DUGI I LEPI UKRASI PRSTIJU

Nokti su jedan od pokazatelja našeg realnog zdravstvenog stanja. Brži rast noktiju moguće je postići samo pravim savetima o njihovom negovanju, pravilnom ishranom i kombinovanjem određenih prirodnih materija koje će pospešiti njihov rast na neinvazivan način.

 

Nekoliko slojeva čvrstog proteina keratina kombinuju se međusobno i formiraju nokte, a oni nam mogu mnogo reći o našem zdravstvenom stanju.

brži rast noktiju

Generalno, svako je zdrav ako su mu nokti glatki i čvrsti, bez ikakvih izbočina ili udubljenja. Takođe, i boja noktiju treba da bude dosledna i jednaka na svakom od njih.

Od zdravih noktiju zavisi i koliko će naše ruke izgledati dobro, čime će se povećati naše samopouzdanje. Upravo zbog ove činjenice, mnoge žene žele da znaju kako da imaju kvalitetne nokte, a pre svega kako da oni porastu brzo.

Prirodno je da se svako zabrine ukoliko mu nokti rastu nedovoljno brzim tempom. Kombinacija pravog izbora namirnica i kućnih sredstava može pomoći da nam nokti rastu brže. Uz sve ovo važni su i određeni saveti kojih se treba pridržavati.

Ne grickati nokte

Nemoguće je očekivati da nam nokti rastu ako ih stalno grizemo. Moramo im pružiti priliku da rastu i pokušati da iskorenimo ružnu naviku da ih grizemo. U bolje opremljenim prodavnicama i parfimerijama mogu se naći razni proizvodi čija je namena da spreči grickanje noktiju. Osim grickanja, važno je i da se samostalno ne vrši uklanjanje gela ili akrila sa noktiju, već to mora da ukloni samo profesionalac.

Povećati unos proteina

Pošto su nokti sasvim izgrađeni od proteina, dodavanje ovih hranljivih materija kroz ishranu može još više da učini da nokti rastu brže. Hrana mora da uključuje živinsko meso, govedinu i ribu, a kada je reč o povrću, spanać spada u najznačajnije izvore proteina. Naravno, ne treba izbegavati ni mleko niti mlečne proizvode.

Uneti neophodne vitamine

Kombinacija proteina i vitamina pomaže da nam nokti brzo rastu. Neki važni vitamini iz ovog korpusa su vitamini C, D i A. Mlečni proizvodi pružaju značajne doze vitamina D, dok su kelj, spanać i kivi veliki izvor vitamina C.

Kloniti se dijete

Dok dijeta može sigurno pomoći da izgubimo kilograme, ona će uticati na zdravlje naših noktiju, ali na negativan način. Dugoročan unos niskokalorične hrane može da uspori rast noktiju. Zbog toga moramo biti uvereni da naša ishrana uključuje dovoljno kalorija i pruža nam dovoljno vitamina, minerala, zdravih masti i proteina. Rešenje je u uključivanju svežeg voća i povrća u ishranu.

Ostati hidriran

Naši nokti ne mogu ostati zdravi ako u našem telu nema dovoljno vlažnosti i to je razlog zbog kog je važno da pijemo dosta tečnosti tokom dana. Često pranje ruku i izloženost štetnim deterdžentima takođe mogu nepovoljno uticati na nokte da budu suvi i dehidrirani. Osim unosa dovoljne količine tečnosti, savet je i da se blagim kremama neguju šake i nokti, naročito pre odlaska na spavanje.

bio calendula

BioCalendula je krema na bazi nevena pogodna za svakodnevnu negu kože – KLIKNI na sliku i NARUČI

Za brži rast noktiju moguće je koristiti određene potpuno prirodne sastojke, kao što su maslinovo i kokosovo ulje, a takođe i citrusno voće, čijom se kombinacijom dobijaju odlična sredstva za negu i rast noktiju.

  • Maslinovo ulje

Ulje masline pruža noktima sjaj i vlažnost, jer prodirući duboko u kožu, ono hrani celu nokatnu ploču i područje oko nje. Ovo ulje u sebi sadrži vitamin E koji podstiče cirkulaciju krvi. Redovna primena maslinovog ulja može pomoći u popravljanju oštećenog nokta. Dovoljno je ugrejati maslinovo ulje i tako toplo umasirati ga u predeo noktiju pre odlaska na spavanje. Posle masaže od pet minuta potrebno je navući pamučne ili najlonske rukavice, pa tako otići u krevet.

  • Kokosovo ulje

Za brži rast noktiju moguće je koristiti i kokosovo ulje. Ono u sebi ima važne hranljive materije koje jačaju nokte i istovremeno sprečavaju pojavu zanoktica. Redovna upotreba kokosovog ulja deluje povoljno i na problem krivih noktiju, gljivica na njima i infekcije zanoktica. Na identičan način kao i maslinovo, zagrejano ulje kokosa nanese se nokte i ruke, masirajući ih blagim kružnim pokretima kako bi se podstakla cirkulacija krvi.

  • Sok od narandže

Redovna upotreba soka od narandže može pomoći u pospešivanju rasta noktiju. Ovaj sok sadrži vitamin C koji povećava proizvodnju kolagena, a takođe ima i folnu kiselinu koja je važna za rast noktiju. Narandžin sok potrebno je usuti u posudu i potopiti šake oko 10 minuta, a zatim toplom vodom isprati ruke, osušiti ih i namazati kremom za negu šake. Primena jednom dnevno na nekoliko nedelja daće pozitivne rezultate u podsticanju rasta noktiju.

  • Sok od limuna

Isto kao pomorandža, limun je takođe dobar za naše nokte jer i u njemu ima dosta vitamina C. Redovna upotreba limuna može biti od pomoći u tretiranju žutih noktiju, čime će se ta pojava neutralisati, a nokti dobiti novi sjaj. Pomešati tri kašike maslinovog ulja sa jednom kašikom limunovog soka. Ovu mešavinu ugrejati, a zatim u nju potopiti nokte na desetak minuta. Tretman jednom dnevno pružiće noktima brži rast.