PIJANO PILE S BUKOVAČAMA

Vrhunski specijalitet koji će biti pravi gurmanski hit na trpezi jeste pile s bukovačama u belom vinu. Predlažemo da bez razmišljanja zasučete rukave, ispratite ovaj recept tačno prema svim njegovim stavkama, a onda nas pozovite u goste.

pile s bukovačama

Sastojci:

1 pile od oko 1.3 kilograma
250 grama pečuraka bukovača
300 mililitara pavlake
2 kašike putera
1 kašika brašna
peršun
2 češnja luka
1 kašičica majorana
200 mililitara belog vina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Isečemo pile na parčiće, posolimo sa obe strane i pržimo u zagrejanom tiganju. Pečurke iseckamo na parčiće i pržimo u tiganju s rastopljenim puterom. Kada omekšaju, dodamo sitno iseckane češnjeve luka. Posolimo, pobiberimo i začinimo majoranom.

U tiganj s isprženim mesom sipamo belo vino, pa i meso posolimo i pobiberimo. Parčiće mesa izvadimo i stavimo u dublju činiju za serviranje, a tiganj vratimo na šporet. Serviramo i pečurke. Brašno dodamo u sud s pavlakom i mešamo žicom za mućenje. Potom pavlaku dodamo u tiganj na šporetu i mešamo kašikom. Dodamo iseckan peršun i promešamo. Kutlačom uzimamo od preliva i prelijemo meso.

Jelo je spremno za posluženje, a po želji možemo ga dekorisati grančicama mirođije. Kvalitetno suvo belo vino savršeno ide uz ovaj specijalitet.

Prijatno!