EKRANIZOVANI STVARNI DOGAĐAJI

Koliko god nam oni najstrašniji horor filmovi delovali realno, ma koliko svi znamo da je sve izrežirano, još jezivija činjenica je da su neki od njih ipak utemeljeni na događajima koji su se zaista desili.

 

Nekome kome zaista jeziv horor film ne predstvalja dovoljnu dozu straha i ko bi želeo nešto više od toga, možda bi želju za povećanom dozom zaleđene krvi u žilama, povećalo saznanje da su se neki od događaja po kojima su horori nastali zaista i dogodili.

najstrašniji horor filmovi

Ovo su neki od najstrašnijih horor filmova koji su zasnovani na istinitim pričama.

Prizivanje zla / The Conjuring

Horor iz 2013. godine, donosi priču o dvoje istraživača paranormalnih pojava, Edu Vorenu i njegovoj supruzi Lorejn, i njihovom radu sa porodicom koju su navodno terorisale mračne sile u kući na Rod Ajlendu sedamdesetih godina prošlog veka. Premda se film uveliko reklamirao da je „baziran na istinitoj priči“, novinari nisu mogli da dođu do protagonista – Ed je umro 2006, a njegova 86-godišnja žena nije htela da daje komentare.

Egzorcizam Emili Rouz / The Exorcism of Emily Rose

Film iz 2005. godine prati suđenje svešteniku Ričardu Muru, optuženom za ubistvo iz nehata u slučaju Emili Rouz. Devojka je navodno umrla od posledica neuspešnog egzorcizma. Brajan Duning, autor koji vodi podkast Skeptoid, rekao je za Huffington Post:

„Priča je bazirana na slučaju nemačke devojke Anelize Mihel iz 1976. godine, koja je preminula od dehidracije i izgladnjivanja nakon nekoliko meseci intenzivnog egzorcizma koje su obavljala dvojica katoličkih sveštenika. Aneliza je godinama odlazila kod psihijatra i danas smatramo da je patila i od šizofrenije i disocijativnog poremećaja ličnosti.“

Motmanovo proročanstvo / The Mothman Prophecies

Motmanovo proročanstvo iz 2002. prati Džona Klajna koji ostavlja posao novinara u Vašingtonu da bi istražio ukazanja krilatih bića u malom gradu u Zapadnoj Virdžiniji. Film je, navodno, zasnovan na stvarnim događajima u mestu Point Plezant između novembra 1966. i decembra 1967. godine. Loren Koleman, direktorka Međunarodnog muzeja kriptozoologije u Portlandu, koja je bila konsultantkinja tokom produkcije, rekla je da je film fikcionalna verzija stvarnih događaja.

„Mothmanova proročanstva su smeštena u stvarnost, ali je film ipak izmenjen. Likovi su stvoreni od delova stvarnih osoba i njihovih iskustava“, objasnila je.

Ajkula / Jaws

Film iz 1975. nastao je po istoimenom romanu Pitera Benčlija. Prema tadašnjim izveštajima, priča se bazira na stvarnim napadima morskih pasa u Nu Džersiju 1916. godine.

„Ima velikih sličnosti između filma i napada morskih pasa iz 1916. koji su se događali tokom tog leta. Plaže su ostale otvorene, a ronioci su tražili morske pse“, rekao je Džejk Gouv, osnivač sajta stranice Jawsmovie.

Devojka iz komšiluka / The Girl Next Door

Snimljen po istoimenom romanu Džeka Ketčuma, film iz 2007. donosi detalje stravičnog mučenja i maltretiranja tinejdžerke o kojoj se stara njen teta. Premda su neki detalji u filmu izmenjeni, priča se temelji na ubistvu 16-godišnje Silvije Mari Lajkens. Tinejdžerku je, 1965. godine, do smrti mučila njena tetka Gertrude Baniševski, kao i njena deca koja su, takođe, živela u kući. Tužilac je, u sudskom procesu, Silvijinu smrt opisao kao „najstrašniji zločin ikad počinjen u državi Indiani“.

Strava u Ulici brestova / A Nightmare on Elm Street

Legendarni horor Vesa Krejvena iz 1984. predstavio je lik Fredija Krugera, ubocu koji vreba žrtve dok spavaju, a ubija ih u snovima rukavicom sa oštricama. Prema reditelju, film su inspirisali stvarni događaji.

„U LA Times-u je bio niz članaka o muškarcima iz jugoistočne Azije, iz imigrantskih porodica, koji su umrli u noćnim morama. Jedan je bio sin lekara, star 21 godinu… Svi u njegovoj porodici su prepričavali istu stvar, govorili su mu da mora da spava, a on je odgovarao: „Ne razumete. I pre sam imao noćne more, ali ovo je drugačije.“

Dali su mu tablete za spavanje i svi su otišli u krevet, misleći da je sve gotovo. Usred noći čuli su vriske i lupanje. Utrčali su u sobu, ali je on već bio mrtav. Dali su da se obavi autopsija, ali nije bilo srčanog udara. Doktori nisu mogli objasniti šta se dogodilo“, rekao je Ves Krejaven u intervju 2008. godine.

Teksaški masakr motornom testerom / The Texas Chainsaw Massacre

Film Tobeja Hupera iz 1974. godine je priča o grupi prijatelja koja posećuje kuću u kojoj je nekad živeo, a sad je opseda, ubica Lederfejs i njegova obitelj kanibala. Film je reklamiran kao „istinita priča“ i u nekim američkim državama je zabranjen zbog preteranog nasilja. Prema Majklu Njutonu, autoru „Enciklopedije serijskih ubica na filmu“, nešto je istina.

„Film je baziran na stvarnoj osobi, Edvardu Geinu koji je živeo u Viskonsinu pedesetih godina. ‘Ludi Ed’ je, baš kao i Lederfejs, nosio skalpove i lica svojih žrtava, a kuću je ukrasio ljudskim ostacima“, rekao je Njuton za Huff Post.

Egzorcist / The Exorcist

Horor klasik o 12-godišnjoj devojčici opsednutoj demonom, iz 1973. godine, prema Brajanu Daningu, ima nešto istinito iza cele priče.

„Film je zasnovan na stvarnom slučaju dečaka nepoznatog imena iz 1949, a slučaj se vodio pod pseudonimom Robi Manhajm ili Roland Do. Dečak je preživeo i nastavio da živi, najviše zahvaljujući tome što stvarni slučaj nije bio ni blizu toliko dramatičan kao onaj opisan u filmu“, ispričao je Daning.

Izvor: Radiosarajevo.ba