NAJBOLJI (HOSTING)

Ko ima najbolji hosting u Srbiji i kakva su mi iskustva sa domaćim hostingom. Hostovanje u Srbiji i inostranstvu

 

Da li je bitan dobar hosting i zašto? Zašto se mora uzimati bolji hosting posle nekog vremena. Ko ima najbolji hosting u Srbiji i zašto? Moja iskustva sa hostingom u Srbiji i Americi tema su ovog teksta. 

To dole na slici u crnoj majici sam ja od pre neki dan. Verujte mi. Ovo je moj drugi selfie u životu

Sebe u vidu slika i slika ne emitujem na socijalnim mrežama pa ćete me retko i videti likom i stasom. Što me manje znate likom na socijalnim mrežama to sam mirniji. Stoga ova slika sa crnom majicom i mojim stasom je ultra exclusiva.

Ovaj selfie mi se posebno dopao jer u njemu ličim na sebe od pre 30 godina

Mainstream ili ko ima najbolji hosting u Srbiji

A crna majica Najbolji biraju najbolje mi je poklon od firme koja se smatra za najbolji hosting u Srbiji – Mainstream, hosting sa kojim sam počeo da saradjujem pre nekoliko godina i da ih maltretiram i smaram za sve pare koje mi uzmu na godišnjem nivou.

Naime, održavanje i držanje popularnog sajta je skupa rabota. To ozbiljno košta ako imate ozbiljno posećen sajt. Košta sam hosting i brzina sajta, košta redovno održavanje sajta kao i sve promene dizajna ili funkcionalnosti sajtu a da ne govorim o havarijama ili hakerskim napadima kada se dese. To koliko su troškovi hostinga koji eksponencijalno rastu je nešto što ne znate na početku digitalne karijere.

Sa svojim sajtom sam krenuo na malom domaćem hostingu pa kako su posete rasle tako je i potreba za dobrom infrastrukturom rasla. Kako je sajt bivao sve popularniji i posećeniji bio mu je potrebni sve bolji i jači hosting. Prevedeno na domaći jezik, sajt koji dnevno ima 100 posetilaca može da se drži na hostingu koji košta 30 eura godišnje ali sajt koji ima 20.000 poseta dnevno košta mnogo više i to na mesečnom nivou, ne računajući troškove administratora i održavanja.

Zato sam čim mi je poseta narasla na par hiljada dnevnih poseta pitao prijatelja ko je najbolji hosting u Srbiji i šta treba da radim dalje. A on mi je rekao da je za moje potrebe najbolji hosting u Americi i da idem tamo. I otišao sam na američke hostinge – Host gator konkretno. Tamo sam boravio par godina uz više ili manje stabilnosti, dok mi iskusni prijatelj iz sveta interneta nije rekao da ću pre ili kasnije zbog rasta poseta i brzine odziva sajta prema posetiocima morati da se vratim u Srbiju na hosting. A ovde je Mainstream prvi izbor kao najbolji domaći hosting. Oni hostuju velike i posećene sajtove kao što su Blic, Kupujem prodajem, Burek, Bašta Balkana, itd … 8 od 10 najposećenijih sajtova u Srbiji. To je hosting za VIP klijente.

Zapamtio sam tada dobro koji hosting izabrati u budućnosti. I kad je sadašnji sajt prešao 10.000 poseta dnevno desila se migracija sajta iz Amerike u Srbiju pod kodnim nazivom „vratia se Šime iz Amerike“. Sajt je prebačen u Srbiju na domaći hosting, i to u Mainstream, kako bi bio brži. Nisam se dvoumio i nisam tražio druge internet i provajdere pitajući se ko je najbolji proivajder u Srbiji jer je odgovor jasan – gde idu najbolji i najposećeniji sajtovi na hosting tu ide i moj sajt.

Istine radi, mogao je moj sajt i dalje ostati u Americi, trebalo je samo da izdvojim više novca za ultra resurse, medjutim Mainstream ima jednu prednost koja meni znači – pričamo na srpskom jeziku kad je neki problem. Sa Host gatorom je komunikacija bila brza i dobra ali često nismo uspevali da se sporazumemo oko nekih finesa jer moj IT engleski nije savršen. Uz to, krenem u prepisku sa jednim operaterom i za par sati ih promenim troje, i stalno iznova nešto objašnjavam novom operateru.

Mainstream hosting nije jeftin hosting i nije za sitne i male sajtove, jer su se oni specijalizovali kao profi hosting za velike klijente, za zahtevne sajtove koji moraju da imaju sigurnu i snažnu internet infrastrukturu – brz odziv, protok, sigurnu opremu i stabilnost. To sam sve znao unapred ali to nije bitno jer je mene interseovao stabilan i snažan hosting a ne jeftin hosting provajder na kome će se sajt kočiti, što mi se u zadnje vreme dešavalo u Americi, doduše bilo je tu i problema ispod haube sa sajtom.

Otada se Mainstream hosting i moj sajt druže i zabavljaju, rastemo zajedno na digitalnom nebu. Zahvaljujući njima sajt mi konstantno raste sa posetama jer je sajt brz i dobro rangiran na pretraživačima. I moram da pohvalim ekipu Mainstreama, posebno administratore i tehničku podršku za strpljenje sa mušičavim klijentom kakav sam sa njima. Nisam nešto zahtevan i cepidlaka ali stalno nešto fali mojim sajtovima, pa kad padnu zbog nekih ludih skripti, onda ih često maltretiram pozivima u pomoć, plačem, vrištim i dižem paniku, što oni stoički trpe. Jer, kada su ti sajtovi posao, oni moraju da rade non stop, nema pauza, jer čim sajt padne, pada i posao i zato je tu najbolji hosting u Srbiji da to radi sigurno.

Drag mi je Mainstream, draga mi i ova majica, a posebno ova slika jer je uz dobar ugao i bez photoshopa ispala onako kako bi trebalo da izgledam u stvarnosti.

Mada, u svetu digitala pitanje je šta je stvarnost :-)

P.S. Za ozbiljan i brz hosting vašeg sajta zove se Mainstream hosting.

***

Zlatko Šćepanović