DOMAĆI BREND – SRPSKA ORGANSKA ARONIJA

Na pet hektara zemljišta plodne sremske ravnice niče najkvalitetnija organska aronija i to ne samo na ovom prostoru, već i u Evropi. Kako je nastao ovaj domaći brend u vidu lekovite bobice izuzetnog kvaliteta, saznajemo od njenog uzgajivača.

 

Kao potvrda kvaliteta domaće organske aronije zasađene na plantaži u Sremu stoji analiza kvaliteta njenog matičnog soka. Ovo merenje obavljeno je tzv. Briksovom skalom, koja služi za procenjivanje kvaliteta voćnih sokova.

organska aronija

Prema ovoj skali, matični sok aronije ubrane sa ove plantaže u sebi sadrži minimum 22 briksova stepena, što se uzima kao najispravniji kriterijum kvaliteta jednog voćnog soka. Poređenja radi, najkvalitetniji sok aronije koji se pod tim nazivom prodaje na srpskom tržištu, bilo da je domaći ili uvozni, ima vrednost od 17 briksa. To znači da je ova organska aronija definitivno najbolja i u Evropi!

Kako se došlo do vrhunskog kvaliteta ove izuzetno zdrave i lekovite biljke, priča nam Milutin Pantić, uzgajivač najkvalitetnije domaće organske aronije.

„Sve je počelo u jesen 2012. godine kada smo zasadili aroniju na jednom zemljištu nedaleko od Beograda. Zajedno sa trojicom prijatelja upustio sam se u ovu avanturu. Ispočetka, za nas četvoricu je to bio samo hobi. U novembru te godine zasadili smo 12.500 sadnica uvezenih iz Hrvatske. Na mašini koja je stigla sa sadnicama nas dvojica smo sedam dana uzastopno sadili tu količinu. Dve godine kasnije imali smo prvu berbu i od tog roda krenuli u proizvodnju soka, za koji se ispostavilo da je daleko kvalitetniji od do tada postojećih na našem tržištu“, navodi Pantić i napominje da je za litar soka visokog kvaliteta potrebno skoro kilogram i po svežeg ploda.

Od početka, njima je bilo sasvim jasno da će njihova aronija biti vrhunski domaći proizvod potpuno organskog porekla, jer su je zasadili na zemljištu koje nikada nije bilo tretirano ni minimalnim hemijskim sredstvima.

matični sok aronije

Matični sok od aronije

Skoro pa rekreativno, oni su počeli da prave sok od aronije sa svog zasada tako što su uslužno davali jednom čoveku da od obranog voća iscedi sok, a onda rodbini i prijateljima nudili da ga probaju.

Tako su „iz prve ruke“ dobili informacije o tome kako im je sok od aronije pomogao u rešavanju zdravstvenih problema i lečenju čak i najtežih bolesti. Svi su bili izuzetno zadovoljni rezultatima koje je sok davao. Uzgajivači su onda shvatili da sve to može da bude mnogo „ozbiljnija priča“ od gajenja aronije samo za privatne potrebe.

„Između ostalog, naš motiv bio je i to što se u Srbiji organska aronija retko zasađuje, a i oni koji se bave proizvodnjom soka zapravo to rade od koncentrata koji uvoze. Povratne infromacije koje smo dobijali od prijatelja i rodbine bile su nam podstrek da se ozbiljnije pozabavimo aronijom. Znali smo da imamo kvalitetan proizvod i morali smo da odlučimo šta dalje sa količinom ploda. Branje i stavljanje u hladnjaču ne bi bilo rešenje na dugi rok“, kaže Pantić.

Aronija je žbunasta biljka koja raste u grozdovima i može da nikne i do dva metra u visinu. Po strukturi i izgledu najviše podseća na lešnik. Specifična je i po tome što je u stanju da u dubinu zemlje pusti koren i do 17 metara, odnosno da „pobegne“ u zdrave slojeve litosfere, ne uvlačeći u sebe nikakve teške metale niti bilo šta štetno. Ovo je ujedno i ključ zdravlja aronije kao jednog od najefikasnijh „čistača organizma“.

„Aronija je veoma zahvalna biljka za gajenje, jer kao i svako voće, i ona zahteva borbu protiv korova, ali joj ne treba prskanje. Nema prirodnih neprijatelja pa je ne treba prskati, što dodatno potvrđuje svoj status zdrave hrane. Jedini prirodni „neprijatelj“ joj je rutava buba, koja joj pojede „kokicu“, deo na aroniji koji se javlja pre nego što se cvet otvori. Mi na našem posedu nemamo problem sa ovim insektom. S obzirom na to da, takoreći, nema štetočina koje je napadaju, mi smo odmah odlučili da krenemo u organsku proizvodnju aronije, jer je i samo zemljište ispunjavalo sve uslove za to“, ističe Pantić koji je prošle godine u februaru osnovao firmu „House of food“ (www.hoff.rs), koja se bavi proizvodnjom i prodajom najkvalitetnijeg matičnog soka od aronije (slika iznad).

Dakle, ispostavilo se da je sremska ravnica plodno tlo za razvoj ove specifične bobice prepune zdravstvenih koristi.

Verujemo da će ova uspešna poslovna priča podstaći jedan deo poljoprivrednika da preorijentišu svoju proizvodnju, kako Srbija u svetu voćarstva ne bi bila poznata samo po malini, već i po aroniji – zašto da ne!

Najvažnije činjenice o lekovitosti aronije

* Bogata je vitaminima A, C, E, B2, B6, B9 i vrlo retkim vitaminom P.

* Od minerala obiluje kalcijumom, kalijumom, gvožđem, molibdenom, manganom, fosforom i jodom.

* Sadrži i redak voćni šećer sorbitol.

* Sprečava nastanak i razvoj karcinoma, podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno deluje na želudac i creva, popravlja imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija…

* S pravom nosi naziv „super voće“ s obzirom na veliku koncentraciju antioksidanasa koje sadrži.