ISPLATIVE ISKOPINE

Traženje drevnih predmeta zanimljiv je hobi, a u Velikoj Britaniji ono uzima sve više maha. Mnogi nisu mogli da zamisle profit od detektora metala, ali su sasvim slučajno postali veoma bogati zahvaljujući iskopinama.

 

Derek Meklin otkrio je predmete od zlata iz desetog veka. Njegovo otkriće smatra se najskupljom riznicom artefakata Vikinga koja je pronađena u Velikoj Britaniji.

profit od detektora metala

Kada se detektor oglasio dok je tražio metal u polju, Derek nije mogao da zamisli šta će sve uslediti. U drevnoj zbirci koju je otktio bile su srebrne narukvice, broševi, zlatni prsten, emajlirani hrišćanski krst i zlatna igla sa ukrasnom pticom, ali i mnogi drugi predmeti dragocenih materijala. Ono što je pronašao dao je na procenu nakon čega je odlučeno da predmeti moraju biti dodeljeni Nacionalnom muzeju Škotske. Pod uslovom da pronalazaču bude plaćeno 1,98 miliona funti. U Škotskoj zakon određuje da novac ide samo nalazaču, dok je u ostatku Britanije drugi slučaj te se nagrada deli između pronalazača i vlasnika zemlje.

Piter Vejtling je pokušavao da nađe izgubljeni čekić u polju i za tu priliku je pozajmio detektor metala od prijatelja. Umesto čekića našao je čak 14,780 zlatnih i srebrnih novčića uz preko 200 komada nakita. Sve je bilo deo porodičnog trezora rimske porodice na čelu sa Aurelijusom Ursicinusom. On je te 1992. godine dobio najveću nagradu za pronalazača od 1,78 miliona funti od strane Krune. Novac je danas izložen u Britanskom muzeju.

Otac i sin Dejvid i Endru pronašli su 600 opljačkanih novčića 2007. godine. Oni su pripadali vlasnicima od Azije do severne Afrine. Prodati su Jokširskom muzeju koji je isplatio milion funti ocu, sinu i vlasniku poseda na kojem su pronađeni.

Majkel Veb i njegov sin pronašli su veliki zlatni pehar u močvari, pored njega pronašli su još nekoliko činija i tanjira od plemenitih materijala koji potiču iz 10. i 12. veka. U toj eriji je bilo zabranjeno kopanje tako da su ono što su pronašli skrivali nedeljama. Na kraju su ipak otišli kod arheologa koji su im ponudili isplatu od 10 hiljada funti, ali je Majkel otišao na sud i zatražio pet miliona. Na kraju mu je država dala 50 hiljada i promenila je zakon tako da sve iskopine pripadaju državi.

Dejvid But je kupio novi detektor metala i prvi put kada je isprobao našao je drevne ogrlice iz Gvozdenog doba. Ovo blago koje datije iz perioda od 300-100 godine pre nove ere našao je zakopano veoma blizu površine. Iako je škotska vlast mogla da zadrži sve, Dejvidu je godinu dana kasnije 2010. isplaćeno 462.000 funti od Nacionalnog muzeja. Zanimljivo je da je ponovo bio srećne ruke našavši srebro staro 800 godina za koje je bio nagrađen.

Nottinghamshire je mesto gde je 2008. godine pronađen 18-o karatni krst iz sedmog veka. Pronalazač je ostao anoniman, a krst star 1.400 godina koji je religijska relikvija visokog značaja bio je samo početak. Na tom mestu otkrivena je riznica od koje će prihodi stizati na račun nalazača i vlasnika zemlje.

Izvor: Bizlife.rs