NACIONALNI SIMBOL RUSIJE

Mrki medved je vekovima zaštitni znak Rusije. Dok na Zapadu u njemu vide simbol varvarstva i agresivnosti, ruski narod se veoma ponosi svojim „miškom“. On je deo njegove tradicije i simbol stalne i nemilosrdne borbe protiv svakog ko pokušava da uđe u njegovu jazbinu.

 

Mnoge države imaju životinju kao nacionalni simbol: u Kini je to panda, u Australiji kengur, u Francuskoj petao, u SAD orao. U Rusiji je to mrki medved. Neobično poštovanje ruskog naroda prema tom predatoru seže u stara vremena, još do pokrštavanja.

mrki medved

Jedna od legendi glasi da je čovek nastao od medveda — zbog slične spoljašnjosti (oči, noge, ruke). Smatralo se da ako se sa medveda skine koža, on postaje običan čovek. Prema drugoj legendi, čovek je zbog svojih loših postupaka bio pretvoren u medveda, pa zato „miška“ voli med i votku, ume da hoda na zadnjim nogama, umiva se i igra.

„Medved je antropomorfna životinja, može da ide na zadnjim nogama, koristi se prednjim, pa čak postoji i šala da je Darvin rekao da nije majmuna, medved bi postao čovek. Snalažljiv je a dugo je bio i životinjski car u krajevima gde nije bilo lavova. Zato je medved veoma jak totem“, kaže ruski istoričar Aleksandar Zimovski.

Sa prihvatanjem hrišćanstva počinje borba protiv medveda i njegovog lika, daje mu se epitet divljine, surovosti i lošeg ponašanja. Crkva je mnogo uradila da ga demonizuje.

Kao simbol Rusije medved se na Zapadu pojavio sredinom 16. veka, „kada su uspostavljeni intenzivni kontakti između Engleske i Ruskog carstva, u vreme aktivne trgovine, kada su Englezi bili naši glavni trgovinski partneri“, objasnio je istoričar.

„Što se tiče lika Rusije u literaturi kao zemlji medveda, rodonačelnik tog mišljenja je bio poznati putnik Džils Flečer, autor velike knjige o putovanju po Rusiji. On je tamo živeo neko vreme i bio svedok, što je kasnije ušlo u njegovu knjigu, nekoliko surovih zima kada su medvedi izlazili iz šume, ulazili u sela, gradove, kuće, napadali ljude, u suštini bili gospodari u državi. Zato danas postoji mišljenje da medvedi šetaju ulicama. To je ostalo iz tog vremena“, podseća Zimovski.

Tada to još nije imalo karakter propagande, već je samo pokazivalo da istočno od Elbe, prema tadašnjim shvatanjima, žive divljaci, jer je medved bio simbol varvarstva, agresije i lenjosti. „Pokršteni divljaci“, govorio je nemački filozof Gotfrid Lajbnic.

„Politizacija lika je počela, može se reći, za vreme Petra I kada je Rusija postala jedna od evropskih sila. Ako pogledamo kartu tog vremena, tamo je samo šest-sedam država: Engleska, Francuska, Osmanska imperija, Španija, Švedska, Danska. Te države su dominirale. Rusija se predstavljala kao pljačkaška i agresivna država koja brzo raste. Petar je od nje napravio imperiju, ona je dobila odgovarajući status i ostale evropske države su videle u njoj konkurenta. Tada je počela politička borba za zatvaranje Rusije u njene ranije granice, njeno vraćanje u divlje stepe Sibira i Bajkala. Upravo tada je počelo objavljivanje brojnih članaka u novinama, pamfleta, karikatura u kojima je, prirodno, lik medveda bio simbol divlje Rusije“, dodao je istoričar.

Međutim, nije sve tako crno. Bilo je i pozitivnih perioda kada je Rusija bila saveznica Zapada i tada medved nije bio tako zločest.

„Ako se Rusija, prema mišljenju zapadnih država, ponašala pozitivno, kao na primer za vreme Prvog svetskog rata, tamo su se češće crtale prijateljske karikature, na primer ruski medved komada nekog nemačkog cara ili Franju Josifa iz Austrougarske monarhije. Ili kada ruski medved pomaže balkanskim državama, tj. uči pameti Austrougare i pomaže našu balkansku braću. Tada je medved veoma jak, dobrodušan, neukrotiv i bori se protiv neprijatelja. Taj lik je bio široko korišćen sve dok je Rusija bila članica Antante“, kaže Zimovski.

Međutim, nakon Oktobarske revolucije medved je postao sveopšte strašilo. Ruskim „miškom“ su svoje sugrađane plašili i Hitler i Čerčil i Regan. I danas je medved veoma prisutan u zapadnim medijima, naravno negativno. To se posebno ustalilo nakon gruzijske krize, a aktuelno je i sada zbog ukrajinske i sirijske krize. Na primer, jedna od najprepoznatljivijih karikatura ruskog predsednika Vladimira Putina je ona na kojoj jaše medveda.

Koliko god medved na Zapadu imao negativnu konotaciju, Rusi ga se ne odriču. On je bio maskota Olimpijskih igara u Moskvi 1980. godine, veoma je zastupljen na ruskim zastavama na sportskim manifestacijama, a simbol je i vladajuće ruske partije — „Jedinstvene Rusije“.

„Samo veoma jak i veliki narod je mogao uzeti medveda za svoj simbol. Zato nije čudno što se plaše medveda kada pokušavaju da Rusiju dovedu u vezu sa njim. Medved je veoma jak, pametan i zna da se bori za sebe i nametne svoju volju, tj. on je u skladu sa pobedničkim slikom Rusije koju mi sada stvaramo na međunarodnoj areni“, zaključio je Zimovski.

Izvor: Sputniknews.com