Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Preporuka

Najbolja inverter klima u Srbiji – kako izabrati inverter klimu?

KLIMA INVERTER

Koji klima inverter uredjaj izabrati i zašto. Koja je najbolja inverter klima u Srbiji. Zašto je invertor bolji od split klime?

 

Imao sam strašnu klimu baš!

Bila je to Panasonic klima split sistem, 12-a, radila je punih 13 godina bez greške, leti hladila a zimi grejala ako nije bilo ispod nule napolju.

Ali te 13-e godine rada je stala. Pregoreo navoj na motoru. Pozvan je serviser, zamenjen je navoj na motoru i klima je nastavila da radi dalje neumoljivo i nezaustavljivo. Pravi japanac. Ono što me je kod Panasonic klime oduševljavalo je njena snaga da kao 12 BTU ohladi i zamrzne stan od 60 km2 bez problema uz sve tih rad.

Najbolja inverter klima u Srbiji - kako izabrati inverter klimu Best-Inverter Air-Conditioner

Sad je došlo vreme da se uzima nova klima. Ovog puta to će biti invertor klima jer troši 40% manje struje, bolje i greje i hladi, tiša je i sve u svemu ima bolje perfomanse u svakom pogledu od standardne split klime. Posebno je bitno to što inverter klima može da vas stvarno greje na temperaturama ispod nule, obična klima ne može bez obzira kako je reklamirali. Naša Panasonic klima je radila na -5 stepena Celzijusa i nejako grejala. Jednostavno ispod nule klima split ne može da funkcioniše dobro za grejanje. Poredjenje inverter klime i split klime je kao kada poredite luksuzan i porodični automobil, oba vas voze, ali ovaj luksuzniji ima sve bolje. Tako i inverter klima sve radi bolje od klasične split klime.

Jedino mana je što je invertor klima duplo skuplja od klasične klime

Rad kompresora kod inverter klima

U početku kompresor klime radi punim kapacitetom, a kako se približava željenoj temperaturi brzina kompresora se smanjuje. Kod standardnih klima kompresor radi punim kapacitetom sve dok je uključen.

Potrošnja struje kod inverter klime

Tu je najveća razlika između invertera i klasične split klime. Inverter klime troše struju od 300W-1KW sve u zavisnosti od temperature. U samom startu potrošnja struje inverterskih klima je oko 1KW, a kako se približava zadatoj temperaturi potrošnja opada, te kada dostigne temperaturu potrošnja je 300W. Standardne klime konstatno troše istu energiju u zavisnosti od klime do klime, a potrošnja se kreće od 1 -1.2KW. Ušteda energije kod inverterskih klima je od 40-60% veća u odnosu na standardne klime.

Grejanje inverterom i klimom

Inverter klime mogu da rade kada je spoljnja temperatura -20C, standardne mogu da rade do -5C. Brzina dostizanja željene temperature kod inverterskih klima je brža nego kod standardnih, jer je protok vazduha od 700-850m3/h, a kod standardnih 350-550m3/h.

Koliko je bučna inverter klima?

Nivo buke unutrašnje jedinice kod inverter klima se kreće od 20- 30dB, dok je u slučaju standardnih klima 39-52dB.

Dugoročno gledajući ta razlika u ceni se isplati nakon 2 do 3 godine kroz manji račun za struju. Za one koji klimu non stop koriste za hladjenje ili grejanje isplati se i brže skuplja inverter klima.

U toj nadi krenuh da istražujem šta valja kupiti. Iz iskustva, jer sam radio u elektro industriji i sa belom tehnikom, znam jedno jednostavno pravilo koje glasi:

„Bolje uzeti entry (ulazni) model top proizvodjača nego premium model low brand proizvodjača“.

U domenu klima to znači da je uvek bolji izbor najeftiniji model inverter klima top firmi kao što su Daikin, Hitachi, Fujitsu, Panasonic, Mitsubishi, Tadiran, nego uzeti premium model Galanza inverter klime, Midea, Gree, bez obzira što su to korektni uredjaji i uglavnom će raditi pouzdano i dobro.

Jer, poznato je da proizvodjači koji prave jeftine proizvode i žive od njih nemaju know how (tehnološko znanje) a najčešće ni volju da prave skupe top modele klima, jer jednostavno to ne mogu da naplate, pošto kupci neće da rizikuju kupujući po sličnoj ceni top proizvod proizvodjača poznatog po jeftinim uredjajima. Ko hoće kvalitet i pouzdanost kupuje samo provereno.

Elem, čitam po domaćim forumima na pitanje ko je najbolja inverter klima u Srbiji, da su najbolji klima inverteri samo japanci: Daikin, Fujitsu, Hitachi, Pansonic, Mitsubishi.

Ko je najbolja inverter klima u Srbiji?

Kažu i pišu Daikin.

No, jedno je šta po forumima pišu posetioci a drugo je šta kažu prodavci klima, oni koji rade sa njima. Pitao sam ih šta oni misle šta je najbolja inverter klima trenutno u ponudi.

I oni kažu Daikin.

Na kraju, hajde da pitam servisere klima koji ih ugradjuju i popravljaju.

Šta kaže majstor za klime, ko je najbolja inverter klima?

Daikin!

Tri puta Daikin.

Tu nema greške a ni mnogo razmišljanja, makar bio i najeftiniji model Daikina

P.S. Gledam u radnji klime. Najlepša je Panasonic inverter klima, odmah bih je kupio samo da ima nižu cenu, jer mi se ta klima dokazala. Fujitsu klima inverter je elegantan. Mitsubishi inverter je četvrtast, ima industrijski dizajn. Gledam Daikin, dakako najeftiniji model. A on mali, manji od ostalih, liči mi na 9-u a ne na 12-u, neka bela mat plastika dok svi ostali imaju sjajnu plastiku. Pitam ja prodavca:

„A je li, što je ovaj Daikin ovako mali, manji od svih. Može li to da hladi i greje kao ostali?“

Odgovara on meni: „Jeste mali, ali mu je veliki .. ha, ha, … Kapacitet!“

Sve sam shvatio

P.S.S.

Izučavam ja tehničke karakteristike inverter klima, pokušavam da kroz podatke vidim ko je najbolja inverter klima, uočavam neke parametre i pravim se pametan prodavcu:

„A vidim da ova Fujitsu klima ima bolje perfomanse u prospektu od Daikina, efikasniji, tiši, itd“.

„Samo na papiru – odgovara prodavac – u praksi smo izmerili te perfomanse i u skoro svima je bolji Daikin“.

Dakle, nije to što piše uvek to što i radi

P.S.S.S.

I na kraju, mudro se zablenuh u etiketu na samoj klimi, kao da znam šta čitam. Jedino što shvatam je da je kod Daikin invertera napisano Made in EU (Češka).

Odem do Fujitsu klime, već ste shvatili da se bitka oko kupovine vodi izmedju te dve firme, jer imaju modele invertora na akciji, pa su i najeftiniji, začkiljim da vidim podatke a ono piše Made in PRC (Kina).

E baš PRC!

Odluka je doneta! 🙂

P.S. Inverter klima bilo kog dobrog proizvodjača je dobar izbor. Nema tu neke velike razlike, stvar je samo nijansi, dizajna i cene. Meni je na kraju krajeva presudila pri odluci cena jer je Daikin bio na akciji, iako mi se Panasonic više svidjao a Fujitsu je bio elegantniji ali su oba modela bila 20% skuplja u tom trenutku. Skuplji klima invertori imaju bolje perfomanse, bolju energetsku efikasnost, tiši su, inteligentniji i svašta još nešto, ali za osnovnu upotrebu kod korisnika koji nisu zahtevni sve je to zanemarljivo.

Dilema je samo da li kupiti fancy inverter sa mnoštvom funkcija nekog low brand proizvodjača ili kupiti najeftiniji model top proizvodjača. Moja odluka bi bila uvek za premium proizvodjača, bez obzira što klima nema wi fi, 9 brzina, 8 modova rada, duple usmerivače vazduha, levo desno daljinski upravljiva krilca, masku poklopca u boji i slično. No, na vama je da prosudite šta bi vi.

P.S.S. Piše na forumima da spoljna jedinica mora biti spojena sa unutrašnjom jedinicom crevom koje je dugačko najmanje 3 metra kako se ne bi prenosio zvuk kompresora. Kad je bilo ugradjivanje klima invertera kod nas kući pitao sam majstore o tome. Majstori za klime kažu da je to glupost i nije istina, što sam se i sam uverio kada su mi ugradili inverter klimu sa kratkim crevom. Tiha je Daikin inverter klima. I iako malih dimenzija, ima kapacitet 🙂

Zlatko Šćepanović 

25 komentara

 • Jeste, ovo je objektivna reklama za klima invertere, jer su zaista mnogo bolji uredjaji od split klime. Ko nije probao ne zna pa mu treba reklama, ko je probao, zna.

 • bio sam danas dokon pa procitah komentare o klima uredjajima,evo mog iskustva,kupio sam panasonik klimu 2000-te godine proizveden u maleziji,platio 2100 maraka,12000 btu,greje i hladi ne obaziruce se se na spolje tem,jednako dobro danas kao i prvog dana,servis nije ni videla popunjenost gasa 100 posto kao i prvog dana jedino sto sam ocistim jednom godisnje filtere a to traje 10 min.ima sve funkcije ,,economi,pover,spavanje i jos mnogo funkcija automatski ili manuelno po zelji.i sutra ako treba opet ce biti panasonik .pozdrav rade

 • Da nisi malo preterao ?
  Mislis i na modele Daikin sa Kineskim( Gree) komponentama ili samo na modele Daikin vise klase?
  Ako je visa klasa onda treba i razmisliti o modelima Toshiba ( Daiseikai),Fujitsu ( LTCA),Mitsubishi ( FH)………tu je i Panasonic,Hitachi….i dr.

 • Daikin je najbolji, ali isključivo u klasi preko 180.000 dinara. Ispod toga ima i bolji izbor od Daikin. Recimo Toshiba i Mitsubishi. A onda ispod 120.000 tu je Fujitsu. Daikinovi modeli od 60.000 nisu dorasli konkurenciji.

  A to za 3 m cevi ne piše po forumima nego u instalacionom priručniku i tako zahteva proizvođač. Ako dozvoliš da ti se serviseri prave pametniji od Daikina, onda si običan glupan. Onda teoretski ne moraju ni cevi od 10 mm, a ni klima ne mora da stoji horizontalno. Radiće i tako. A i bez prednje stanice…

 • Da li neko moze da mi preporuci neku inv klimu za stan od 50m2?
  Citam po net-u,ali posto nemam iskustva ni sam ne znam sta bih uzeo,a izbor i ponude su ogromne.
  Unapred hvala

 • Jedina mana Daikin klima uredjaja je kompresor…. klima namjenjena za sjevernija podrucija i u svim parametrima je temperatura do 35 stupnjeva a dok svi ostali idu do 42 a Toshiba do 46 stupnjeva…. Opet napominjem mana kompresor…. a ovdje je trgovac zaboravio napomeniti jos jako dobrih klima eto ja sam spomenuo jednu od najboljih

 • Mala pomoć, molim vas!!!
  Koju klimu inverter kupiti koja može da greje do 60kvadrata ( oko 22 stepena) sa najmanjom potrošnjom struje za grejanje tj. najboljom energetskom efikasnošću (može i 2-3 opcije)
  Cena do 120.000 dinara
  Nisu mi bitne dodatne funkcije već pouzdan rad i mala potrošnja

  HVALA UNAPRED !!!

 • Nemke & Velja – Svaka klima inverter od 12 BTU boljih proizvodjača (Daikin, Mitsubishi, Fujitsu, Panasonic) vam završava posao. Nebitne su tehničke razlike izmedju njih, sve rade odlično.

  Jedino ako imate neki poseban zahtev, na primer da klima mora da radi non stop tokom cele godine, pa da uzmete za više novca neku klimu koja ima najviši energetski razred A+++ i najmanje energije troši.

 • Ne verujem nikome ! Bez ljutnje,. Odlicna reklama za Daikin, ali je necu kupiti. Pitacu drugara koji je vlasnik prodavnice klima i neko ko se jako dobro razume u grejanje/hladjenje. ono sto mi on kaze to uzimam. Bez pogovora cu ga poslusati.

 • Ma nije nikakva reklama. Iz Makedonije sam, i imam Toshiba daisekai 8 i druga mi je 10 zidna opet iz Toshiba. Ova druga iz Toshibe je katastrofa od velike buke, katastrofa bucnija od neke low price klime.
  E sad sam resio da uzvem DAIKIN,,malo je skupliji ali TOP OF THE TOP . Respect za DAIKIN

 • Velja, teško će ti jedna klima grejati 60 kvadrata. Jedino ako je prostor spojen, ili dobro organizovan tako da toplota može da se širi. Preporuka za te pare je Fujitsu Nocria ili 12LTC.

 • Ja biram Daikin a razlog je vrlo jednostavan — trazio sam informacije preko interneta o klima uredjajima i odmah je upalo u oci da postoje odredjeni promoteri.Citam na BECHMARK i ELITE , sve isti ljudi i na cilom internetu sve iste price.Sve neki promoteri sa izmisljenim pricama.
  Pozovem Daikin Srbija i zatrazim dokumentaciju o klimi koju planiram da kupim.Poslali su dokumentaciju do najsitnijeg detalja sta kupujem i sta placam.Za mene je to jako znacajno i transparentno.
  Mozda ovaj detalj nekome nije od znacaja ali za mene je jako vazan jer sa mangupima necu da imam posla.
  Pozdrav.

 • за грејање зими коју би ми киму препоручили инвертер 12тицу заа 30 квадрата до 45 хиљада динара јел може инвертер 12 тцл или вивакс хвала у напред

 • Ja sam procitao da je jedino dobra kupovina Fujitsu , tako bar tvrde trgovci koji su najaktivniji po celom internetu( YU Domenu).Mozes njih da pitas za savet a predstavljaju se kao “ Nexten “ i ostali promoteri.Pozdrav.

 • Samo reklama i nista vise, taj majstor nema pojma zasto se ugradjuje minimalno 3 m linije na svaku inverter klimu, verovatno je neki pocetnik. Daikin je jedna od novijih brendova na nasem trzistu i zato im i treba reklama.

 • Mozda i jeste ovo reklama za Daikin ali kada procitam marketing za Fujitsu i komentare ekipe za prodaju Fujitsu klima, ovo je za Daikin je bas dobro doslo za sve buduce korisnike.Do skoro je bilo samo informacija za Kineski Fujitsu i nista vise od iste ekipe trgovaca , koji su zauzeli kompletan deo YU domena interneta.Kako pitas Google za klima uredjaje, ono iskace Fujitsu i Tvrdoglavi-Nexten i ostala ekipa trgovaca za Fujitsu.
  Dobro je da ima i drugacija iskustva i misljenja , pa makar i reklama neka bude.

 • 90% klima u svetu proizvodi Midea. Njihove fabricke hale su vise desetina fudbalskih terena. Kasnije se samo stampaju oznake: Housel, Gorenje, Fujitsu, Tesla,….Mozda samo izraelske klime ne. Proizvodnja u Ceskoj losgija je nego u Kini, tako da….Da proizvodi Nemacka, druga stvar (tu se otprilike i zavrsava preciznost rada j Evropi).

 • Imam midea obicnu klimu 12-stica, radi 13 godina bez popravki, hladi 50m2 grejanje je slabo posto nije inverter. Sledeca ce biti Midea inverter (hladi i greje od -15 do +50). Daikin losije su blago receno smece sa ruznom plastikom, verovatno se ne obraca paznja na njih. Preko 60.000 ne vredi dati za klimu.

 • hodnik 1,2x5m, pravo soba 3×3,4m, desno soba 4x4m i jos jedna 4x4m…demit fasada 10cm, plafon stukator i 10cm mineralne vune zatvorene gipsom, 6 komorni PVC…ukupna kvadratura grejanja te tri sobe sa hodnikom 50m2
  interesuje me da li Gree viola 18 zavrsava posao sto se grejanja tiče ili da gledam nesto drugo

 • Trgovačko samoreklamiranje, između dobre off/on i inverter klime nema ama baš nikakve razlike. Konstrukcijski su identične sem elektronike koja ubrzava i usporava kompresor.

 • Duzina cevi se mora ispostovati iz razloga jer je inverter klima mnogo slozenija od „on/off“ urrdjaja. Opremljena je raznim senzorima koji mere temperature i pritisak freona u vise tacaka, i sve je precizno fabricki podeseno za instalaciju koja se zahteva. Ako se to ne ispostuje,tj.ako se cevi skrate ili produze samim tim se pritisak u sistemu povecava ili smanjuje i softvrer dobija info.koja nije tacna,i regulise rad kompresora prema tim parametrima koji nisu realni. Samim tim se ne dobija maksimum koji ta klima pruza,a to se posebno odrazava pri grejanju pru narucito niskim temperaturama. Klima odlazi cesto u defrost,ili ga ne ukljuci kad treba. Tako da ne dozvolite majstorima da vas ubede da duzina cevi kod invertera nije bitna.

Ostavite komentar

Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter