NAMIRNICAMA PROTIV MASNOĆE

Hepatična steatoza je bolest današnjice, a ona se u narodu popularnije zove „masna jetra“. Kada je lečenje masne jetre u pitanju, osim propisane terapije, nije naodmet u nju uključiti i sve one darove iz prirode kojima je moguće jetru očistiti od viška masnoće.

 

Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu jer upravlja stotinama funkcija. Ona je i najveći unutrašnji organ, koji se nalazi na desnoj strani trupa u grudnom košu. U njene funkcije ubrajaju se metabolizam lekova, detoksikacija i filtriranje krvi, ali i regulisanje telesne temperature.

lečenje masne jetre

Jetra obično sadrži oko 5 odsto masti u sebi. Veći nivo masnoće u ovom organu dovodi do bolesti koja se popularno zove masna jetra (hepatična steatoza). Dobra stvar je u tome da se masna jetra može prirodno revitalizovati pomoću određenih namirnica u vidu prirodnih lekova.

Sledećih 6 namirnica spadaju u sam vrh potpuno prirodnih materija koje ubijaju masnoće u jetri.

Kurkuma

Kurkuma nije samo jedan od sve zastupljenijih začina koji se koristi u kuhinjama širom sveta, a takođe je dobro poznata i po svojim neverovatnim zdravstvenim koristima. Nedavno istraživanje pokazalo je da je kurkuma efikasna kao potpuno prirodni lek za masnu jetru, koji ne samo da sprečava ovu pojavu, već i stimuliše telo da vari masti, tako da minimalne količine masnoća ostaju deponovane u jetri. Za efektivan tretman hepatične steatoze preporučuje se da se pola kašičice kurkume izmeša sa čašom tople vode. Ovu mešavinu treba pustiti da se ohladi, pa to konzumirati tri puta dnevno. Na isti način moguće je umesto vode koristiti mleko.

Limun

Limun spada u citruse koji obiluju vitaminom C. Ta hranljiva materija je odličan prirodni antioksidant koji pomaže jetri u proizvodnji glutationa, materije koja igra važnu ulogu u neutralizovanju toksina. Skorašnje studije otkrile su da limun sadrži specifično jedinjenje koje se zove naringenin, koji je sposoban da umanji zapaljenje jetre koje se javlja u stanju hepatične steatoze. Način pomaganja jetri u ovom slučaju je jednostavan: piti sok od sveže isceđenog limuna dva do tri puta dnevno u toku mesec dana. Alternativno, u ovu limunadu se može dodati i jedna kriška svežeg krastavca.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće spada u najbolje “kućne lekove” za tretman masne jetre. Ovo sirće podstiče gubitak težine i smanjivanje masnih naslaga nagomilanih u jetri. Takođe, jabukovo sirće sprečava upale koje mogu zadesiti jetru. Za najbolje rezultate u tretiranju masne jetre poželjno je koristiti sirovo, nefiltrirano jabukovo sirće. Dovoljno je pomešati kašiku sirovog jabukovog sirćeta, kašičicu meda i čašu toplog mleka, pa popiti ovu mešavinu pre svakog obroka i dosledno se pridržavati toga nekoliko meseci.

BioLiver kapi za masnu jetru

Zeleni čaj

Zeleni čaj je uveliko popularan kod onih osoba koje brinu o svom zdravlju. On je prepun antioksidanata i hranljivih materija koje su od vitalnog značaja za ljudski organizam. Redovno konzumiranje zelenog čaja pomaže funkcionisanju mozga, smanjuje rizik od raka, ubija bakterije i sagoreva masti. Zbog toga on i spada u jedan od najvažnijih preporučenih sredstava protiv masne jetre, posebno za one koji se suočavaju sa ovim problemom, a on nije uzrokovan konzumiranjem alkohola. Svakodnevno ispijanje zelenog čaja neutralisaće višak masnoće iz jetre.

Maslačak

Maslačak se koristi za lečenje masnoće u jetri, jer je sposoban da metaboliše masne naslage oko tog organa. Na bazi maslačka pravi se moćan tonik koji podstiče pravilno funkcionisanje jetre i pomaže lečenju masne jetre kad je ta bolest povezana sa gojaznošću, a ne sa suvišnim unosom alkohola. Tonik nastaje kada se pomeša kašika praha od maslačka sa toplom vodom. Ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga treba procediti i piti. Dozvoljeno je dodati malo meda kako bi se poboljšao njegov ukus. Dovoljno je konzumirati jednu čašu ovog tonika dva do tri puta dnevno tokom nekoliko nedelja. Treba napomenuti da ovu biljku ne bi trebalo da koriste osobe obolele od dijabetesa niti druge kod kojih može da dovede do neželjenih reakcija.

Papaja

Plod papaje, a posebno njene semenke pokazuju fantastične rezultate u tretiranju više bolesti jetre. Seme papaje pomaže u sagorevanju jetrinih masnoća, zbog čega je ovo voće blagotvorno za ovaj važni organ. Plod zrele papaje je veoma sočan i ukusan, pa se na njega ne mora navikavati, ali je seme izuzetno lekovito za masnu jetru i ono takođe mora ući u ishranu svakoga koji ima želju da se reši masnoće iz jetre. Semenke papaje treba odvojiti od ploda, samleti, pomešati sa sokom od limuna ili narandže, pa koristiti svakodnevno kao napitak.

BioLiver kapi za jetru su najpoznatiji preparat za jetru na ovim prostorima. Dokazano deluju na masnu jetru, povišen šećer i masnoće u krvi, na ciste na jetri, pomažu regeneraciju i čišćenje jeter. Cene biljnih kapi za jetru u Srbiji sa poštarinom su:

1 bočica – 1250 dinara

2 bočice – 2000 dinara

3 bočice – 2800 dinara

4 bočice – 3400 dinara

Kapi za Srbiju možete naručiti putem sajta www.prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777

Cene i popusti u BiH su nešto drugačije nego u Srbiji.

Naručivanje telefonom za BiH: (+387) 066 271 012

Banja Luka –  Prodavnica zdrave hrane KERČ,  Vojvode Stepe Stepanovića 177   Tel: +387 66 634 777

Veleprodaja u BiH je prodavnica zdrave hrane Organic land, Musala 4, Tuzla   Tel:  +387 61 284 600