KLIMA INVERTER

Koji klima inverter uredjaj izabrati i zašto. Koja je najbolja inverter klima u Srbiji. Zašto je invertor bolji od split klime?

Imao sam strašnu klimu baš!

Bila je to Panasonic klima uredjaj split sistem, 12-a, radila je punih 13 godina bez greške, leti hladila a zimi grejala ako nije bilo ispod nule napolju.

Ali te 13-e godine rada je stala. Pregoreo navoj na motoru. Pozvan je serviser, zamenjen je navoj na motoru i klima uredjaj je nastavio da radi dalje neumoljivo i nezaustavljivo. Sada već u dobroj 21-oj godini još uvek radi sjajno. Pravi japanac. Ono što me je kod Panasonic klime oduševljavalo je njena snaga da kao 12 BTU ohladi i zamrzne stan od 60 km2 bez problema uz sve tih rad.

Zato kada se biraju klima uredjaji nemojte žaliti novca, uvek uzmite bolji klima uredjaj!

Najbolja inverter klima u Srbiji - kako izabrati inverter klimu Best-Inverter Air-Conditioner

Sad je došlo vreme da se uzima nova klima. Ovog puta to će biti invertor klima jer troši 40% manje struje, bolje i greje i hladi, tiša je i sve u svemu ima bolje perfomanse u svakom pogledu od standardne split klime. Posebno je bitno to što inverter klima može da vas stvarno greje na temperaturama ispod nule, obična klima ne može bez obzira kako je reklamirali. Naša Panasonic klima je radila na -5 stepena Celzijusa i nejako grejala. Jednostavno ispod nule klima split ne može da funkcioniše dobro za grejanje.

Kada se porede inverter klima uredjaji i split klime je kao kada poredite luksuzan i porodični automobil, oba vas voze, ali ovaj luksuzniji ima sve bolje. Tako i inverter klima uredjaji sve rade pomalo bolje od klasične split klime.

Jedino mana je što je invertor klima duplo skuplja od klasičnog klima uredjaja

Rad kompresora kod inverter klima

U početku kompresor klime radi punim kapacitetom, a kako se približava željenoj temperaturi brzina kompresora se smanjuje. Kod standardnih klima kompresor radi punim kapacitetom sve dok je uključen.

Potrošnja struje kod inverter klima uredjaja

Tu je najveća razlika između invertera i klasične split klime. Inverter klima uredjaji troše struju od 300W-1KW sve u zavisnosti od temperature. U samom startu potrošnja struje inverterskih klima je oko 1KW, a kako se približava zadatoj temperaturi potrošnja opada, te kada dostigne temperaturu potrošnja je 300W. Standardne klime konstatno troše istu energiju u zavisnosti od klime do klime, a potrošnja se kreće od 1 -1.2KW. Ušteda energije kod inverterskih klima je od 40-60% veća u odnosu na standardne klime.

Grejanje inverterom i klimom

Inverter klime mogu da rade kada je spoljnja temperatura -20C, standardne mogu da rade do -5C. Brzina dostizanja željene temperature kod inverterskih klima je brža nego kod standardnih, jer je protok vazduha od 700-850m3/h, a kod standardnih 350-550m3/h.

Koliko je bučna inverter klima?

Nivo buke unutrašnje jedinice kod inverter klima se kreće od 20- 30dB, dok je u slučaju standardnih klima 39-52dB.

Dugoročno gledajući ta razlika u ceni se isplati nakon 2 do 3 godine kroz manji račun za struju. Za one koji klimu non stop koriste za hladjenje ili grejanje isplati se i brže skuplja inverter klima.

U toj nadi krenuh da istražujem šta valja kupiti. Iz iskustva, jer sam radio u elektro industriji i sa belom tehnikom, znam jedno jednostavno pravilo koje glasi:

„Bolje uzeti entry (ulazni) model top proizvodjača nego premium model low brand proizvodjača“.

U domenu klima to znači da je uvek bolji izbor najeftiniji model inverter klima top firmi kao što su Daikin, Hitachi, Fujitsu, Panasonic, Mitsubishi, Tadiran, nego uzeti premium model Galanza inverter klime, Midea, Gree, bez obzira što su to korektni uredjaji i uglavnom će raditi pouzdano i dobro.

Jer, poznato je da proizvodjači koji prave jeftine proizvode i žive od njih nemaju know how (tehnološko znanje) a najčešće ni volju da prave skupe top modele klima, jer jednostavno to ne mogu da naplate, pošto kupci neće da rizikuju kupujući po sličnoj ceni top proizvod proizvodjača poznatog po jeftinim uredjajima. Ko hoće kvalitet i pouzdanost kupuje samo provereno.

Elem, čitam po domaćim forumima na pitanje ko je najbolja inverter klima u Srbiji, da su najbolji klima inverteri samo japanci: Daikin, Fujitsu, Hitachi, Pansonic, Mitsubishi.

Ko je najbolja inverter klima u Srbiji?

Kažu i pišu Daikin.

No, jedno je šta po forumima pišu posetioci a drugo je šta kažu prodavci klima, oni koji rade sa njima. Pitao sam ih šta oni misle šta su najbolji inverter klima uredjaji trenutno u ponudi.

I oni kažu Daikin.

Na kraju, hajde da pitam servisere klima koji ih ugradjuju i popravljaju.

Šta kaže majstor za klime, ko je najbolja inverter klima?

Daikin!

Tri puta Daikin.

Tu nema greške a ni mnogo razmišljanja, makar bio i najeftiniji model Daikina

P.S. Gledam u radnji klima uredjaje. Najlepša je Panasonic inverter klima, odmah bih je kupio samo da ima nižu cenu, jer mi se ta klima dokazala. Fujitsu klima inverter je elegantan. Mitsubishi inverter je četvrtast, ima industrijski dizajn.

Gledam Daikin, dakako najeftiniji model. A on mali, manji od ostalih, liči mi na 9-u a ne na 12-u, neka bela mat plastika dok svi ostali imaju sjajnu plastiku. Pitam ja prodavca:

„A je li, što je ovaj Daikin ovako mali, manji od svih. Može li to da hladi i greje kao ostali?“

Odgovara on meni: „Jeste mali, ali mu je veliki .. ha, ha, … Kapacitet!“

Sve sam shvatio

P.S.S.

Izučavam ja tehničke karakteristike inverter klima, pokušavam da kroz podatke vidim ko je najbolja inverter klima, uočavam neke parametre i pravim se pametan prodavcu:

„A vidim da ova Fujitsu klima ima bolje perfomanse u prospektu od Daikina, efikasniji, tiši, itd“.

„Samo na papiru – odgovara prodavac – u praksi smo izmerili te perfomanse i u skoro svima je bolji Daikin“.

Dakle, nije to što piše uvek to što i radi

P.S.S.S.

I na kraju, mudro se zablenuh u etiketu na samoj klimi, kao da znam šta čitam. Jedino što shvatam je da je kod Daikin invertera napisano Made in EU (Češka).

Odem do Fujitsu klime, već ste shvatili da se bitka oko kupovine vodi izmedju te dve firme, jer imaju modele invertora na akciji, pa su i najeftiniji, začkiljim da vidim podatke a ono piše Made in PRC (Kina).

E baš PRC!

Odluka je doneta! :-)

Zaključak o klima uredjajima

Inverter klima uredjaji bilo kog dobrog proizvodjača su dobar izbor. Nema tu neke velike razlike, stvar je samo nijansi, dizajna i cene. Meni je na kraju krajeva presudila pri odluci cena jer je Daikin bio na akciji, iako mi se Panasonic više svidjao a Fujitsu je bio elegantniji ali su oba modela bila 20% skuplja u tom trenutku.

Skuplji klima invertori imaju bolje perfomanse, bolju energetsku efikasnost, tiši su, inteligentniji i svašta još nešto, ali za osnovnu upotrebu kod korisnika koji nisu zahtevni sve je to zanemarljivo.

Dilema je samo da li kupiti fancy inverter sa mnoštvom funkcija nekog low brand proizvodjača ili kupiti najeftiniji model top proizvodjača. Moja odluka bi bila uvek za premium proizvodjača, bez obzira što klima nema wi fi, 9 brzina, 8 modova rada, duple usmerivače vazduha, levo desno daljinski upravljiva krilca, masku poklopca u boji i slično. No, na vama je da prosudite šta bi vi.

P.S.S. Piše na forumima da spoljna jedinica mora biti spojena sa unutrašnjom jedinicom crevom koje je dugačko najmanje 3 metra kako se ne bi prenosio zvuk kompresora. Kad je bilo ugradjivanje klima invertera kod nas kući pitao sam majstore o tome. Majstori za klime kažu da je to glupost i nije istina, što sam se i sam uverio kada su mi ugradili inverter klimu sa kratkim crevom. Tiha je Daikin inverter klima. I iako malih dimenzija, ima kapacitet :-)

Zlatko Šćepanović