegova porodica vratila kući.

„Hvala bogu, situacija se sada popravlja, vojska nastupa i oslobađa teritoriju. Mi smo se vratili u svoje domove. Život se popravlja“, dodao je Dakniš.

Zapadni mediji su 2016. godine objavili šokantne snimke sa dečakom Omranom, koji je spasen iz porušene zgrade tokom vazdušnog napada u Alepu, podseća Sputnjik.

Dodaje i da su za napade okrivili vladu sirijskog predsednika Bašara el Asada i ruske vazdušne snage, dok je rusko ministarstvo odbrane negiralo te tvrdnje i pružilo dokaze da nema veze sa tim incidentom.

Izvor: Tanjug.rs