I DALJE ŽIVE URBANE LEGENDE

Postoji na desetine je mitova o tome šta sve šteti zubima i koliko zubi trpe zbog različitih faktora. Ali šta je istina, a šta samo mit?

 

Retko ko se konsultovao sa naukom, već svi slepo veruju baš svemu što pročitaju. Poneke su tvrdnje, razume se, istinite, u nekima nema baš tačnosti, a mnoge od njih nemaju nikakve veze sa istinom.

Mi ćemo ovde samo pobrojati neke mitove o kojima se često govori, a njihovu tačnost ipak treba proveriti. Iza nekih stojimo i dalje, o nekima se raspitujemo, a za neke ne možemo baš da poverujemo.

Kako god, savet je da uprkos svemu što pročitate, za bilo koji problem konsultujete one koji su se za to školovali – stomatologe naravno. Zubari najbolje znaju da procene stanje vašeg oralnog zdravlja. Ukoliko ste već rešili da mitove proveravate na sebi pa ostali bez zuba, cene zubnih implanata su se snizile, pa ima rešenja za mnoge probleme. Ugrađivanje zuba je poslednji stadijum, a da do njega ne dođe, često posećujte stomatologa. Evo i nekih mitova.

Treba prati zube odmah posle obroka

Ovo mišljenje, iako je donekle istinito, treba potkrepiti dodatim činjenicama. Naime, pranje zuba odmah nakon obroka je pomalo štetno. Pljuvačka i zubna gleđ stvaraju posebne bakterije koje se donekle same bore sa ostacima hrane. Tek kada bakterije odrade «prvu odbranu» i zaštite se, potrebno je skloniti ostatke koji mogu postati štetni. Zbog toga je pranje zuba odmah nakon ishrane, pogotovo pastom i četkicom, štetno. Pasta u velikim količinama može oštetiti gleđ i učiniti da zub nema sopstveni mehanizam odbrane.

Promene temperature mogu da izazovu pucanje

Ovaj mit zahteva malo proveravanja i ne može se posmatrati kao crno-bela hipoteza. Postoje nijanse. Zaista, velike i radikalne promene temperature mogu izazvati pucanje zuba. To ne znači da će jedan zalogaj sladoleda kada je napolju vruće dovesti do toga da zub pukne. Zdrav zub odraslog čoveka je stvoren tako da može da podnese i niske i visoke temperature. Omanje linije na zubu znak su da se zub menja, sazreva i stari. Ipak, ako je pokvaren iznutra, zub može pući i usled promene temperature. Zdravom zubu ne bi trebalo da bude ništa. Tako da ovaj mit možemo okarakterisati kao poluistinit.

Izbijen zub je „mrtav“ zauvek

Ovaj mit prevaziđemo vrlo rano jer se sa rešavanjem posledica izbijenog zuba susrećemo kroz nauku. Stomatologija je toliko napredovala da je danas moguće rešiti svaki proble, u bilo kom slučaju, čak i ako zuba više nema. Izbijen zub često ima zdrav koren, pa se krunica može nadograditi bez većih problema. Retko se dešava da je potrebno da se čitav zub vadi iz vilice. Čak i tada, kada se vilica zaceli, postoji mogućnost da se veštački zub ušrafi u ležište koje se posebno pravi. Izbijen zub je načelno zdrav zub, pa posle nadogradnje može funkcionisati bez većih problema.

Bonus činjenica, koja možda nema upotrebnu vrednost, ali je sigurno zanimljiva jeste mit da je američki predsednik Vašington imao drveni zub. Ko bi rekao da je u to vreme neko mogao da se doseti zuba od drveta? Eto, ovaj mit ne možemo da proverimo, a i pitanje koliko je moguć. Sve u svemu, zanimljiv je, zar ne?