PREDNOSTI „NIRVANE“

Od detinjstva smo naučeni da je lenjost nešto strašno. Kao da je najgora stvar na svetu to što ne radimo više, nismo dovoljno fizički aktivni ili nemamo nekakvu inicijativu. Lenčarenje u pravom trenutku može da nam pruži savršen odgovor na stres, visok krvni pritisak, nemogućnost rešenja problema…

 

Koliko smo puta u životu čuli da neke stvari moramo obavljati mnogo brže, a koliko puta pomislili da život u sporom ritmu i nije tako loš kao što nam je nametnuto da tako razmišljamo.

lenjost

Na primer, većina odraslih osoba nije u stanju da spava tokom dana. Međutim, naučno je dokazano da je poslepodnevna dremka odlična za opšte dobro čoveka i njegovo celokupno zdravlje. Iako mnogi misle da je tromost u preduzimanju delatnosti velika mana i da je neko ko je lenj osuđen na neuspeh, u stvarnosti je situacija takva da lenčarenje može biti odličan način da se poveća motivacija i kreativnost.

Naše telo se nalazi u stalnoj potrazi da prištedi energiju kojom raspolaže i zbog toga je „biti lenj“ apsolutno prirodna i normalna stvar. Svakako, savet nije da ceo život provedemo na kauču pred televizorom ili kompjuterom, ali malo predaha u vidu apsolutne „nirvane“ onda kada se osećamo preumorno, tek na nekoliko minuta kako bismo se opustili, izuzetno je poželjno i korisno. Kada smo se dobro odmorili od posla, osetićemo se svežije i spremni da budemo još produktivniji.

Postoji nekoliko razloga zbog čega je lenčarenje dobro za svakoga, toliko dobro da ono ima svoje i fizičke i mentalne prednosti. Ovih sedam prednosti lenstvovanja uveriće vas da, ukoliko ste neumorni trudbenik, popustite gas i lakše stanete na kočnicu bar ponekad.

Snižava krvni pritisak

Biti pod velikim stresom i veoma razdražljiv ima negativne efekte na srce, a najpre jer se takvim stanjem podiže krvni pritisak. Anksioznost preovladava našim telom i ono u celini pati zbog toga. Stoga je zaista potrebno da neko vreme odvojimo samo za sebe i budemo lenji. To može da se učini jednostavnim opružanjem na krevetu i dubokim disanjem. Na taj način smirićemo sopstveni um i odmoriti nakratko, a krvni pritisak će se sniziti, osvežićemo organizam i osećati se moćno i smireno.

Podstiče vežbanje

Celodnevno provođenje na spravama u teretani neće nas načiniti fizički spremnijim i mršavijim. Takođe, neće nam ni lenjost u ovom smislu mnogo pomoći. Nauka kaže da su kratki treninzi, ali visokog intenziteta i praćeni periodima odmora, mnogo bolji za mršavljenje. Dakle, ako želimo da budemo fit, nije loša ideja da posle kratkog treninga visokog intenziteta neko vreme provedemo u lenstvovanju.

Povećava kreativnost

Kada legnemo u krevet, ne razmišljamo ni o čemu, što je zapravo jedna vrsta meditiranja. Tada nam na pamet neočekivano pristižu razne ideje, pa i one veoma mudre i životno značajne. Meditacija je najbolji način da otpustimo sopstvene probleme, koji nas čekaju hteli mi to ili ne. Na ovaj način prepustićemo se svojim mislima i uživanju u vremenu odvojenom samo za sebe, kojeg nikada nemamo dovoljno.

BioRelax

BioRelax su biljne kapi za smirenje, opuštanje i nesanicu – KLIKNI na sliku i NARUČI

Poboljšava efikasnost

Lenjost je glavni razlog i zbog kog su brojni izumi nastali, posebno oni koji nam život čine lakšim. Svi oni koji su lenji nateraće sebe da neke nedložne stvari urade što je brže moguće, pa gledajući i s te strane „lenjost“ nije loša. Takvi će se potruditi da sve što imaju brzo obave, kako bi što pre imali mnogo više vremena da se upuste u carstvo lenčarenja na koje su već navikli.

Jača veštinu rešavanja problema

U univerzumu ne postoji osoba koja nema probleme, nevažno da li su to sitni i lako rešivi ili oni koji deluju teško, bezizlazno. Možda zvuči neverovatno, ali lenčarenje i tu može da bude od koristi. Kada sebi damo malo više vremena dok ležimo na krevetu, možda ćemo moći da dođemo do rešenja onoga što nas muči mnogo brže nego kada bismo stalno o tome mislili. Uživanje u vremenu odvojenom samo za sebe učiniće da se osećamo mnogo bolje, što je već dobar preduslov da se lakše pronađu odgovarajuća rešenja za naše probleme. Vreme provedeno u lenjosti može da razbistri našu glavu i pomoći da odlučimo na koji način pristupiti rešavanju određenog problema. Neke stvari moraju same da pronađu svoj put ka rešenju.

Omogućava nov pogled na svet

Dajmo našem umu malo vremena da luta i bićemo zapanjeni kako i koliko će on povećati svoju samosvest. Neke sasvim nove i neočekivane ideje počeće da se pojavljuju i odjednom videćemo svet na jedan potpuno nov i drugačiji način. Sve to omogućava nam lenjost koja treba da bude naš svesni izbor odabran u pravom trenutku.

Uči nas da cenimo sadašnji trenutak

Meditacija i lenstvovanje učiniće da više osećamo sadašnji trenutak i više ga cenimo. Ceneći sadašnji trenutak nema nikakve veze sa količinom novca koju imamo, statusom, ugledom niti nivoom obrazovanja. Biti lenj u posebnim momentima deluje povoljno na psihu toliko da smo više zahvalni za stvari koje posedujemo, čak i one najsitnije, poput mirisa jutarnje kafe ili doručka u krevetu. Ovo je način da napunimo baterije za sledeći korak koji nas čeka tokom dana i povećamo svoju kreativnost.