MAJSTOR SINHRONIZACIJE CRTAĆA

Jedan od najdarovitijih tumača likova crtanih filmova bio je Amerikanac jevrejskog porekla Mel Blank. Plejada animiranih karaktera kojima je on “udahnuo život” glasom je neverovatna, što ga svrstava u najbolje sinhronizatore svih vremena!

 

Pasionirani ljubitelji crtaća saglasni su u tome da su iz američkog “Vorner bros” studija tokom 20. veka stizali najkvalitetniji filmovi. Taj studio “iskrčkao” je impozantne crtane junake, čije replike pamte generacije i davnih i skorašnjih naraštaja.

mel blank

U najvećoj meri, tim karakterima glas je pozajmljivao jedan čovek, iako su Duško Dugouško, Gica Prasić, Patak Dača, ptičica Tviti, Sofronije ili Brzi Gonzales zvučali potpuno različito. Njegovo ime bilo je Mel Blank (1908-1989).

Pun pogodak

Iz ideje trojice direktora animacije čuvenog “Vorner Bros” studija, 1940. godine rođen je jedan od najlegendarnijih animiranih likova ikada. Naravno, to je Duško Dugouško. Ovaj najpoznatiji crtani zec nastao je kada su Čak Džons, Friz Freleng i Bob Klampet osmislili osnovne obrise njegovog karaktera.

Tada još uvek neimenovani zec koji gricka šargarepu, debitovao je u crtanom filmu pod nazivom “Divlji zec”. U tom premijernom izdanju, simpatični zekan je uz nonšalantno žvakanje šargarepe, prvi put je izgovorio rečenicu koja ga je proslavila: “Šefe, koji ti je vrag?”. Već u sledećem filmu pod naslovom “Elmerov zeka” dobio je svoje slavno ime “Duško Dugouško” (na engl. Bugs Bunny), a čuvena rečenica, koja u bukvalnom prevodu glasi “Šta ima, doktore?” (What’s up, doc?), postala je svojevrsna mantra koja će večno ostati zaštitni znak Duška Dugouška, slogan koji provejava kroz sve naredne crtaće u kojima je on glavni akter.

Odmah po kreiranju lika Duška Dugouška, trojica animatora donela su odluku da glas zecu pozajmi Melvin Džerom Blank, glumac koji je već više godina bio zaposlen u “Vorner Bros” studiju, a koji se i ranije dokazao kao izuzetan komičar. On je za isti studio već prethodno davao glas pojedinim likovima, među kojima su bili Gica Prasić i Patak Dača, i oduševio načinom na koji je savladao ove izazove. Zbog toga, animatori su čvrsto verovali da je Melvin “Mel” Blank savršen kandidat da svojim glasom “udahne život” novom crtanom liku. Vreme je pokazalo da je njihova odluka bila pun pogodak!

Impresivna paleta likova

Kakav je Mel Blank bio surovi profesionalac govori sledeća ilustracija iz njegovog privatnog života. Uprkos tome što nije voleo da jede šargarepu, kada je snimao glas Duška Dugouška koji priča dok gricka ovo povrće, i sam je to isto radio kako bi doživljaj bio što realniji. Ipak, njemu se toliko gadila šargarepa da je zahtevao da mu se obezbedi posuda u koju je, tokom pauze, pljuckao ogriske.

Blanku nije trebalo mnogo da postane istinska legenda i istaknuti član studija “Vorner Bros”, dajući glas skoro svim likovima crtanih filmova iz serije “Looney Tunes”. S punim pravom stekao je nadimak “čovek sa hiljadu glasova”.

Osim pomenutih Gice Prasić, Patka Dače i Duška Dugouška, iz grla ovog fenomenalnog glumca nastali su glasovi najvoljenijih junaka crtaća koje pamte generacije širom sveta: Tviti ptičice, mačka Silvestra, petla Sofronija, Sime Strahote, Tasmanijskog Đavola, Pepe Le Tvora, Brzog Gonzalesa, Ptice trkačice, lovca Elmera, Pere Detlića… Kasnije je za produkciju “Hana i Barbera” pozajmljivao glas Barniju Kamenku i Vitezu Koji. Zaista, impresivna paleta crtanih likova!

“Mislim da sam video Cica Macu…”

Iz života Mela Blanka zanimljiva je jedna epizoda koja se dogodila 24. januara 1961. godine, kada je doživeo skoro fatalnu saobraćajnu nesreću. Završio je u komi u kojoj je ostao dve nedelje. Dijagnostikovani su mu prelomi lobanje, obe noge i karlice.

Nakon mnogih pokušaja lekara da ga iščupaju iz stanja duboke nesvesti, jedan od njegovih neurologa pokušao je to isto nešto drugačijim pristupom. Upitao je Mela: “Kako se osećate danas, Duško Dugouško?” Nakon kratkog vremena, on je tihim glasom odgovorio čuvenom Duškovom replikom: “Eh… Dobro, doktore. Šta ima?” (na engleskom: “What’s up, doc?”). Doktor ga je zatim pitao da li je i Tviti bila “tamo negde”, misleći na njegovo stanje kome, na šta mu je Mel odgovorio dobro poznatom rečenicom koja je proslavila ovu slatku ptičicu: “Mislim da sam video Cica Macu…”

Aktivan do kraja života

Blank se ubrzo oporavio nakon ove nesreće i nastavio da radi ono što je umeo najbolje, dajući glasove crtanim likovima čak i od kuće dok se oporavljao.

Bio je aktivan i tokom svojih sedamdesetih, ali mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo 1989. godine, kada je doživeo ozbiljan napad kašlja za vreme snimanja jedne reklame. Lekari su mu dijagnostikovali bolest koronarnih arterija. Preminuo je dva meseca kasnije u 81. godini.

Nema dileme da je Mel Blank bio unikatna pojava, koja se briljantno bavila sinhronizacijom crtanih filmova, kreirajući impozantni spektar različitih likova kojima je darivao svoj glas.

U VIDEO prilogu nalazi se njegov intervju iz 1981. godine, u kome se može čuti i videti način na koji je Mel Blank davao glas animiranim karakterima.